Debatt

Spiralnekt til høyesterett

Norsk samvittighetssak kan havne i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lagmannsretten i Agder fastslo for vel en uke siden at Karazyna Jachimowicz kan fortsette som fastlege selv om hun nekter å sette inn spiral.

Torsdag vedtok formannskapet i Sauherad å anke lagmannsrettens kjennelse. Prinsippene står steilt mot hverandre, og kommuneledelsen mener at høyesterett må behandle tvisten.

Det har vært forbausende stille omkring den nylig avgitte kjennelsen i Agder lagmannsrett. Lokal presse i Telemark har skrevet mye om konflikten, men den har ikke fått oppmerksomhet i de store riksmediene. Stillheten må betegnes som overdøvende når man tenker over det langvarige politiske bråket som reservasjonsretten skapte for nesten fire år siden.

Helseminister Bent Høie må virkelig klø seg i hodet: Er det virkelig så lett å glemme en politisk storstorm som i lange perioder hadde preg av orkan i kastene? Hvorfor er det tilsynelatende så få som bryr seg når en domstol lander på en konklusjon som går langt i hevde at samvittighetsfrihet må tas på alvor.

Det er snart fire år siden striden startet. Etter at de borgerlige partiene vant valget i 2013, skulle de forhandle seg fram til en samarbeidsavtale. I starten var det ikke så mange som la merke til en liten setning i dokumentet, nemlig at leger fortsatt skulle ha anledning til å reservere seg av samvittighetsgrunner, for eksempel ved å nekte henvisning av kvinner til abort. Det var Kristelig Folkeparti som hadde fått gjennomslag for formuleringen.

Den politiske striden nådde sitt høydepunkt først et halvt år etter at avtalen var underskrevet. Både KrF og regjeringen måtte gjøre retrett, og en ny forskrift ble utarbeidet. Det skulle ikke lenger være så lett for helsepersonell å reservere seg av samvittighetsgrunner.

Forskriftsendringen fikk konsekvenser for noen få leger. På basis av de nye forskriftene ga Sauherad kommune en advarsel til Karazyna Jachimowicz. Da hun fortsatt nektet å sette inn spiral av overbevisningsgrunner, gikk kommunen til oppsigelse.

Den polskfødte legen nektet å godta oppsigelsen. Med økonomisk støtte av Den katolske kirke i Norge og Kristelig legeforening, gikk hun til sak for å få kjent oppsigelsen ugyldig. Hun tapte i tingretten, men flertallet i lagmannsretten støttet ikke oppsigelsen.

Dommen fastslår at det forelå en avtale mellom Sauherad kommune og Jachimowicz om at hun «kunne praktisere samvittighetsforholdet».

Bjørn Kåre Myskja ledet det regjeringsoppnevnte Samvittighetsutvalget som la fram sin rapport til Anniken Hauglie i fjor høst. Han mener at de legene som nektet å sette inn spiral ble tatt med i dragsuget da man strammet inn mot fastlegene som ville reservere seg mot abort.

– Nyansene forsvant. Det er gode grunner til at vi her skal la toleransen råde i stedet for å stå på prinsipper. Det er rimelig å mene at dette er et spørsmål om liv og død, sier Myskja til Vårt Land.

Partene må belage seg på å vente lenge før avgjørelsen faller i landets høyeste domstol. Taper Jachimowicz, er det rimelig sikkert at hun og hennes støttespillere vil gjøre sitt ytterste for at saken kommer opp for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Står kommunen igjen som taper, er det uklart hva som skjer.

Det er KS-advokat Frode Lauareid som fører saken for kommunen. Han har rådet kommunen til å anke og begrunnet det slik overfor Bø Blad: «Dette er ei prinsipiell sak som har interesse utover landegrensene. Den bør til Høgsterett for å bli endeleg avslutta».

Mer fra: Debatt