Debatt

Tøyen skal videre

Tøyenløftet er ikke noe som utvikles i lukkede rom i Oslo Rådhus. Det skal utvikles nedenfra.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Sunniva Holmås Eidsvoll, leder for SVs bystyregruppe i Oslo

På få år har elevflukten fra Tøyen skole stanset, alle barna får delta på aktivitetsskolen og frivillighet og lokalt næringsliv blomstrer. Men Tøyenløftet er ikke over.

Utviklingen på Tøyen de siste årene har vært formidabel. Alle med et forhold til Tøyen kjenner de positive drivkreftene som nå preger området. Sterke frivillige krefter, nytt liv på Tøyen Torg og en godt drevet skole som fungerer som en viktig møteplass – på tvers av kulturelle grenser og økonomiske forskjeller. Tøyen StartUp Village tiltrekker seg entreprenører og innovatører, Biblo og den nye bibliotekfilialen har blitt populære oppholdssteder og snart åpner det nye Aktivitetshuset K1. Nye møteplasser bringer befolkningen på Tøyen nærmere hverandre.

Har den positive utviklingen gått så langt at vi kan avlyse resten av Tøyen-Munch-avtalen fra 2013? Nei. Bystyrets vedtak står ved lag. I tillegg må vi svare på nye analyser og behov som stiller krav til oss politikere. SV mener at Tøyen må løftes mange hakk til.

1. Tøyen trenger en flerbrukshall. Tøyen Sportsklubb økte fra null til tusen medlemmer på ett år etter stiftelsen. SV tok derfor initiativ til å etablere en midlertidig hall allerede i 2017. Dette fikk vi gjennomslag for i bystyret. Nå jobber vi for å få i gang planleggingen av en permanent hall.

2. Større og bedre skolegård. Dersom alle elevene på Tøyen skole hadde vært ute samtidig hadde det vært ca 3,6 kvadratmeter pr elev, mindre enn en tredjedel av kommunens anbefaling. SV jobber for å utvide skolegården til arealer som i dag er tilrettelagt for biltrafikk. Enkle tiltak som ruster opp eksisterende skolegård er allerede i gang, som for eksempel mykt dekke istedenfor asfalt i fotballbingen.

3. Tøyenparken skal ikke være delt av biltrafikk. SV står på for å få lagt grøntlokk over Finnmarksgata, eller for å få ledet trafikken en annen vei – uten å øke biltrafikken forbi skoler og gjennom bomiljøer. Et mer helhetlig parkdrag vil gjøre det enklere å ta hele parken i bruk, både ved dagligdags bruk og ved større arrangementer. Også andre parker og lekeplasser rustes nå opp.

4. Knutepunkt for grønn mobilitet. Kort reisevei til skole, jobb og aktiviteter over hele byen er noe av det som gjør Tøyen til et attraktivt og miljøvennlig sted å bo. Samtidig som vi reduserer biltrafikken, må byrutene for sykkel bygges ferdig slik at Tøyen knyttes til Oslos sammenhengende sykkelveinett. T-banen på Tøyen er også et uvurderlig knutepunkt for området, men stasjonen trenger et realt ansiktsløft.

5. Utvidet Tøyenbad. Nye Tøyenbadet får minst seks bassenger og blir et bad for unge og gamle, for amatører og proffer. Det har vært viktig for SV at badet skal bli større og spenstigere, men også inkluderende. Priser og tilrettelegging må sikre at Tøyenbadet blir et bad for alle.

6. Bedre oppvekstvilkår. Tøyen har byens høyeste tetthet av kommunale boliger. Slike boliger er en viktig og god ordning som sikrer større befolkningsmangfold og gir lavinntektsfamilier et anstendig sted å bo i en by med galopperende boligpriser. Men det er også utfordringer. Som at barnefamilier med minoritetsbakgrunn bor vegg i vegg med tunge rusmiljøer. Eller at den økonomiske terskelen for å komme seg inn på det private boligmarkedet er større enn inntektstaket for å få bo i kommunal bolig. Dette skaper fattigdomsfeller. SV jobber på flere områder parallelt for skape trygge boforhold, legge til rette for å gå fra leie til eie, og for å styrke velferdsapparatet rundt menneskene som bor i kommunale boliger.

7. Barn og unges nysgjerrighet skal stimuleres. Universitetet og Naturhistorisk museums tilstedeværelse på Tøyen er en kjemperessurs. Om få år blir dette forsterket med et nytt veksthus. I tillegg er arbeidet med bygging av et nytt klimasenter, tilrettelagt for barn og unge, i gang ved museene i Botanisk hage. Kommunen bør gå i samtaler om et eventuelt samarbeid om driften av det nye klimahuset som et ledd i arbeidet med å bygge opp Tøyens vitensentermiljø. SV fortsetter å jobbe for initiativer som stimulerer barns nysgjerrighet og kunnskapstørst. Dette inkluderer en god etterbruk av det gamle Munchmuseet.

8. Et levende Tøyen Torg. Mange krefter har bidratt til at torget har fått en langt hyggeligere atmosfære enn bare for få år siden. Men vi er ikke i mål. Gårdeiere og kommunen må sammen jobbe videre for at Tøyen Torg får en fysisk opprustning og en god sammensetning av spisesteder og butikker. Torget skal være et naturlig treffpunkt for et mangfoldig nærmiljø. Bystyret har i forbindelse med budsjettet vedtatt at torget skal pusses opp i 2017.

Vi må fortsette å tenke nye tanker om utviklingen på Tøyen. Etter 2013 har mye skjedd. Blant annet har det blitt gjennomført en grundig stedsanalyse. Nye tiltak kreves for å møte behov som ikke lå høyt nok på agendaen for fire år siden.

Tøyenløftet er ikke noe som utvikles i lukkede rom i Oslo Rådhus. Det skal utvikles nedenfra av folk som har sin tilhørighet og bolig på Tøyen. SV lytter og vil være i dialog. Sammen skal vi skape et spennende, trygt og mangfoldig Tøyen.

Mer fra: Debatt