Debatt

Tro mot tissen

Det finnes ingen medisinsk begrunnelse for å nekte en pasient abort!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dette ble sagt på et møte jeg var så heldig å være invitert på hos Helsetilsynet. De ville gjerne at en gruppe mennesker, som hadde engasjert seg i reservasjonsrettdebatten for tre år siden, skulle få se en rapport om fastleger overholder den nye loven om reservasjonsrett, nemlig at det ikke er lov å reservere seg. Noe som jo er forferdelig viktig. For det er lett å glemme at alternativet til den løsningen vi fikk, faktisk var at leger med loven i hånd og regjeringens velsignelse, skulle få lov til å avvise jenter som kom og ba om undersøkelse og henvisning til selvbestemt abort. Og det er masse jenter, og spesielt unge, som ikke trenger å tenke på om fastlegen har det bra med seg sjøl oppi en slik situasjon. Så strenge er vi blitt på denne regelen om at fastleger ikke skal reservere seg, at vi skal si opp leger som ikke følger loven. Det skjedde med fastlegen i Sauherad kommune, som denne måneden tapte rettssaken hun anla mot kommunen fordi hun nekter å sette inn spiral på pasientene sine. Du kan ikke være katolsk lege i Norge, du kan bare være lege. Det burde alle leger vite, også de som kommer hit eller har tatt utdannelse utenlands. Og at Norges kristelige legeforening gjennomfører kronerulling for å støtte rettssaken til en lege som stiller seg ved siden av loven, er spesielt.

Forslagene var mange, for at nettopp kvinner skal få muligheten til å si ifra til noen hvis de opplever at legen ikke følger norsk lov. Unge mennesker vet ikke at de kan finne informasjon på nettjenester som ung.no. Det beste forslaget var at vi rett og slett må henge opp en lapp på alle fastlegekontorer, og spesielt da fastlegekontorene i Telemark og et par andre småkommuner der verstinglegene jobber, der lappen gir informasjon hvor du anonymt kan sende inn klage på din fastlege. Kvinner i Norge i dag trenger altså en lapp på døra for å få den hjelpen de trenger. Legene slipper lett unna med at folk ikke vil tyste på den eneste legen i bygda.

Hvorfor er plutselig abort så viktig igjen? Jo, fordi mannen som styrer alt av nyheter og twittermeldinger, den skumle sveisen over dammen, har droppet all bistand til organisasjoner som jobber med kvinnehelse. Dagsavisen hadde en lang artikkel om dette tidligere denne måneden, der Anniken Huitfeldt var svært bekymret over at Norge ikke er mer på ballen og øker støtten for å vise ansikt, slik Sverige og Nederland gjør. Mannen som minner mer om «skraphaugen» i barne-TV-serien «Fraglene» da jeg var liten, enn en president, er jo strengt tatt imot alt når det kommer til kvinner, bortsett fra dem han kan løfte etter skrittet. Han er, som alle tidligere republikanske presidenter, mot abort og mot kvinners rettigheter. Det må rett og slett være en forferdelig tid å ha innovertiss i USA for tida. Et land som tross alt har vanvittig mange flinke, smarte og morsomme kvinner. Amy Schumer, Beyoncé, Meryl Streep, Taylor Swift og Lena Dunham. Suksessfulle og sterke jenter som plutselig blir veldig viktige forbilder i den tida vi lever i. For ikke å snakke om alle de flinke, viktige kvinnelige forskerne de har.

Kvinnekamp må stadig føres. Man kan godt kan godt gjøre narr av 8. mars-paroler, eller kritisere dem for å ikke bry seg om verdens lidende kvinner. Men det er likevel viktig at det finnes kvinner og menn som setter søkelyset på at vi i Norge ikke har nådd dit vi skal. For eksempel hovedparolen i år som er «Kamp mot vold og voldtekt – rettssikkerhet for kvinner». Etter fjorårets mange nyhetsoppslag og debatter, er det nesten blitt dagligdags å høre at jenter anmelder gutter uten grunn. Og noen jenter reagerer motsatt med å kalle alt for voldtekt. Men det viktigste her er faktisk å vite at voldtekt ikke er greit. Voldtekt er et sterkt våpen. Du ødelegger et menneske for livet. Sånn er det bare.

Så kommer alle parolene som Erna Solberg alltid mener er viktig: «Feminismen er grenseløs – vern til kvinner på flukt.» «Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner!» og «Støtt FNs agenda for kvinner, fred og sikkerhet!» Også porno og sexkjøpsloven er med, men altså: «Kvinneliv er viktig – likestilling i det medisinske systemet!» En parole som burde vært mye tydeligere enn det den er. Den tøffere parolen «La fitta flagre fritt – nei til kosmetisk intimkirurgi» skjønner man jo umiddelbart. Men denne tørre parolen om at kvinneliv er viktig, det er jo viktig! For det er vi som føder folk. Det er viktig at fødemaskinene er i orden. Her har seniorforsker Siri Vangen ved Oslo universitetssykehus et godt poeng. Hun sier i et intervju til Kvinneguiden at bare et par prosent av prosjektene som settes i gang forsker på kvinners helse. Fordi historisk sett er det menn som forsker på helse. Ta for eksempel endometriose, som er en ganske utbredt kvinnesykdom. En av ti kvinner har den, men først de siste åra har den fått oppmerksomhet. Blant annet boka «Gleden med skjeden» vier et langt kapittel om det. Denne sykdommen hadde vært ihjelforska hvis det var mannen som gikk rundt hele livet med smerter i kjønnsorganet sitt, hatt smerter ved samleie eller hatt problemer med å få barn hvor behandlingen besto av å bli medisinsk eller kirurgisk kastrert. Jeg er sikker på at vi hadde hatt en mye mer effektiv behandling, mest sannsynlig ville det blitt en kur! En veldig viktig parole med andre ord, men som drukner i sekstimersdagskravet. Kanskje den heller burde hete «Jeg blør, jeg dør – HØR!»?

Og hvorfor har vi ikke med et stikk mot au pair-ordningen? Kanskje fordi de folka som sitter i 8. mars-komiteen ikke henger i aupairkretser? Det er likevel viktig å si ifra til dem som tenker at å ha au pair er en grei ordning og vinn vinn for kulturutvekslingen. Veldig mange familier har behov for hjelp, også fordi vi krever likestilling hjemme. Ingen vil være den som ikke er ute og realiserer seg og jobber. Men vi kan alle være enige om at den ordningen vi later som funker i dag, den lukter gammel råtten sushi, og bør ryddes opp i på lik linje med en skatteunnasluntrende überbil på vei hjem om natta.

Og dessverre må parolen, som jeg føler kvinner har hatt i dette toget altfor lenge, være med: «Kvinner over hele verden krever selvbestemt abort & gratis prevensjon!»

Den polske legen som tapte rettssaken sa: «Hvis reglene blir som i dag, kan kristne som begynner å studere medisin, måtte tenke at de i stedet må jobbe som spesialist.» Vel, da har nok legen på det møtet hos Helsetilsynet rett: «Hvis du er veganer, så jobber du ikke på slakteri. Så finn deg en annen jobb!» Eller vær knallhard og stå i det som de kirurgene vi kunne lese om i VG Helg, der de fortalte at de føler at de må, som andre kvinner, i kirurgi jobbe dobbelt så hardt, være dobbelt så forberedt. At det rett og slett er kampen for tilværelsen å være kvinne og kirurg. Dessverre kunne man droppet ordet kirurg i forrige setning.

Mer fra: Debatt