Debatt

Solberg står støtt

Men regjeringsprosjektet vakler.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Statsminister Erna Solberg skal være Høyres velgermagnet i valgkampen. Partiet satser på at en populær statsminister skal trekke velgerne til Høyre. Også de andre borgerlige partilederne vil ha henne som sjef. Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Siv Jensen (Frp) vil hilse henne under Høyres landsmøte som åpner i dag. De kommer til å si mye pent om Høyre og statsministeren spesielt.

For Høyres leder er det selvfølgelig bra at hun er etterspurt. Problemet er at de tre andre borgerlige partilederne vil ha henne som sjef for hver sin regjering. Skei Grande og Hareide ønsker Solberg som statsminister for en blågrønn regjering av Høyre, Venstre og KrF. Siv Jensen vil ha regjeringen som den er. Siv Jensen kommer ikke under noen omstendigheter til å støtte en Solberg-regjering hun ikke selv er med i.

Stortingsvalget blir et typisk statsministervalg. Ved borgerlig flertall fortsetter Erna Solberg som statsminister. Mister de borgerlige flertallet, tar Ap-leder Jonas Gahr Støre over.

Velgernes problem er at de ikke får vite før valget hva de får med på regjeringslasset. For første gang stiller den borgerlige siden med to regjeringsalternativer. Og for aller første gang går Ap til valg med et uavklart regjeringsalternativ. Derfor vil Erna Solberg og Jonas Gahr Støre under valgkampen få en masse spørsmål fra mediene om hvem de eventuelt skal danne regjering sammen med etter valget. Det hadde vært best for dem begge om de hadde hatt et klart svar.

Vanskeligst blir dette for Erna Solberg. Hennes regjeringsprosjekt fra valgkampen sist ligger brakk. Foran siste valg løftet hun den tunge arven etter John Lyng som hovedarkitekt for borgerlig samling. Men det Høyre-lederen Lyng lyktes med i 1963, nemlig å få de daværende fire borgerlige partiene med i sin regjering, mislyktes Erna Solberg med i 2013. Nå må det sies at Lyng ikke hadde Frp å slite med. Frp er hovedgrunnen til at Venstre og KrF ikke ville være med i Solbergs regjering. Frp er også hovedårsaken til at Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide har fjernet seg fra den blåblå regjeringen samtidig som de heier på Erna Solberg som statsminister. Statsministerspørsmålet står alltid sentralt ved stortingsvalg. Men det har ikke vært det viktigste spørsmålet for velgerne siden Einar Gerhardsens tid. Det er sagt at Norge på 1950-tallet ikke hadde stortingsvalg, men gjenvalg av Einar Gerhardsen.

I dag nevner ikke velgerne regjeringsspørsmålet når de blir bedt om å peke på de viktigste sakene ved valget. En studie av stortingsvalget i 2013 viste at helse, skole og utdanningspolitikk var det viktigste for velgerne. En undersøkelse som NRK har gjennomført foran det kommende valget, forteller at skole og utdanning fortsatt er den viktigste saken for velgerne, tett fulgt av helse, eldreomsorg, miljø og innvandring. Høyres landsmøte treffer derfor godt med sine hovedsaker siden partiet nettopp har blinket ut skole og eldreomsorg som viktig.

I undersøkelsen av 2013-valget var Høyre det partiet med mest tillit blant velgerne når det gjelder skole. Høyre har stått sterkt som skoleparti helt siden valget i 2001 da det vant med slagordet «skatt og skole». Ved dette valget kunne slagordet vært «skole og skole». Skatt er nemlig borte som hovedsak i Høyres program. Det er ikke alle i partiet som liker det. Det blir derfor skattedebatt på landsmøtet. Noen vil skjerpe skattetonen. Programformuleringen «moderate» skattelettelser faller ikke i god jord hos enkelte. Det er heller ikke godt nok at Høyre dropper å kvitte seg med hele formuesskatten, men nøyer seg med å trappe ned formuesskatten på såkalt arbeidende kapital.

Barnetrygden blir et hett tema på Høyres landsmøte og på de andre partienes landsmøter denne våren. Trygden som går til alle barnefamilier uavhengig av inntekt, har overlevd mange harde angrep i mer enn femti år. Nå kan den stå for fall.

Flertallet i det regjeringsoppnevnte utvalget som har vurdert de offentlige ytelsene til barnefamiliene, foreslår å behovsprøve barnetrygden. Utvalget vil heller bruke pengene på gratis barnehage. Slike forslag vil sette fart i debatten om barnetrygden.

Flertallet i Høyres programkomité vil beholde barnetrygden, mens mindretallet vil avskaffe den og heller bruke pengene på gratis barnehage og gratis SFO. Jeg tror barnetrygden overlever behandlingen på landsmøtet. Det å avskaffe barnetrygden er en dårlig valgkampsak for regjeringspartiet når den rødgrønne siden har slått ring om den.

På pressekonferansen før landsmøtet understreket Erna Solberg at hun er klar for fire nye år som statsminister. Et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, lovet hun. «Vi kommer ikke til å velge vekk noen av våre borgerlige venner». Dette er klar tale til Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide, som satser på at statsminister Erna Solberg vil bytte ut Siv Jensen med dem.

Mer fra: Debatt