Debatt

Stortinget i rødt, grønt, gult og blått

Det blir et mylder av partier på Stortinget etter valget.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Spørsmålet om det går mot et to-blokk-system i norsk politikk dukker opp med jevne mellomrom. Nestor i norsk valgforskning, avdøde professor Henry Valen, formulerte for mange år siden hypotesen om at samfunnsutviklingen ville føre til at de mindre partiene kom til å forsvinne og at Norge ville få en form for to-blokk-system – sentrum-venstre og sentrum-høyre – som i Storbritannia og i USA. I valgundersøkelsen fra 2009 lurte valgforsker Bernt Aardal på om Valen endelig ville få rett i sin spådom siden valget hadde ført til rekordlav oppslutning om sentrumspartiene Venstre, KrF og Sp. Spørsmålet var også aktuelt etter valget for fire år siden. « I et lengre historisk perspektiv er valgresultatet ikke særlig godt for sentrum for norsk politikk», skrev Bernt Aardal og Johannes Bergh i valgundersøkelsen.

Ved starten på denne fireårsperioden så det mørkt ut for de mindre partiene. Målingene viste at Ap fløy høyt, mens SV lå nede. Sp vred seg i smerter etter den interne maktkampen. Venstre møtte sperregrensen og KrF var heller ikke utenfor faresonen.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) som kom inn med en stortingsrepresentant etter valget, hadde problemer med å få vind i seilene. Høyre klarte seg etter manges mening overraskende bra. Det samme gjorde Frp. Det var samarbeidspartiene Venstre og KrF som slet med regjeringsslitasje.

En tid kunne det se ut som om stortingsvalget ville gjøre kål på de mindre partiene og at velgerne ville flokke seg om en rødgrønn blokk der Ap ruvet, og en blå blokk der Høyre var soleklart størst.

Slik kommer det ikke til å gå mandag. De mindre partiene vil ikke bare overleve på Stortinget. Det kommer et nytt til: Rødt. Da Valen formulerte sin hypotese var det to store partier – Ap og Høyre – og tre mellomstore partier – Sp, KrF og Venstre – på Stortinget. Etter valget mandag vil det være ni partier på Stortinget. Vi vil være lenger fra et topartisystem enn noen gang.

Det er fortsatt helt åpent hvem som vinner. Noen trekk er likevel tydelige. Ap vil ikke gjøre et godt valg. At partiet skulle sprekke på oppløpssiden var det ingen som så komme. Sp blir valgvinner. Det var det heller ingen som så da Sp for fire år gjorde sitt dårligste valg noensinne. Også SV ligger an til å gjøre et godt valg. Det var det heller ikke mange som trodde da SV tråkket bånn etter valgnederlaget for fire år siden. Til venstre for SV seiler Rødt opp. Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan bli valgets store overraskelse. På gjennomsnittet av meningsmålingene siste uke får partiet 4,5 prosent. Det vil gi partiet sju eller åtte mandater på Stortinget og kan føre til at MDG kommer på vippen, en ønskesituasjon for et parti som har erklært seg blokkuavhengig.

KrF sliter i motvind, men vil nok klare å kare seg over sperregrensen. Venstre ser ut til å ha fått litt medvind. Gjennomsnittet av målingene den siste uka gir Venstre 3,9 prosent. Det skal bare et lite dytt til i ryggen for at partiet kommer over sperregrensen.

Venstre kom over sperregrensen ved valget i 2005 fordi Lars Sponheim ba Høyres velgere om å stemme Venstre for å holde Høyre i regjering. Høyre-folk bet på. Venstre kom over sperregrensen. Høyre falt ut av regjeringen.

Høyre ligger ikke an til å gjøre veldig godt valg på mandag. Gjennomsnittet av målingene de siste dagene plasserer Høyre på 24 prosent. Valgresultatet sist var 26,8 prosent. Frp skal også slite med å tangere valgresultatet på 16,3 prosent. Forrige valg var en skikkelig nedtur for Frp. Siv Jensen kan gå på sitt tredje nederlag inkludert kommunevalget for to år siden.

Valgnatta blir tung for noen og en gledesstund for andre. Mest spent er nok statsministerkandidatene Jonas Gahr Støre og Erna Solberg. Det blir uansett ikke lett for noen av dem å lede en regjering med et Storting med ni partier i alle regnbuens farger. Aldri har noen norsk statsminister stått overfor en større utfordring.

Erna Solberg kan stole på at Siv Jensen vil støtte regjeringen, men hun kan ikke stole på at Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande vil støtte henne hvis Siv Jensen fortsatt skal være med i regjeringen.

Jonas Gahr Støre kan stole på at Trygve Slagsvold Vedum vil være med i hans regjering og trolig også Audun Lysbakken. Men Støre kan ikke stole på at Rasmus Hansson og Bjørnar Moxnes vil støtte regjeringen i hele stortingsperioden.

Erna og Jonas hadde nok ønsket seg et tydeligere to-blokksystem. Det ønsker tydeligvis ikke velgerne. Norsk politikk er for mangfoldig til at det er mulig å plassere folk i to store båser. Velgerne vil ha flere og mindre båser.

Mer fra: Debatt