Debatt

Skam

Historien vil alltid huske politisk feighet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Norge hedret fredsprisvinner Liu Xiaobo med 14 dagers stillhet før hans død», skriver humorsiden Vredens Gnag. Satire kan være uhyre presist.

Vi er ikke et hvilket som helst land når gjelder menneskerettigheter og ytringsfrihetsspørsmål. Norge blir lyttet til. Leder av Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, sa forrige uke at vi var i ferd med å abdisere som moralsk stormakt. Reiss-Andersen vil i begravelsen, men opplever nå at amabassaden trenerer hennes visumsøknad.

Erna Solberg satt stille i båten da Liu Xiaobo ble flyttet fra fengsel til sykehus. Kinas propagandaapparet tok bilder med leger rundt for å vise at de ga ham den beste behandling, mens han i realiteten var på sitt siste, oppspist av sykdom og hinsides redning. Erna Solbergs kontor kom med en pliktskyldig kondolanse noen timer etter dødsbudskapet, og var et lite egnet plaster på vår nasjonale skamrødme. Det var for lite, for sent. Solberg skyldte på ferie og gjorde seg utilgjengelig for ytterligere kommentarer. Dette er den samme statsministeren som innkalte til pressetreff da artisten Prince døde i fjor.

Utenriksminister Børge Brende og kommunal- og moderninseringsminister Jan Tore Sanner har også lekt stilleleken. Sanner var med på å nominere Liu Xiabo til Fredsprisen i 2010. «Dette er også et varsel til oss om at vi ikke kan vende det døve øret til når Kina bryter menneskerettighetene», uttalte han til NRK da Liu Xiabo ble offentliggjort som vinner. Nå vender Sanner det døve øret til. Sanner henviser til Brende som også har gjemt seg godt.

Verdenssamfunnet reagerer med jevne mellomrom på Kinas manglende demokrati. Den dagen Liu Xiabo døde, protesterte USA, Frankrike, Tyskland og FN mot behandlingen av Liu Xiaobo. Ytringsfriheten er absolutt og viktigere enn handelsavtaler om laks. Hvis vi virkelig signerte bort vår rett til å ta opp og kritisere menneskerettighetsspørsmål med Kina, bør neste regjering åpne en ny dialog østover og reforhandle dette punktet. Regjeringen Solberg svekker nå Norges omdømme i viktige spørsmål. Historien vil alltid huske politisk feighet.

Mer fra: Debatt