Debatt

Syrias lange skygge

En del av den syriske tragedien er at den overskygger alt annet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Etter fem år med død og lidelse forårsaket av krigen i Syria, kan det ha blitt vanskeligere å la seg berøre av enkeltskjebnene. Bilder må bli stadig sterkere for å bli sett. Når vi må lukke øynene for ikke å bli overveldet, ser vi heller ikke de andre situasjonene som krever oppmerksomhet før det er for sent. Verdens flyktningdag er en god anledning til å åpne øynene.

Over 40 prosent av flyktningene i Europa kommer i dag fra Syria. Snart kan de utgjøre en mindre andel av et mye høyere antall. Med klimaendringer, tiltagende konflikter, politisk uro og økende desperasjon i mange afrikanske land, er det et spørsmål om tid før flere reiser nordover. Verdenssamfunnet ser ut til å ha glemt disse menneskene: Åtte av de ti mest underfinansierte humanitære krisene i verden akkurat nå er i Afrika sør for Sahara.

Selv om alt må gjøres for å få slutt på krigen i Syria og hjelpe dem som rammes, kan ikke andre kriser settes på vent. Det er fremdeles mulig å unngå en borgerkrig i Burundi, forhindre at ekstremtørken i østlige og sørlige Afrika forårsaker en ond fattigdomsspiral og stanse spredning av voldelig ekstremisme i Mali. Dypest sett skyldes problemene fattigdom, ulikhet og svake institusjoner som ikke er i stand til å sikre innbyggernes rettigheter. De trenger politisk handlekraft, samarbeid og målrettet bistand.

Ikke minst må kvinner få samme muligheter til å bidra til samfunnsutviklingen som menn. I mange av de mest sårbare samfunnene, bærer kvinner hovedansvaret for å skaffe mat og vann– uten tilgang på ressurser som kan effektivisere jordbruk eller skape nye inntektskilder. Kvinner holdes utenfor politikk og fredsprosesser. Å kneble halve befolkningen, ødelegger samfunn.

Å redusere nødhjelp og utviklingsbistand i denne situasjonen, er en kortsiktig politikk som vil få katastrofale konsekvenser. Det burde ikke stå på pengene. Ifølge FN trengs tjue milliarder dollar til nødhjelp i 2016. Bare halvparten ble finansiert i fjor. Det står ikke på pengene. Årets sommer-OL anslås å koste over 100 milliarder dollar. Vi burde ha råd til begge deler.

Mer fra: Debatt