Kultur

Takk for ingenting, Jens!

I anstendighetens navn hadde jeg tenkt meg veldig lenge om før jeg kom med påstander om andres sendrektighet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da regjeringen la frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett i forrige uke, brukte Dagsavisen forsiden til å stille spørsmålet «Var det alt, Siv?». Arne Strand kommenterte at budsjettet var flikking på et eksisterende budsjett. Ja. Det ligger lissom litt i begrepet «revidert». Men det stopper ikke kritikken av en blåblå regjering. En liten oppgang i ledighetstallene gjør at Dagsavisen kan slå på stortromma og kalle endringene i permitteringsreglene og flere nye tiltaksplasser «som å stoppe en storbrann med hageslange». LOs reaksjon om at dette er «for lite, for sent» ble ikke overraskende brakt videre av Arbei­derpartiet i spørretimen bare dagen etter. Et parti som senest i desember i fjor nektet å anerkjenne behovet for omstillinger og mente regjeringen gjorde for mye under falske premisser.

Under stortingsdebatten om nasjonalbudsjettet i desember i fjor angrep nemlig Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthin­­sen, regjeringens moderate endringer med at Høyre spilte «upopulært, men nødvendig»-kortet når det «overhodet ikke var grunnlag for det». I sitt alternative statsbudsjett for 2015 kritiserer Arbeiderpartiet endog regjeringen for å ha lagt frem det mest ekspansive budsjettet i nyere tid. Det er friskt fra et parti som gjorde lite, eller ingenting – bortsett fra å advare mot en blåblå regjering – for å forberede Norge på de omstillingene vi alle har visst ville komme. Da Arbei­der­partiet tok over etter Høyre i 2005, skrev Arne Strand faktisk at de rødgrønne kom til dekket bord. I åtte år gjorde en Arbeiderparti-styrt regjering lite for å forberede Norge på omstillingen. Den siste Perspektiv­meldingen Arbeiderpartiet presenterte, viste med all tydelighet at den sosialdemokratiske velferdsstaten ikke var bærekraftig på sikt. Selv uten fallet i oljeinntektene sto Norge foran krevende omstillinger som Arbeider­partiet så sent som i desember altså ikke engang anerkjente. Arbeider­partiet hadde det største økonomiske handlingsrommet noen norsk regjering noensinne har hatt. Samtidig økte todelingen av økonomien – i 2012 ble det investert 200 milliarder årlig i petroleumsnæringen, mot 20 milliarder på fastlandet. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sa ved regjeringsskiftet at Norge aldri tidligere har hatt en så sterk forverring av konkurranseevnen som i årene etter 2005. Og som en regjering som gikk til valg på å fjerne fattigdommen i Norge, burde de tenke over det faktum at det ble 15.000 flere fattige barn i Norge i deres regjeringstid. I anstendighetens navn hadde jeg tenkt meg veldig lenge om før jeg kom med påstander om andres sendrektighet. Det finnes ikke en nasjon i verden som har fordelt seg til økonomisk vekst eller som har skapt nye arbeidsplasser gjennom å bedre permitteringsordninger. Det nye Arbeiderpartiet stritter mot alle endringer og modernisering og lover å reversere selv de mest moderate endringer denne regjeringen gjør.

I høringene i Stortingets finanskomité i forbindelse med det reviderte budsjettet roses regjeringen fra flere hold for å ha lagt frem viktige tiltak for å stimulere til økt verdiskaping og styrke vekstkraften i norsk økonomi. En moderat økning i oljepengebruken beskrives som fornuftig i en utvikling preget av svak vekst og økt ledighet. Arne Strand etterlyser krisepakker lik den Arbeiderpartiet brukte vesentlig mer oljepenger enn det handlingsregelen tilsier for å finansiere i 2009, samtidig som han ikke er bedre enn å kalle regjeringens mode­­rate økning for en «pengegalopp». Det han kaller flikking på budsjett, er altså en revidering av et budsjett som skapte storm da det kom, men viste seg å være bedre tilpasset dagens situasjon enn det de fleste klarte å forutsi. Med den bakhistorien burde ikke overskriften være «var det alt» til Siv Jensen, men «takk for ingenting, Jens Stoltenberg»!

Mer fra: Kultur