Debatt

Revejakt på egne fordommer

Jeg har møtt lokalavisredaktører som er mindre rause med å dele erfaringer enn sjefen i Fox News.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skal man utvide horisonten, hjelper det å snakke med folk som har andre perspektiver enn en selv. Derfor besøkte jeg Fox News, den høyrevridde nyhetskanalen som erobret USA lenge før Donald Trump vant valget. «There’s no such thing as a free lunch», sier amerikanerne. Min lunsj var betalt av Rupert Murdoch, mannen som eier både den største nyhetskanalen på TV og avisen i USA, henholdsvis Fox News og Wall Street Journal, TV-rettighetene til engelske Premier League i fotball og avisene The Sun og The Times i London.

Foran meg satt John Moody, mediemogulens høyre hånd, «executive editor» og en vesentlig mann for Fox News’ politiske og ideologiske retning. Han hadde tidligere møtt grupper av norske mediefolk, men denne gangen slapp jeg inn for å diskutere politikk, to redaktører i mellom. Få, om noen, pressefolk i den etablerte delen av bransjen har større sans for og innsikt i Trumps politiske prosjekt enn mannen som på kort varsel takket ja til å møte en sosialdemokratisk redaktør fra et lite avishus i et lite land, og attpåtil disket opp med treretters lunsj. På en liten time var vi innom Willy Brandts tid i Arbeiderbladet, Arne Strand, Trump og Clinton, Stoltenberg og Putin, Merkel og Brexit. Fox News-sjefen delte faktisk rausere av sine politiske og strategiske tanker enn de fleste lokalavisredaktører jeg har møtt.

Valgnatta satt han sammen med 86 år gamle Murdoch, som fortsatt er administrerende direktør og president i Fox News. Moody er visepresident. De to presidentene hadde lenge følt på seg at det kunne skje noe stort når USA skulle velge landets president. Sjefen sjøl, den australske mediemogulen, hadde tidligere hatt samme følelse for både Maggie Thatcher og Tony Blair. Han svingte avisene sine i Storbritannia fra høyre til venstre og tilbake igjen etter hvor han følte at folkeengasjementet lå, og han fikk rett. I USA så han et marked for en konservativ nyhetskanal, og 20 år senere er Fox News større enn CNN og alle andre.

Mitt besøk startet i direktøretasjen, der også Murdoch holder hus, og fortsatte i kanalens berømte newsroom. En del av teknikken der inne er faktisk levert av det norske selskapet Vizrt, som i sin tid startet med å lage løsninger internt i TV 2. Fra Fox News’ aller helligste rom sendes nyheter ut til mange millioner mennesker. På valgdagen i 2016 fulgte 71,4 millioner amerikanere valgsendingene til de mange kanalene. Fox News var på sitt høyeste med 15,4 millioner seere mens CNN nådde sitt toppnivå med 14 millioner. NBC, som har lokaler rett over gata for Fox News på Manhattan, kom ikke høyere enn 6,8 millioner. Akkurat da jeg var på besøk sto mye på spill for seertallene. Bill O’Reilly, kanalens mest populære programleder og seermagnet, var nettopp sagt opp etter en serie anklager om sextrakassering fra kvinnelige kolleger og kilder. Ifølge flere amerikanske aviser, var O’Reillys sluttpakke på enorme 25 millioner dollar, godt over 200 millioner kroner. Den dagen jeg var på besøk, hadde min vert brukt morgenkvisten til å presentere O’Reillys etterfølger.

Inne i det berømte nyhetsrommet motsto jeg et ønske om å bli turist og ta bilder, og diskuterte i stedet videre hvordan vi egentlig er i samme bransje, den etablerte mediebransjen, selv om vi aldri kommer til å bli enige på kommentarplass. På nyhetsplass skal vi begge rapportere nyhetene korrekt, med solid kildegrunnlag og uten antydning av «fake news». Kunne en Dagsavisen-reporter hospitert i Fox News uten å gjøre seg bort, og kunne vi rapportert nøytralt for dem fra hendelser i Norge? Ja, fastslo jeg.

Den engasjerte praten fortsatte ut i heisen og helt ned til t-banen. Da Moody vinket meg inn på toget, tok jeg meg i å sammenligne han med andre medieledere jeg har møtt. Sist gang jeg ble fulgt til et tog av en annen redaktørkollega, tror jeg det må ha vært da redaktøren av Demokraten i Fredrikstad kjørte meg til Oslo-toget for seks-sju år siden. Det var smått utrolig å få samme service i Fox News.

Samtidig innså jeg at det var tid for å konfrontere noen av mine egne forutinntatte holdninger. Jeg hadde rett og slett fått et mer nyansert bilde av en TV-kanal som ofte demoniseres og kalles høyrevridd av den delen av media de selv velger å stemple som liberale eller venstrevridde. Vi vil nok fortsatt være uenige om hvilke politiske løsninger som kreves, men jeg opplevde faktisk at vi hadde det samme engasjementet for arbeider- og middelklassen. Det gjorde inntrykk da Fox News-redaktøren fortalte om byen han kommer fra, Pittsburgh, med arbeidsledige stålverksarbeidere.

I tillegg fikk jeg utfordret mine egne tanker om Donald Trump. Jeg kan nok aldri fullt ut begripe hvordan han kunne velges som amerikansk president i et land med så mange andre kompetente kandidater, men jeg forstår litt mer. Blant annet er jeg ikke lenger like sikker på at Trump er så maktkåt på presidentembetet som jeg trodde før Fox News-besøket. Kanskje er det ikke sånn at han utgjør en fare mot demokratiet og at han vil kjempe for langvarig makt slik vi har sett i Tyrkia og Russland? Muligens er det like stor sjanse for at han trekker seg etter å ha gjennomført fire-fem ting han satte seg som mål å få til? Sånne tanker satt jeg igjen med på undergrunnsbanen som førte meg vekk fra Fox News. Helt sikker var jeg imidlertid bare på én ting: Man blir klokere av å oppsøke folk som tenker annerledes enn en selv, og fordommer har vi alle, enten vi er «vridd» til den ene eller andre siden.

Mer fra: Debatt