Kultur

Tid for omsorg

Kvaliteten kan måles på vår evne til å gi trygghet og omsorg til de som trenger det.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Politisk ansvar handler om vilje til å se fremover, og evne til å handle deretter. Fra rundt 2020 blir vi markert flere eldre i Norge. Skal vi gi morgendagens eldre den trygghet de fortjener så må forberedelsene starte nå. Det er det Raymond Johansen tar konsekvensen av når han og Oslo Arbeiderparti viser mot til å ta ansvar.

De neste 15 årene vil antallet eldre mellom 80-89 år stige med 10 000 bare i Oslo. Med økt levealder kommer også mer kompliserte og sammensatte sykdomsbilder. At folk lever lenger er positivt, vi bidrar lenger til fellesskapet gjennom arbeid og frivillig innsats. Men det krever også noe av oss som fellesskap. Kvaliteten på fellesskapet kan måles på vår evne til å gi trygghet og omsorg til de som trenger det. Derfor må vi ta et krafttak for våre eldste. Politikerne vi velger ved dette valget får en nøkkelrolle, derfor er dette valget så viktig.

Raymond Johansen går et skritt videre, han forsikrer om at fellesskapet i Oslo under hans ledelse vil stille opp. Samtidig utfordrer han; vi må tenke nytt. Flere eldre ønsker og skal få mulighet til å bo hjemme lengre. Det handler om valgfrihet og muligheten til å bestemme mer over eget liv. Derfor går Arbeiderpartiet i Oslo til valg på 500 nye årsverk i hjemmetjenesten de neste fire årene. Samtidig må hjemmetjenestene forsterkes. For at flere skal kunne bo hjemme lengre må alle som trenger det få innvilget hjelp for å få hverdagen til å gå rundt. Hjelpen skal utføres av trygge og kjente, ikke av opptil 50 ulike ansatte i løpet av en måned slik vi hører eksempler på.

De som hjelper må ha nok tid. Tidspress rammer både brukerne og ansatte og bidrar ikke til å skape verdighet og trygghet. Derfor må vi ha en god nok bemanning. Det makter ikke dagens byråd i Oslo å gjennomføre. Vi må ha mer tillit til brukere og fagfolk. Tjenestene bør organiseres slik at hvordan og når tjenestene utføres, i større grad avgjøres av de ansatte og brukerne i fellesskap. Vi må ha mer tillit til fagfolks vurderinger og ta mer hensyn til brukernes ønsker.

Raymond Johansen foreslår også å innføre en tidskonto med en ekstra halvtime i uken som brukerne selv disponerer. Dette kan gi tid til å krysse av oppgaver som ikke bare er på «må-gjøres-listen», men også på «vil-gjøre-listen». Det kan handle om å og få hjelp til å gjøre noe som kanskje er umulig uten ekstra bistand, som å besøke graven til de nærmeste, eller gå en tur i parken. Også livets høst skal gi livsglede og fine opplevelser for de som er hjemmeboende.

Vi trenger en tydeligere satsing på bruk av smarte løsninger ved hjelp av velferdsteknologi, som kan bidra til å oppfylle ønsket som de aller fleste har om å bo hjemme. Nye løsninger kan også gjøre hverdagen enklere på sykehjem. Vi må sikre at teknologien bidrar til å skape trygghet, mestring og selvstendighet i hverdagen. Teknologi kan aldri erstatte menneskelig omsorg, men det kan gjøre livet lettere både for de eldre og for de som skal hjelpe.

Vi blir flere eldre, og med det flere med demenssykdommer. Mange av dem kan og vil bo hjemme. For dem er dagsentertilbudet helt avgjørende for å bremse sykdommen, og oppleve livskvalitet også i en sårbar periode. I dag er tilbudet i Oslo for dårlig og ensartet. Arbeiderpartiet vil styrke demensomsorgen. Det må være nok dagsenterplasser, og tilbudet må være variert slik at det passer den enkelte.

Satsing på kvalitet og gode tilbud koster. Du skal ha trygghet for at fellesskapet stiller opp. Derfor må vi ha ærlige og seriøse løsninger for finansieringen. Det handler om å prioritere. For Arbeiderpartiet er valget enkelt: Vi prioriterer finansiering til eldreomsorgen fremfor store skattekutt som ikke har påviselig effekt på sysselsettingen. Hvis vårt budsjett hadde blitt vedtatt, ville kommunene hatt 3,5 milliarder mer bare i år. Mange kommuner opplever at oppgavene de er satt til å løse er større enn de midlene de får tildelt fra staten.

Alle storbyer utenom Oslo har eiendomsskatt. Det er også situasjonen i 79 høyrestyrte kommuner. Også her går Raymond Johansen en ny vei. Han vil innføre en moderat eiendomsskatt som i sin helhet skal øremerkes til eldreomsorg og barnehager, slik at vi kan ta vare på både de som har bygget landet – og de som skal bygge landet.

I Norge er vi med rette stolte av at de med sterkest skuldre løfter mest. Eiendomsskatten som Oslo Arbeiderparti går til valg på er utformet i denne tradisjonen: 78 prosent av husstandene vil ikke bli berørt. Likevel vil skatten gi Oslo de inntektene byen trenger for å kunne gi et skikkelig tilbud til de som trenger støtte av fellesskapets armer – og da særlig våre eldre.

Mer fra: Kultur