Debatt

Tysk uro er vår uro

To måneder etter valget er det politisk krise i Tyskland.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da tyskerne gikk til valg i september, var én ting klart: Angela Merkel ville få mandat til å fortsette som kansler. Men med hva slags regjering, var høyst usikkert. Det var hele tiden klart at Merkel ville få en svært vanskelig oppgave, men det var likevel tro på at hun ville klare å danne en koalisjon.

To måneder etter valget er det politisk krise i Tyskland. Regjeringsforhandlingene mellom det konservative CDU/CSU, det liberale Fridemokratene og De grønne kollapset. Hva nå?

Politisk usikkerhet i Europa er ikke nytt etter de siste års hendelser. Storbritannia går mot en høyst uviss framtid med brexit. I Nederland tok det sju måneder før man fikk på plass en regjering etter valget i mars. Men nå handler det om Tyskland. Den sterkeste kraften både økonomisk og politisk, selve søylen i Europa de siste årene, går en uviss tid i møte. Når Tyskland vakler, vekker det bekymring langt utover landegrensene. Det angår Europa og verden.

Nettopp stabilitet har vært Angela Merkels varemerke gjennom 12 år. Tyskland har stått støtt i en periode med brexit, økte spenninger mellom øst og vest, flyktningkrise og økonomikrise. Det var en viktig årsak til at hennes parti nok en gang ble det største, selv om det ble svekket. Nå står stabiliteten på spill.

I tysk presse manes det til besinnelse og ro, og president Hans-Walter Steinmeier har oppfordret tyske partier til å vurdere situasjonen på nytt. Det er klokt. Men utsiktene for at man klarer å få på plass en flertallskoalisjon, er små. Da står man mellom to uheldige situasjoner: en ustabil mindretallsregjering, eller et nyvalg. Ved et nytt valg er faren at det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland, som i år har kommet inn for første gang i Forbundsdagen, kan styrke seg ytterligere. Det er også nå usikkert hva situasjonen betyr for Merkel, og hvor lenge hun vil holde stand. Derfor er ukene som kommer, viktige langt utover Tyskland. Et svekket Tyskland er også et svekket Europa.

Mer fra: Debatt