Debatt

Revolusjon

Norsk arbeidsliv står i likhet med resten av verden foran store endringer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En ny industriell revolusjon er for lengst varslet og vi kommer alle til å bli berørt. Endringene vi kommer til å se inkluderer – men er ikke begrenset til – mer automatisering og digitalisering, mer selvbetjening, mer samarbeid og deling av ressurser og kompetanse, smartere nettverk, raskere utvikling, lansering av uferdige produkter og tjenester som utvikles videre sammen med kunder og brukere, lavere grensekostnader, økt konsum av tjenester og fortsatt økonomisk vekst, trur eg.

Bedrifter kommer til å forsvinne og nye selskaper vil komme til. I en slik situasjon er det ikke noe rart at dagens bedriftseiere og -ledere frykter framtida og ber om lavere skatt, svakere tariffavtaler og slappere arbeidsmiljølovgivning. «Vi kan ikke annet», sier arbeidsgiverne og viser til konkurranse og globalisering.

Klart vi kan. Det var nettopp ved å «kunne annet» at Norge ble det landet det er i dag. Det er ved å stå sammen med arbeidstakerne dine du viser styrke, ikke ved å skyve dem fra deg. Et arbeidsliv som er bra for arbeidstakerne med gode lønninger, levelig arbeidstid og høy jobbsikkerhet tvinger nemlig bedriftene til hele tiden å være frampå og endre seg. Samtidig gir det arbeidstakerne et insentiv og en trygghet til å bidra til denne kontinuerlige forbedringen.

Svekkelsene som i fjor kom i arbeidsmiljøloven, mot den organiserte arbeidstakersidens ønske og uten deres deltakelse, svekker tilliten til dette samarbeidet. Nye bedrifter vil ofte ikke ha tariffavtale. Sterk lovgivning beskytter oss mot konkurranse drevet fram av svekkelser i rettigheter.

Det vil komme endringer i de sentrale avtalene, men det må skje uten å uten å gi bort verdien av de rettighetene arbeidstakerne har kjempet gjennom.

Altfor mange har ikke forstått rekkevidden av det som er i ferd med å skje. For noen er ny teknologi bare nye muligheter til å kutte kostnader. Men vår modell er utviklet over mer enn hundre år. Tariffestede rettigheter er samlet i avtaler der begge parter har signert helheten. Også de bestemmelsene man selv ikke liker. Da normalarbeidsdag, overtid, ferie og andre ting ble tatt inn i avtalene, var det på bekostning av mer i lønn. Å fjerne avtalte begrensninger bare fordi teknologien nå gjør det mulig å jobbe når og hvor som helst, er å fjerne mennesket fra ligningen.

Trygge arbeidstakere motarbeider ikke endringer, de bidrar til dem. Den norske fagbevegelsens fellesskap springer nemlig ikke ut fra lojalitet til systemet, men fra lojalitet til mennesker.

Mer fra: Debatt