Debatt

Stopp salget av Øvre Eiker Energi

Det er ikke sannsynliggjort at fond vil være sikrere og mer lønnsomt enn e-verkets årlige avkastning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nei til salg – våkn opp, kjære eikværinger, skrev stortingsrepresentant Arne Nævra i sommer da planene om salg av Øvre Eiker Energi (ØEE) først ble kjent i media.

For min egen del våknet jeg vel ikke skikkelig opp før i midten av desember, da det ble vedtatt at det skulle inngås en intensjonsavtale med Ringerikskraft hvor også kraftrettighetene hadde blitt tatt med under sluttforhandlingene. Heldigvis har flere eikværinger også våknet opp, og nå må vi slå en ring rundt vårt E-verk. Dette handler ikke om nostalgi eller følelser, men sunn fornuft! Ifølge Høyre i Øvre Eiker er det et enkelt regnestykke å bytte ut en årlig avkastning fra ØEE på 5–6 MNOK gjennom en årrekke, med det de mener er en veldig mye sikrere avkastning i fond.

Alle negative konsekvenser og ekstra kostnader for innbyggere og næringslivet i Øvre Eiker kommune, har ikke ha blitt informert/opplyst om til formannskap og kommunestyre. For det er vanskelig å tro at politikerne i Øvre Eiker har valgt å overse følgende punkter som er en direkte konsekvens av et salg:

Nettleien vil øke med 15–20 MNOK ved et skifte til Ringerikskraft. I praksis blir det alle privatpersoner og næringslivet i Øvre Eiker som skal betale dette via økt nettleie neste årene.

ØEE sitt samfunnsregnskap med direkte virkninger, og indirekte virkninger er ikke framlagt/hensyntatt – det dreier trolig om mer enn 4 MNOK årlig.

Kommunen får også økte kostnader for drift av kommunens egen infrastruktur, gatelys, felles anlegg som verksted etc. som vil øke de årlige driftskostnader ytterligere. Det er grunn til å anta at det her er snakk om millionbeløp samlet som kommunen også må dekke opp i sine framtidige driftsbudsjetter.

Idrettsliv og kultur som ØEE har støttet gjennom mange år mister sine sponsorinntekter (arrangement som Ragnarock, Vestfossen-24, Vestfoss-marken, Røren barne- og ungdomsteater. Støtte til lysløyper og andre sponsorinntekter til Vestfossen IL, Eiker-kvikk, Hokksund IL og Fiskum Idrettslag etc. forsvinner. Ringerikskraft sponser tilsvarende for hhv. Ringerike og Hole kommune. I Øvre Eiker må idrett og kultur lete etter ny inntektskilder som er stadig mer vanskelig å finne.

Utbyggere og næringslivet i Øvre Eiker har hatt en kjempefordel med å ha lokal kompetanse for å sikre at prosessene går mest mulig effektivt og på en rimeligst mulig måte – her vil kostnadene øke når denne kompetansen selges.

Øvre Eiker kommune sitter igjen med ansvaret og alle kostnader og vedlikeholdet med å ivareta alle dammene.

Det minner oss om at nettleie og samfunnsregnskapet må på bordet. Det må ha vært gjemt innerst i skuffen, da beslutningen ble tatt i Øvre Eiker kommunestyre den 13. desember.

Er inntektene fra fond sikre? Rådgivere og flertallet i Øvre Eiker kommunestyre med støtte fra Sp mener altså at fond som er administrert med en lav risiko med investeringer i portefølje av aksjer, fond og obligasjoner er langt tryggere enn å eie egne kraftressurser. Men hvor finner vi disse fondene som både skal gi avkastning på 12–15 prosent, og også har så lav risiko som er påkrevd for ikke å sette fondet i spill? Faktum er at majoritetseierne Hole og Ringerike kommuner i Ringerikskraft investerer mange hundre millioner i kjøpet av ØEE. Det er ingen direkte synergier med overlappende nett i forhold til videre driften. Hvorfor disse kommunene ikke velger å utvide sitt eget Fossefond, men mener at det er trygt og riktig å kjøpe ØEE med sin grønne energi, har fått flere enn meg til å undres – hva vi er egentlig i ferd med å beslutte her i Øvre Eiker, som har rådgivere som anbefaler en slik løsning?

Kraftstasjonene våre har som beskrevet i årsrapportene vært veldig godt vedlikeholdt hittil, og skulle det oppstå utfordringer med at vi ikke selv vil klare til å håndtere står selskaper i kø for å få en aksjepost i ØEE. Ringerikskraft solgte for øvrig i 2014 en 15 prosent eierandel til 135 MNOK. Faktum er at prisen på selskaper som ØEE bare har steget de siste årene. Ifølge Distriktsenergi har presset skyldtes svært lønnsomme avtaler for de større selskapene når de tar over de mindre nettselskapene – de plukker synergier som i praksis betyr å legge ned lokale arbeidsplasser.

Samlet vil kompetanse på morgendagens kraftmarked og teknologi også sikre at nettleien i Øvre Eiker blir et konkurransefortrinn for kommunen vår. Dette sikrer framtidig gode rammevilkår både for innbyggere og næringsliv. Nettopp derfor vi bør sitte på våre lokale kraftrettigheter og allerede opparbeidet kompetanse. Det er mange stolte fagfolk som jobber i ØEE, og som hver dag sørger for at næringslivet og private fungerer utmerket. Solcelleenergi vil være med på å sikre en forutsigbar utbygging med påkrevde investeringer i strømnettet, for å ivareta den eksplosive økningen i antall elbiler. Tilsvarende vil offentlige bygg få lokal energi via solceller, og utbyggere vil pålegger å til rette for dette i nye prosjekter. Buskerud Fylke og Åssiden vgs. er gode eksempler på at dette allerede er i gang.Smarthusteknologi har også kommet for å bli, og vil også være et viktig tiltak for å redusere og jevne ut forbruk gjennom døgnet. El-sertifikater og grønn kraft vil derfor være helt sentralt i årene som kommer.

Det er trist å konstatere at styret i ØEE i en årrekke har vært mer opptatte av strategier med å selge unna virksomhet, enn å utvikle et slagkraftig energiverk som kan tåle å stå på egne bein videre.

Tidligere ordfører Anders Werp var pådriver for fiberutbyggingen i Øvre Eiker, hvor målet var at alle innbyggere og bedrifter skulle ha samme teknologiske muligheter som de større byene har.

Dette arbeidet har vært vellykket – kommunen har mer enn 45 lokasjoner som bruker i denne infrastrukturen.

Hovedbegrunnelsen for et salg av Øvre Eiker Energi er å skaffe inn tilstrekkelige midler til å dekke opp for framtidige skolebehov i Øvre Eiker.

For Hokksund Barneskole får vi elevtall med opp imot 100 elever for 1. trinn i 2018. Priser fra en utvidelse fra 400–600 elever med rehabilitering av en skole tilsvarende Hokksund Barneskole ligger trolig på ca. 250 MNOK inkl. hall. Kongsberg kommune har derfor nylig valgt å sanere to eksisterende skolebygg, og satse på nybygg for å få mer ut av hver investeringskrone. Det er nettopp med mål om at vi faktisk skal kunne bygge kostnadseffektivt med sambruk, at oppfordringen til våre politikere var å sammen lage en mulighetsstudie med idrett/skole for å utnytte området, og samlet bygningsmasse som er tilgjengelig på dagtid. I Hokksund benytter SFO klubbhuset på Falkbanen. Her er det allerede fra Hokksund IL lagt til rette for utvidelser som trolig kan dekke hele SFO-behovet. Kan SFO/IFO også etableres på tilsvarende måter i idrettens bygningsmasse i Vestfossen og på Røren i samspill med Idrettslagene?

Frigjøres arealer fra dagens barnehage på Lerberg til skolebruk, er kanskje Mat og helse, Musikkrom, Naturfagrom, og kontorer for lærere og administrasjon noen muligheter som kan kartlegges. Da vil det i eksisterende bygningsmasse kunne frigjøres arealer som sikrer tilstrekkelig antall klasserom. En planlagt kulvert under veien til ny Kiwi-butikk gir muligheter til alternative plasseringer av en påkrevd ny idrettshall. Når denne er etablert, vil eksisterende gymsal også kunne bygges om til klasserom.

I løpet av 2018 er planen at det er etablert både ny turnhall, bordtennis og fotballhall på Loesmoen. I tillegg kommer det en ny 11-er kunstgressbane på samme område.

Det betyr at Øvre Eiker kommune kostnadseffektivt kan utvide skolebehovet med en ny barneskole når Hokksund Barneskole ikke kan utvides videre.

De løsninger som er foreslått her er «Sammen Om» i praksis.

Stopp salget av Øvre Eiker Energi, det er ikke arvesølvet vårt ... Det er arvegullet!

Mer fra: Debatt