Debatt

Regjeringen i klistret

Hemmeligholdet er en fornærmelse mot Riksrevisjonen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Et par uker før stortingslutt har regjeringen gjort seg bort på to viktige områder: Jordbruksoppgjøret og beredskapen. Statsminister Erna Solberg burde ha visst at det ikke var flertall for regjeringens magre tilbud til bøndene. I stedet for å vise smidighet for å få med seg KrF, Venstre og Ap på et noe dyrere jordbruksoppgjør, lot statsministeren enda en gang Frps folk i Stortinget løpe fritt og lukke døra for enighet. Dermed går regjeringen på et kraftig nederlag og det åpnes en ny dyp kløft mellom regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre

Verre for regjeringen er det likevel at det ligger an til at Stortinget vil formulere en sviende kritikk mot regjeringen når beredskapssaken kommer opp til behandling. Flertallet vil ikke stille mistillitsforslag mot regjeringen. Til det er det for kort tid igjen til valget. Mistillit vil derfor bli sett på som demonstrasjonspolitikk. Det er neppe opposisjonen tjent med.

Derimot har regjeringen, og spesielt forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), gjort seg fortjent til skarp kritikk for svikten i oppfølgingen av beredskapsarbeidet. Det er dokumentert og bevist ut over all rimelig tvil at Solberg-regjeringen ikke har fulgt opp de påleggene Stortinget ga regjeringen etter 22. juli-debatten om å bedre beredskapen og sikkerheten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sterk kritikk mot Solberg-regjeringen er takk for sist etter det hardkjøret som ble satt inn mot Stoltenberg-regjeringen for svak beredskap forut for katastrofen 22. juli. Kritikken mot Stoltenberg haglet også utenfor Stortinget. VG krevde for eksempel at daværende statsminister Jens Stoltenberg måtte gå av. Et tilsvarende krav om at statsminister Erna Solberg må gå, kommer neppe fra VG denne gangen.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg beklaget i Stortinget den mangelfulle beredskapen. Knut Storberget gikk av som justisminister. Det blir spennende å se om statsminister Erna Solberg våger å beklage sin mangelfulle oppfølging og om justisministeren og forsvarsministeren sitter like trygt på taburettene etter dette.

I Riksrevisjonens rapport om beredskapsarbeidet heter det at verken Forsvaret eller politiet, sammen eller hver for seg, er i stand til tilstrekkelig å beskytte kritisk infrastruktur, som vann -og strømforsyning eller viktige bygninger, ved terrorangrep og sabotasje. Det må Stortinget legge til grunn når det om ikke lenge feller dommen over regjeringen.

Regjeringen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide spesielt, fortjener dessuten sterk kritikk for at Forsvarsdepartementet forsøkte å sminke Riksrevisjonens rapport slik at forsvarsministeren og justisministeren skulle framstå i et mindre ugunstig lys. Ille er det også at Ine Eriksen Søreide forsøkte å legge lokk på debatten og behandlingen i Stortinget ved å gradere Riksrevisjonens rapport. Det er uforståelig at statsminister Erna Solberg tillot forsvarsministeren å mørklegge behandlingen i Stortinget.

Graderingen av Riksrevisjonens rapport var en fornærmelse mot Riksrevisjonens kollegium som har Per-Kristian Foss som leder og Karl Eirik Schjøtt- Pedersen som ett av medlemmene. Personer med så lang fartstid fra Stortinget og regjeringen som disse to, er selvfølgelig i stand til å vurdere hva som kan offentliggjøres uten å skade rikets interesser.

Hemmeligholdet ble parodisk etter at Dagens Næringsliv offentliggjorde rapporten. I stedet for å nedgradere rapporten nå som katta var ute av sekken, tviholdt forsvarsministeren på hemmeligholdelsen. Hun reagerte med å be politiet finne avisens kilde. Forsvarsministerens elendige håndtering av Riksrevisjonens rapport førte til at Stortingets kontroll og konstitusjonskomité måtte spørre ut henne og justisministeren i et lukket møte. Det kan hende at deler av Stortingets møte om saken nå må gå for lukkede dører. Det er et absolutt prinsipp at befolkningen skal ha innsikt i Stortingets vedtak og debatter. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har med sitt hemmelighold angrepet dette prinsippet.

Mer fra: Debatt