Debatt

Sommeravslutning med bismak

Barn med en mamma eller pappa som drikker for mye finnes over alt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Minst 90.000 barn lever til enhver tid sammen med en forelder som har et alkoholproblem. Det utgjør cirka to barn i hver skoleklasse. Vi vet ikke nødvendigvis hvem disse barna er. De kan være vanskelige å få øye på. Gjennom kampanjen «Jeg ser» oppfordrer Blå Kors oss til å være modigere i kontakten med de barna som uroer oss. Organisasjonen «Av-og-til» forsøker å bevisstgjøre oss på alkoholbruken i arbeidslivet, når vi er sammen med barna, på sjøen og ved livskriser.

Bruk og misbruk av alkohol og andre rusmidler kombineres altfor ofte med omsorg for barn. I fjor hadde NRK Super en rusuke som viste at en av ti barn synes foreldrene drikker for mye. Når du spør voksne, derimot, sier en av fem at de skulle ønske det var mindre drikking i deres oppvekst. Dagens voksne hadde foreldre som drakk betydelig mindre og sjeldnere enn vi voksne gjør i dag. Hva kommer våre barn i fremtiden til å svare på spørsmålet om vår alkoholbruk?

Den som stiller spørsmål ved om alkohol er passende i enhver anledning, gjør seg fort upopulær og blir sett på som en som gjør seg vanskelig – som en gledesdreper og sosial bremsekloss. Alkoholvaner er tabubelagt i samfunnet vårt.

Akkurat nå er vi inne i en av årets travleste tider for avslutninger. Det arrangeres sommerfester, skoleforestillinger og grillparty. Det inviteres til overnatting i skogen og vi nyter lange kvelder på terrassen og i parken. Vi spiser pølser og kaker sammen med klassens foreldre. Foreldrene i barneskolen snakker om at det er godt barna ikke når «SKAM-alderen» før om fem år, eller mer.

Jeg registrerer at foreldre nærmest som en selvfølge drikker øl sammen etter barnas fotballkamp, at det foreslås vin til maten på fredagens vennegruppe i klassen. Glatt kjøpes det vinflasker til læreren som avslutningsgave fra elevene med ønske om en riktig god og avslappende sommer; Det klirres med flaskene, vi klemmer og ler. Hva signaliserer vi overfor barna våre når alkoholen har en slik selvfølgelig og sentral og rolle i enhver anledning? Hva tenker barna våre om det å kose seg? Hva vet vi om andre foreldres evne til å stoppe drikkingen i tide? Hva vet vi om lærerens forhold til alkohol? Hva med barna i klassen? Hvordan er det for dem som har utfordringer med rusmidler i hjemmet at selv den trygge læreren, med foreldrenes oppskrift på avslapning, slutter skoleåret og tar ferie med en bærepose vinflasker? Hva er bakgrunnen for at vi ikke forholder oss til kunnskap om at det også i vår klasse er barn som strever med utrygghet? Hvorfor våger vi ikke å se at det også i vår foreldregruppe er mammaer og pappaer som drikker for mye? Har vi noen alkoholfrie arenaer igjen i dette samfunnet? Går det an å si at barn fortjener alkoholfrie arenaer uten å bli stemplet som moralist, gravid eller muslim?

Blå Kors Kompasset tilbyr veiledning og terapi til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med alkohol- eller andre rusproblemer i familien. Det er gjennomgående at disse unge har opplevd ensomhet og lite støtte. Naboer og andre voksne kan ha vært kjent med utfordringene i deres familie, men likevel oppgir 30 prosent av de unge som oppsøker oss at de aldri har snakket med noen om sine opplevelser knyttet til foreldres alkoholproblemer. Vi vet at mange sårbare barn mestrer tilværelsen greit selv om oppveksten er kronglete. Forskning viser at de som klarer seg godt, til tross for risikofaktorer og foreldres marginale omsorgsevne, gjør det fordi de er blitt sett av en voksen i sitt nærmiljø.

Alkoholbruk er som sagt tabu i samfunnet – et tabu innebærer kulturelle forbud mot å se, høre og fortelle og har psykologiske konsekvenser for den enkelte. Det bidrar til at egne erfaringer ikke blir gjort gyldige. I Kompasset jobber vi med at de unges barndomserfaringer knyttet til oppveksten i en familie med alkoholproblemer blir sett og gjort gyldige slik at de ikke hemmer etableringen av eget voksenliv. Det er betydelig enklere å forebygge. Vi kan alle gjøre noe! For eksempel kan vi la være å by på øl når vennegruppa fra skolen er på besøk og vi kan gi læreren en god bok fremfor en flaske vin når vi i disse dager takker for innsatsen i skoleåret som gikk. Først når vi tar inn over oss den udiskutable og følelsesladde posisjonen alkoholen har fått i samfunnet vårt og erkjenner at mange barn, unge og voksne har smertefulle erfaringer med alkoholbruk, kan og bør vi velge annerledes i en del situasjoner.

Mer fra: Debatt