Debatt

Skal ikke alle ha et godt sted å bo Jan Tore Sanner?

Å ha et godt sted å bo er grunnleggende for trygghet og tilhørighet. Funksjonshemmede og kronisk syke vil bo som andre, men har ikke samme valgfrihet i boligmarkedet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tilgjengelige boliger er samfunnsøkonomisk klokt, fremmer bokvalitet, og gjør at flere mennesker kan bo på egen hånd.  Det er en stor mangel på tilgjengelige boliger generelt i Norge.

Forslagene i TEK17 vil forverre situasjonen.

TEK17 truer bokvaliteten
Deler av forslagene i ny byggteknisk forskrift TEK17 truer bokvaliteten, og vil redusere tilgjengelighetskravene og ekskluderer mennesker fra å bo. Blir TEK17 vedtatt slik den foreligger frykter Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) konsekvensene.

  • -          Tilgangen på tilgjengelige boliger reduseres
  • -          TEK17-boliger vil ha svekket bokvalitet (lys, luft, lagring, o.l)
  • -          Presset vil på sikt øke på helse- og omsorgstjenester, og behovet for omsorgsboliger og sykehjemsplasser

Endringene innebærer en dramatisk svekking av tilgjengelighetskravene i TEK10. Reduksjon i snuareal for rullestol vil medføre at mange rullestolbrukere blir ekskludert fra å fungere i boligene. Det vil også skape problemer for eldre med rullator og foreldre med barnevogn. Økt betjeningshøyde for vindu, bryter og annet vil være en ulempe for rullestolbrukere, barn, kortvokste og personer med nedsatt arm- og håndfunksjon. Blant annet.

Reduksjon av tilgjengelige boliger vil på sikt, mener vi – øke presset på helse- og omsorgstjenester, og behovet for omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Flere faginstanser, b.la Norsk Arkitekters Landsforbund mener at TEK17 vil forringe bokvaliteten, og påvirke helsen i ulik grad fordi man foreslår fjerning av krav om tilfredsstillende utsyn fra soverom.

TEK17 reverserer en god utvikling
Det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om at målet er et samfunn hvor alle kan delta. Statsbygg har en handlingsplan som sikter mot at alle de bygningene som statsbygg forvalter skal være universelt utformet innen 2025. Det er bra. Men om forslagene i TEK17 blir en realitet fra 1. juni 2017 vil det på sikt bidra til en lavere boligstandard for alle, og reversere den positive virkningen TEK 10 har hatt på dagens boligmasse.

Endre TEK17 er løsningen
Vi er svært bekymret for mange av de foreslåtte endringene. Vi håper politikere fra regjerings- og støttepartiene stiller et stort spørsmåltegn ved forslagene som reduserer bokvaliteten i TEK17, og råder Sanner til å:

  1. Godkjenne forenklingsdelen av TEK17 som gjelder forståelse av forskriften
  2. Ta høringssvarene til følge fra kommuner, arkitekter, offentlige etater og alle brukerorganisasjoner som sterkt advarer mot svekkingen av tilgjengelighetskravene og reduksjon i bokvaliteten.

Slik kan TEK17 vedtas og gi et godt svar på regjeringens bestilling – som var å forenkle regelverket. Samtidig vil det menneskelige aspektet av TEK17 bli ivaretatt – for de som faktisk skal bo og leve i boligene. Så får en neste TEK-forskrift søke å bli bedre på universell utforming og tilgjengelighet, ikke dårligere.

På forhånd takk til alle politikere som ønsker en boligutvikling som fremmer bokvalitet og sikrer god tilgjengelige, og som ønsker en god TEK17-forskrift. Ring Sanner i dag.

#EndreTEK17

Lilly Ann Elvestad, generalsekretær
Berit Therese Larsen, fagpolitisk leder

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon

Mer fra: Debatt