Debatt

Ukultur fra statsråden

En kulturminister skal ikke avskaffe kritikerrollen eller gi signal om at kritikk ikke teller og at folk flest alltid har rett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har samlet et hoff av geistlige og høyrevennlige friskuser og er på pilegrimstur til Nidaros. Fra et sted oppe i pilegrimsleden har hun ment noe om en pågående kulturdebatt om spel, men vi velger å tro at det er feriesløvhet eller et aldri så lite solstikk som har rammet henne. Saken er denne:

Julie Rognved Amundsen er teaterkritiker. Allerede i mars i år uttalte Amundsen til Klassekampen: «Gammelmodig form kan bidra til å gi spelene et uheldig ideologisk uttrykk.» Ikke mange tok ballen da, men nå, midt i sesongen for spel og amatørteater, blusset debatten opp igjen. «Det er ikke med letthet at jeg påpeker den lave kvaliteten på spelene, siden de i stor grad er basert på engasjementet til amatører og ildsjeler. Men de største spelene får både offentlig støtte og bruker profesjonelle skuespillere og regissører. Da mener jeg man må kunne kritisere det profesjonelt også», sa Amundsen. Hun skriver nå bok om spel i Norge. Utspillet ble debattert i Dagsnytt Atten på NRK denne uka og regissør Marit Moum Aune møtte Amundsen i en konstruktiv og lærerik diskusjon.

Så kommer Linda Hofstad Helleland på banen og sier til NRK: «Jeg hadde virkelig håpet at den tida skulle være forbi at noen forteller folk hva som er god og dårlig kultur.»

Vi kan feie det bort og si at statsråden for både kritikk, mediene og ytringsfrihetsspørsmål bare har vært klønete. Men så enkelt er det ikke. Å forsvare retten til å kritisere offentlig fremførte verker, burde være uhyre lett. En kulturminister skal ikke avskaffe kritikerrollen eller gi signal om at kritikk ikke teller og at folk flest alltid har rett.

Helleland gikk åpenbart god for sin uttalelse siden hun delte artikkelen i sosiale medier. Hellelands Høyre har et oppegående forhold til kultur og ytring, selv om de sviktet overfor Liu Xiaobo og Kina. Men de regjerer med et parti som har en fløy som bygger opp under kulturfiendtlighet og forakt for kunstneriske uttrykk de opplever som «vanskelige» og unødvendige. Linda Hofstad Helleland må passe seg for ikke å bli assosiert med dem. Veien er kortere dit enn til Nidaros.

Mer fra: Debatt