Kultur

Stadig færre med utdaterte holdninger til cannabis

Når politiet indirekte hysjer ned legaliseringsdebatten med insinuasjoner om at den fører til feil holdninger og økt bruk blant mindreårige, tyder det på at forbudspolitikken ikke tåler dagens lys og bygger på udemokratisk tankegods.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Arild Knutsen og Thomas Kjøsnes, Foreningen for human narkotikapolitikk.

Leder i ungdomsseksjonen,Tone Loftesnes Kornli, sier til Bergensavisen at politiet bør være annerledes rollemodell for unge enn de som argumenterer for regulering av cannabis. I stedet for å ty til mistenkeliggjøring av reformbevegelsen, bør også politiet innse at kritikken mot forbudspolitikken er ansvarlig og saklig begrunnet.

Globalt har forbudet ødelagt millioner av menneskeliv og sviktet på forebygging av farlig bruk av rusgivende substanser. Kofi Annan og en rekke tidligere statsledere går nå i front for legaliseringsbevegelsen. Erfaringene fra de første amerikanske stater med legal regulering av cannabis er så positive, at stadig flere stater vil følge etter.

Når inntrykket av cannabisens skadepotensiale er i endring blant de unge, er det nedlatende av politiet å kalle det "romantisering". Og så angripes de unges holdninger til hvilket rusmiddel man skal bruke? Prøv dere heller på oss! Politiet praktiserer undertrykking av de som velger et smartere alternativ til alkoholen.

Hva ville politiet sagt i dag til noen som mente at å drikke vin var greit under alkoholforbudet? Hva mener de i dag om undertrykking av menn som har sex med menn? Skulle tro de ingenting har lært. Ifølge sosiologiprofessor Willy Pedersen er studenters inntrykk av cannabis i dag i overensstemmelse med det som vitenskapsfolk har sagt i tiår.

Det er blant ungdom og unge voksne at støtten til legal regulering er størst; ikke fordi man mener cannabisbruk er uten risiko, men fordi det har lavere risiko og fordi forbudspolitikken er skadelig og uhensiktsmessig. De trenger ikke å møtes med intoleranse for å forstå at tobakk, alkohol eller cannabis er risikabelt. Cannabis er desidert minst skadelig av de tre, både for enkeltmennesker helse og for samfunnet forøvrig.

At cannabis er blitt sterkere de seneste årene er overdrevet og skaper neppe problemer. De nye syntetiske etterligningene kan derimot være dødelige. Da alkohol var forbudt, økte også styrken og mange døde av metanolforgiftning. Det er grunn til bekymring over historieløsheten når politiet advarer mot både sterkere cannabis og dødelige syntetiske etterligninger uten å se at dette er forutsigbare konsekvenser av forbudet.

De som får problemer med rusmidler trenger hjelp og ikke straff. Det er en banal overforenkling å fremstille et rusmiddel som selve problemet. Utfordringen ligger i å finne god regulering og legge til rette for måtehold. Som voksne bør vi ta ansvar for at det utvikles en sunn ruskultur, ikke overlate styringen til kriminelle.

Når politiet her indirekte hysjer ned legaliseringsdebatten med insinuasjoner om at den fører til feil holdninger og økt bruk blant mindreårige, tyder det på at forbudspolitikken ikke tåler dagens lys og bygger på udemokratisk tankegods. I USA ser man nedgang i bruk blant mindreårige og færre som faller ut av skolen. Slike resultater etter legalisering er uforenelige med påstanden om at selve debatten er skadelig.

Mer fra: Kultur