Debatt

Tvangsmedisineringens forbannelse

Eline Skår har et fint debattinnlegg i Dagsavisen (10.2) om hvor forferdelig det er å bli tvangsmedisinert, og hun vil heller gå rundt psykotisk enn å ta «antipsykotisk medisin».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er nytale og falsk sannhet at psykiatrien nå kaller disse pillene for antipsykotisk medisin. Tidligere ble disse pillene kalt nevroleptika. Da pillepsykiatrien ble innført på midten av femtitallet, kalte psykiatere det for kjemisk lobotomi, hvilket det selvfølgelig er. Dette dreier seg om ren neddoping. I beste fall kan det kanskje være omkring ti til femten prosent som kan ha litt nytte av pillene.

Den meget erfarne psykiateren Dag Coucheron sier til Dagsavisen (31.5.16) at «Vi har en psykiatri mange blir redde for. Mange har opplevd å bli mishandlet av psykiatrien. Besøker man psykiatriske institusjoner, kan man se neddopede pasienter vandre rundt i korridorene som zombier».

Pillepsykiatrien har også medført mange sjølmord. I boka «Selvmord, død og sorg» fra 1978 skriver psykiatriprofessor Nils A. Retterstøl: «Tendensen er klar og etterlater ingen tvil: fra 1955 har det funnet sted en markert og kontinuerlig øking i selvmordsyppigheten i de psykiatriske sykehus» (forfatterens kursiv side 85). Dagsrevyen fortalte oss (28.8.16) at det året før var 159 sjølmord for mennesker under behandling i psykiatrien. En rapport fra Sverige viser at 77 prosent av kvinnene som tok sitt liv i 2007, hadde brukt psykiatriske medikamenter «året innan» de tok livet sitt.

Så Eline Skår overdriver ikke hjernepillenes forbannelse, som også har flere livsfarlige følgesykdommer og en rekke bivirkninger, også irreversible. Nå skal det heldigvis komme medikamentfrie tilbud for behandling, og forhåpentligvis vil den kjemiske lobotomien etter hvert havne på den samme medisinske skraphaugen som den kirurgiske lobotomien.

Mer fra: Debatt