Debatt

Støre og Ap må bli tydeligere

Ørnen blant partiene trenger mer luft under vingene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Gjennomsnittet av meningsmålingene i valgårets første måneder, peker entydig i retning regjeringsskifte etter høstens valg. Skåret i gleden for deltakerne på Aps landsmøte, som åpner i dag, er at det er Sp og Trygve Slagsvold Vedum som er driveren i framgangen på rødgrønn side – ikke Ap og Jonas Gahr Støre.

Ingen i Ap bør likevel gråte over Sps framgang. Det kan ikke være noe i veien for at Sp tar jobben med å rydde veien fram mot regjeringsskiftet. Den politiske dagsorden henger for tida på sentrum/periferi-aksen. Det passer Sp som hånd til hanske. Dagsorden vil ikke bli hengende der fram til valget. Andre saker vil etter hvert presse seg fram, som for eksempel helse, skole, eldre og arbeidslivsspørsmål. Slike saker passer Ap bedre. Styrkeforholdet mellom Ap og Sp vil endre seg i takt med endringene på dagsordenen.

Ap og Sp har som mål å vinne regjeringsmakten. Skal det skje må Sp gjøre et mye bedre valg enn sist da partiet fikk lusne 5,5 prosent. Ap må gå fram fra forrige gang da partiet havnet på svake 30,8 prosent. I øyeblikket ligger Sp an til å runde 10-prosentmerket, mens Ap holder seg på den rette siden av 30-prosentmerket. Den tredje rødgrønne kameraten – SV – må dessuten ikke falle under sperregrensen.

Delegatene på Aps landsmøte har ingen grunn til å henge med hodet når de benker seg rundt bordene i Folkets Hus i ettermiddag. Jeg kan ikke huske sist gang det var så stor enighet om ledelsen og programmet som denne gangen. Det blir en masse debatt, selvfølgelig, men det er ingen virkelige store saker som splitter landsmøtet. Debatten vil bli heftig om klima- og oljepolitikk og sikkert også om EØS. Men partiet er ikke lenger like sterkt splittet i en høyre- og venstreside som gjorde slike spørsmål ekstra vanskelig tidligere. Sett fra pressebenken ligger det an til å bli et kjedelig møte. Sett med ledelsens øyne blir det trolig et godt landsmøte.

Til tross for lovende valgutsikter er det all grunn for delegatene til å se kritisk på partiets opposisjonstilværelse. Når Sp høster fruktene av den blåblå regjeringens sentraliseringspolitikk og Ap må nøye seg med restene, har partiet seg selv å takke. Stortingsgruppa har brukt stortingsperioden på å gjøre seg nesten usynlig for velgerne. Gruppeledelsens mantra har vært forlik og kompromisser med regjeringen. Forlikenes styrke er at de gir opposisjonen innflytelse på regjeringens politikk. Svakheten er at de utvisker skillet mellom regjering og opposisjon. Ap har mistet velgere på å gjøre sin politikk mindre tydelig gjennom kompromisser.

Landsmøtets hovedoppgave må være å gjøre partiet mer tydelig for velgerne. Støre har stor tro på prosesser og dialog både i Stortinget og internt i partiet. Forslaget til landsmøtet om oljeboringen i nord er typisk. Ved å snekre et bredt kompromiss har Støre løst en vanskelig sak for Ap og LO. Resultatet er blitt en oljepolitikk som nesten ingen er sterkt imot, men som heller ingen brenner for og vil kjempe for.

Arbeiderpartiets politikk bestemmes ikke i stortingsgruppa, men i partiorganisasjonen og i fagbevegelsen ikke minst. Jonas Gahr Støre har brukt mye tid på å reise landet rundt. Han har trykket lokallagsledere i hånda og lyttet til det de har å si. Arbeidet på grasrota la grunnlaget for Aps seier ved kommunevalget. Framgangen lokalt for to år siden og Støres oppsøkende virksomhet de siste to årene, er god bagasje å ha med inn i det nasjonale valgoppgjøret.

Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Hadia Tajik får et enklere møte med velgerne når landsmøtet har vedtatt det nye programmet. Programmet er konkret og klart. Det hviler trygt på en sosialdemokratisk tradisjon som peker mot venstre. Arbeid er programmets røde tråd. Den tråden bør holde gjennom hele valgkampen. Selv om den registrerte ledigheten går noe ned, er det fortsatt altfor mange arbeidsledige. Ledigheten går spesielt ut over ungdommen. Det er en kjempeutfordring for landet at sysselsettingen ikke vokser, men at den fortsatt går ned. Hvis sysselsetting og ledighet kommer på dagsorden, vil Ap gå fram. I denne saken har partiet stor troverdighet.

Statsminister Erna Solbergs regjeringsprosjekt er i oppløsning. KrF og Venstre ønsker å rydde plass til seg selv i regjeringen ved å kaste ut Frp. Det borgerlige regjeringsalternativet henger ikke sammen. Svakheten ved Støres alternativ er at han ikke vil la velgerne få vite før valget, hvem det er han skal regjere sammen med. Det er stor forskjell på en mindretallsregjering av Ap og Sp og en flertallsregjering der også SV er med. En regjering av Ap, Sp og KrF vil gjøre en enda større forskjell. Med KrF på laget har Støre-regjeringen flyttet seg mot sentrum eller mot høyre om man vil. Det er ikke sikkert at Ap-velgerne vil reagere positivt på det.

Mer fra: Debatt