Debatt

Riktig kompetanse for å få folk i arbeid

Yrkesopplæring kan forberede unge mennesker for smertefri overgang til sitt yrkesaktive liv.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For å lykkes i arbeidslivet, trenger folk rett kompetanse for jobben sin. Det er mange ulike måter å skaffe seg kompetanse på. Fag- og yrkesopplæring er en av dem. Den kombinerer solid arbeidspraksis med teoretisk opplæring.

Det er dessverre en allmenn og vedvarende oppfatning at læreplasser og andre former for fag- og yrkesopplæring bare er andrevalg sammenlignet med universitetet og annen akademisk utdanning. I virkeligheten er fag- og yrkesopplæring en av de beste metodene for å utstyre folk med den kompetansen som passer arbeidsmarkedets behov. Rundt 40 % av europeiske arbeidsgivere finner ikke folk med den riktige kompetansen slik at bedriften kan vokse og skape noe nytt. Dette er tragisk gitt at over 20 millioner mennesker over hele Europa er på jakt etter en jobb. Det kreves snarlig handling for å lukke dette kompetansegapet.

Derfor er vi glade for å kunngjøre at den aller første europeiske yrkesopplæringsuka («European Vocational Skills Week») startet den 5. desember. Hundrevis av arrangementer over nesten hele Europa vil finne sted. Målet er å øke bevisstheten om de positive sidene ved fag- og yrkesopplæring for å vise frem hvordan yrkesopplæring kan forberede unge mennesker for smertefri overgang til sitt yrkesaktive liv, hjelpe erfarne arbeidere til å opprettholde et høyt faglig nivå eller gjøre karriereendringer enklere.

I Norge er fag- og yrkesopplæring en kombinasjon av skolebasert utdanning og bedriftsintern opplæring. Læreplasser er svært viktig for motivasjonen til elevene. I tillegg er den kompetansen som kreves gjennom denne kombinerte utdanningen svært verdifull i mange deler av industrien. I Norge er mye av fag- og yrkesopplæringen finansiert gjennom det offentlige. En av utfordringene i det norske fag- og yrkesopplæringssystemet er å kombinere både behovet for læreplasser i arbeidsmarkedet, og muligheten for unge til å fullføre sin fag- og yrkesopplæring. Fag- og yrkesopplæringsutdanningene må være relevante både for elevene og arbeidsgiverne. Norge gjennomgår fag- og yrkesopplæringen i nært samarbeid med partene i arbeidslivet for å sikre lovpålagt og relevant yrkesutdanning for fremtiden. Det er også nødvendig for å sikre nok læreplasser i bedrifter.

Å gjøre fag- og yrkesopplæring til et førstevalg er en viktig målsetting i Europakommisjonens New Skills Agenda for Europa som ble foreslått i juni, og også en viktig ambisjon for den norske regjeringen. Den norske regjeringen har lansert «Yrkesfagløftet» som en del av arbeidet med å heve statusen til yrkesrettet opplæring. Å gjøre fag- og yrkesopplæring til et førstevalg for voksne med behov for faglig påfyll eller omskolering er også viktig, og andre europeiske land kan lære av Norges mangeårige erfaring på dette området. I mer enn tre tiår har Norge hatt en lov som sikrer voksne mulighet til å utvikle sin kompetanse. Tilgang til karriereveiledning av høy kvalitet kan gjøre denne visjonen til virkelighet. For å få bukt med arbeidsledigheten, kan vi ikke se bort fra viktigheten av kompetanse. De mest konkurransedyktige landene i Europa, og i verden, er de som investerer mest i kompetanse.

Dette krever handling og samarbeid mellom en rekke aktører og interessenter i Europa. Europakommisjonens fremste ordninger for å bekjempe ungdomsledigheten begynner å vise positive resultater. Så langt har 9 millioner unge mennesker fått tilbud om arbeid, etterutdanning, eller en læreplass – alt av god kvalitet. I Norge har regjeringen besluttet å stille krav om læreplasser ved offentlige anskaffelser. Virksomheter skal ikke ha lov til å bygge veier, jernbanespor eller skoler for offentlige penger uten å ha lærlinger. Dette kan være et effektivt verktøy for å stimulere til flere læreplasser. Ved å kombinere relevant utdanning med opplæring av høy kvalitet på arbeidsplasser vil vi forbedre vår fag- og yrkesopplæring.

Og til slutt, om et par dager, vil Europakommisjonen presentere sitt ungdomsinitiativ, for å skape enda flere muligheter for unge til å få en fot innenfor arbeidslivet. Dette vil omfatte lanseringen av «European Solidarity Corps» og prioriterte tiltak for å gjennomføre ungdomsrettede tiltak innenfor «Skills Agenda», inkludert et kvalitetsrammeverk for læreplasser og et forslag om økt mobilitet for lærlinger.

Denne første utgaven av den europeiske yrkesopplæringsuka («European Vocational Skills Week») vil gjøre dette arbeidet på europeisk, nasjonalt, regionalt og lokalt nivå enda mer synlig. Vi ønsker arrangørene av ulike arrangementer i Europa lykke til med å vise at fag- og yrkesopplæringen er en vellykket vei for å få folk ut i jobb.

Mer fra: Debatt