Debatt

Sørstatsidyll

Midt i alt det mørke fins det lys i småbylivet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Midt i maset om det var en milliard eller bare noen hundre tusen som sto og så på Donald Trump bli tatt i ed som tidenes rareste president. Midt oppi alt maset om Gjermund Cappelen og Erik Jensen som på dag hundre i retten fremdeles påsto at han trodde Cappelen drev med klokker og snus. Midt i støyen om at en av åtte jenter gjerne vil kutte ned på de indre kjønnsleppene sine, men ikke på veskeforbruket sitt, og at finnene er sjalu på musklene til Marit Bjørgen. Midt oppi alt dette begynte jeg å tenke på Sandefjord.

Lille, søte Sandefjord, byen som for mange er en sovende sommerby. Byen kan skryte av hvalfangsten sin, vikinggravene og den korrupte Anders Jahre. For midt oppi alt som skjer i årets første måned, har Sandefjord klart å gjøre noe fantastisk. De har begynt å like andre folk! Hvordan har dette skjedd? Sandefjord kommune har bosatt mange flyktninger de siste åra, og Nav Integrering har jobbet hardt for å finne bolig til alle på kort varsel. Utfordringen med at det kommer mange flyktninger til landet, er sikkert trøblete for noen av «fjordingene» også, men bare du gir folk litt tid, tilpasser de seg hverandre, og til og med begynner å like hverandre.

Det fins sikkert andre steder enn Sandefjord som har vist at fordommer kan endres, men jeg har ei tante i byen som begeistret har fortalt meg om hva denne sørstatsbyen i Vestfold har, i tverrpolitisk fellesskap, overrasket seg selv med å få til nettopp med vår tids største utfordring.

Mens vi andre ikke møter en eneste flyktning på vår dieselfrie vei gjennom hovedstaden, men frykter enhver mørk person som går over gata, fins det «guider» fra Sandefjord Frivilligsentral som kan være kontaktpersoner for flyktninger for å få dem integrert i sitt nye lokalmiljø. Av og til tenker jeg at det nettopp må være enklere å være flyktning på et lite sted, enn i en stor hatefull by. Nå sier jeg ikke at Oslo og de andre store byene er hatefulle, vi er da tross alt en gjeng hyggelige folk, vi også. De som hater i Oslo, er som regel fra Frp og kaller andre norske kvinner for vietnamesermegger og fittetryner og unnskylder seg med at det er klassiske trønderske banneord.

Det er derfor jeg beundrer Sandefjord. De er gode på å få til jobben med integrering begge veier. Alle vet hvordan, men det er sabla vanskelig å få det til for det. Hvis vi skal få forklart nye folk hvordan vi, det vil si det norske samfunnet, fungerer, må vi også lære nye folk å kjenne og bli trygge på folks ulikheter.

Det kan være en stor utfordring for mange å forstå den norske kulturen og hvordan samfunnet vårt er bygget opp. Det er mye nytt flyktningene skal sette seg inn i, og de frivillige har en viktig rolle. Mange sandefjordinger har fått nye venner fra andre kulturer ved å være med på prosjektet. Jeg vet at det er mange som drømmer om akkurat det samme. Å hjelpe flyktninger. Men hvordan få til dette uten å måtte melde seg inn i en Frivilligsentral eller Røde Kors? Ved å laste ned en app så klart. Heldigvis kommer alt det smarte østfra, også appen Welcome! En svensk suksess som jeg denne uka lastet ned siden den har kommet til oss over grensa. En genial app, en slags Tinder for flyktninger. Her inne kan jeg finne Charlotte, som ønsker alle en god morgen, bor på Holmlia og vil gjerne bli kjent med flere mennesker og lufte bikkja samtidig. Sissel på Lillehammer vil gjerne lære noen der ute norsk, eller bare bli venner med deg. Christoffer bor i Bergen og liker å spille shuffle. Sannelig er det ikke godhetstyranner over hele Norge.

Frivilligsentralen i Sandefjord har arrangert gratis svømmekurs for voksne kvinner fra blant annet Somalia, Afghanistan, Eritrea og Syria. Disse kvinnene har lært å svømme og blitt trygge i vannet. De ser at alle nordmenn kan svømme og har et sterkt ønske om å bli like gode. I Sandefjord har de ikke kjønnsdelte svømmehaller, og for mange av kvinnene er dette en utfordring. Men når de først har lært seg å svømme og kjenner gleden denne mestringsfølelsen gir, tar de mot til seg, tar på seg sin burkini og hopper i vannet sammen med menn! Kvinnene ser at det er ufarlig å svømme sammen med menn, og sandefjordinger ser at det er ufarlig å svømme sammen med kvinner i burkini!

Dette er eksempel på inkludering og integrering som går begge veier. I tillegg til å lære å svømme, har kvinnene snakket norsk sammen mellom svømmetakene. Siden ingen av dem har felles morsmål, må de snakke norsk sammen på kurset. De har lært hvor viktig det er å holde tida i Norge og holde en avtale, lært seg å finne veien til svømmehallen, lært seg norsk garderobe- og dusjkultur, og ikke minst lært seg at hvis de melder seg på et kurs, så forventer vi at de skal møte hver gang. Også når de har mensen! Slik er det i Norge. Det er viktig med gjensidig respekt. Man må være nøye med å forklare at folk har jobbet mye for å få i gang et svømmetilbud, og da forventer de samme at de møter opp! Dette har blitt møtt med forståelse. Mennesker liker at det blir satt forventninger til dem. En av de somaliske kvinnene har selv blitt frivillig og har hjulpet til med å forklare andre fra sin kultur hvordan dette fungerer i Norge.

Frivilligsentralen har utlånsentral der alle kan låne ski og skøyter gratis. Tilbudet er for alle, ikke bare flyktninger. Så slipper du stigmatisering og at «de stakkars flyktningene» må få låne ski og skøyter gratis. For sånn er det ikke, alle får låne! Hvorfor er det så viktig å hylle ei litta solskinnsby midt oppi elendigheten? Jo, fordi folk som stiller opp frivillig og jobber med språktreningsgrupper, leksehjelp, og språkkafeer sier også at de selv lærer så mye.

Det er ikke bare «vi» som skal lære «dem» å bli som oss. Så får vi se da, om vi klarer å forstå alle mennesker der ute. Kanskje vi også burde lage en app som heter «Welcome to Washington», der Trump lærer å omgås journalister, takle kritikk og forstå hva gjensidig respekt er. Da tror jeg vi hadde klart å knekke Trump-koden før brygga i Sandefjord åpner for alle.

Mer fra: Debatt