Debatt

Samfunnets mørkeste avgrunn.com

Facebook er ikke bare stedet for søte bilder og skrytestatuser. Drap, kannibalisme og overgrep inntar nettsamfunnet, som har mistet kontrollen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Verdens største nettsamfunn, Facebook, har rukket å fylle 13 år, og skal vi tro The Guardians avsløring søndag, kalt «Facebook Files», er starten på nettsamfunnets pubertet en sikker vei mot kaos. De siste seks månedene skal bekymringen internt i Facebook ha vært økende for hva folk får seg til å legge ut på det sosiale mediet, som tok verden med storm midten på 2000-tallet. For Mark Zuckerberg hadde nok ikke sett for seg å måtte utarbeide retningslinjer for moderering av videoer av drap, kannibalisme, dyremishandling, barnemishandling eller selvmord da han lanserte Facebook i 2004.

Facebook har i dag rundt to milliarder brukere, som bruker nettsamfunnet til å oppdatere seg selv og andre på små og store ting av både privat og offentlig karakter. Det deles bilder av middagsselskaper, ferieturer, familier, og nyhetsartikler, både ekte og falske. Da nettsamfunnet ble skapt, var intensjonen å skape et sted der folk kunne holde kontakten med hverandre. Men Facebook har som kjent vokst seg større enn noen kunne forutse. Og på tross av at selskapet har ansatt over 4.500 moderatorer som skal passe på hva folk legger ut, så har de angivelig behov for ytterligere 3.000 ansatte for å få kontroll over det som publiseres.

Vi husker debatten i kjølvannet av at Facebook slettet det ikoniske bildet av «Napalm-piken» fra forfatter Tom Egeland sitt innlegg høsten 2016. Grusomhetene som har fått stå umoderert den siste tida, er en skarp kontrast til sensurregimet Facebook har vært kjent for tidligere.

For noen uker siden sendte en mann fra Thailand live mens han drepte sin 11 måneder gamle datter og seg selv. Videoen av en eldre mann som ble skutt i Cleveland fikk også mye oppmerksomhet. Begge disse innleggene er i strid med Facebooks regler, men nettsamfunnet har ikke klart å forhindre at de har stått publisert i flere timer.

Facebooks moderatorer får angivelig to ukers opplæring, og de får utdelt retningslinjer fra Facebooks ledelse om hvordan de skal håndtere mulig støtende innhold. Det er disse dokumentene The Guardian har fått tilgang til. Avisen har også snakket med kilder som hevder at Facebook ikke lenger har kontroll over innholdet sitt. Det har vokst for mye, for fort. Moderatorer forteller om en arbeidshverdag der de er overlesset av publisert materiale de skal ta stilling til, og at de ofte kun har sekunder til å ta rett avgjørelse. Og moderatorene ser så mye grusomt at mange sliter psykisk som følge av det brutale innholdet, hevdes det.

Ut fra det The Guardian kan avsløre, er det ikke heller noen entydig linje fra Facebook-ledelsen rundt hva som er regnet som over streken og ikke. Det mest absurde: Videoer av aborter er godtatt så lenge det ikke vises nakenhet. Foto av dyremishandling er greit så lenge bildene ikke er «ekstremt» opprørende. Videoer av voldelige dødsfall blir markert som «forstyrrende», men må ikke alltid slettes, for de kan bidra til å skape bevissthet rundt psykiske lidelser.

Hvis det The Guardian skriver medfører riktighet vitner det om et nettsamfunn som ikke har styringen over hvordan de skal håndtere innholdet sitt. «Vi tar ansvaret vårt alvorlig. Vi må finne en måte å gjøre mer», har Zuckerberg kommentert i kjølvannet av de omtalte drapsvideoene.

Facebook har ikke annet valg enn å ta ansvar for alt det bestialske som legges ut der. En skulle tro at et selskap som har overtatt en stor jafs av medienes annonsekroner skulle ha godt med ressurser til det. Men trolig står det ikke på pengene. Det ekstreme innholdet Facebook nå sliter med er i stor grad politisaker. Og her er utfordringen ulikt lovverk i ulike land, og at det er vanskelig å balansere sensur og fjerning av støtende innhold. Det tar mer enn ti sekunder å foreta slike vurderinger.

Spørsmålet er om Facebook noensinne vil kunne gjenvinne kontrollen, eller om kampen mot det stadig mer ekstreme innholdet er håpløs å kjempe. Med de retningslinjene som nå er avslørt, virker selskapet lite rustet til å vinne kampen. Men det betyr ikke at man skal gi opp. Jo mer inkonsekvent Facebook framstår i sin moderering, desto flere vil de tiltrekke seg av dem som vil bruke nettsamfunnet som en søppelkasse for menneskelig barbarisme.

Tyske myndigheter har truet med at de vil bøtelegge Facebook dersom de ikke fjerner hatefullt, ulovlig innhold. Forhåpentlig vil Facebook Files bidra til å øke presset mot Facebook slik at de tar ytterligere publiseringsansvar. At de «jobber for å bli bedre» er ikke bra nok. Det er på tide at 13-åringen tar mer ansvar.

Mer fra: Debatt