Debatt

Skamløs valgkamp?

Statsminister Erna Solberg ser ikke ut til å ha latt Riksrevisjonens knusende kritikk gå innpå seg, og hun takler ikke kritikk fra opposisjonen særlig godt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jonas Gahr Støre har en kronikk i VG der han skriver at Solberg ikke har styr på ett av de viktigste tiltakene for å sikre beredskapen og at dette bryter med arven etter 22. juli.

Erna Solbergs svar er at «Dette er valgkamp» og «Ap opplever nå at den viktigste valgkampsaken deres, arbeidsledighet, ikke har noe futt lengre. Det er det de har bygget valgkampen sin rundt. Derfor jobber Ap med å løfte denne saken fordi vi har sagt at beredskap er en av våre viktigste valgkampsaker»,

«Ap bruker 22. juli urimelig», mener hun. «Uverdig av statsministeren», svarer Støre.

Har Erna Solberg glemt eller helt valgt å se bort fra den knusende kritikken i rapporten Riksrevisjonen nylig la fram? Rapporten omtaler det manglende samarbeidet mellom politi og forsvar etter 22. juli 2011 når det gjelder å beskytte offentlige bygg. Riksrevisor Per- Kristian Foss bruker begrepet «svært alvorlig», som er det sterkeste uttrykket fra den kanten.

I stedet for å reflektere over rapporten kjører statsministeren med full fart på andre fronter. I Dagsnytt Atten i NRK skrøt hun av femti prosents økning til beredskapstroppen og gjentok det på Twitter like etterpå: «Før noen faktasjekker. Joda, jeg tok hardt i på #dax18. Det er 50 % økning i bemanning og ressurser til Beredskapstroppen. #stolt»

Isolert sett bra, men statsministerens jobb er å se det store bildet. Det betyr også å være ydmyk overfor den knusende rapporten fra Riksrevisjonen, erkjenne og forbedre.

Er hun helt uten skam – eller er det bare valgkamp? Å være skamløs i en valgkamp kan slå hardt tilbake: Vi snakker om trygghet for folk og sikkerhet rundt symbolbygg og terrormål i Norge etter en høyreekstrem soloaksjon som drepte til sammen 77 mennesker. Det skal man snakke om med verdighet – selv om det er valgkamp.

Mer fra: Debatt