Debatt

Rødgrønt comeback

Etterkrigstidas mest vellykkede politiske sidebytte skjedde i 2005.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

To tidligere partisekretærer i Ap, Martin Kolberg og Raymond Johansen, tar i intervjuer med Klassekampen til orde for å gjenreise den rødgrønne alliansen mellom Ap, SV og Sp fra stortingsvalget for 12 år siden. Oslos byrådsleder Raymond Johansen inkluderer også partiene Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) i det rødgrønne samarbeidet.

Johansens byråd i Oslo består av Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne. MDG er en meget synlig deltaker i byrådet. Partiet har fått gjennomslag for store deler av sin miljøpolitikk. Rasmus Hansson, nasjonal talsperson for partiet, viser til at Oslo er blitt Europas miljø- og elbilhovedstad etter bare to år med rødgrønt styre. «Ap i Oslo er villig til å strekke seg langt i miljøvennlig retning», sier Hansson.

Byrådet har et forpliktende budsjettsamarbeid med Rødt. Raymond Johansen sier til Klassekampen at han har et veldig godt samarbeid med Rødts Bjørnar Moxnes. «Det har vi fått til fordi vi har bygd opp tillit til hverandre over tid.»

Raymond Johansens invitasjon er en oppfølging av Martin Kolbergs oppsiktsvekkende intervju i Klassekampen om Aps valgnederlag. Som partisekretær var Kolberg en av arkitektene bak det rødgrønne regjeringsalternativet i 2005 som ga valgseier og regjeringsskifte. Nå mener han at valgnederlaget denne gangen blant annet skyldes at det ble utydelig om Ap ønsket en rødgrønn regjering. Det demobiliserte partiorganisasjonen. Partiet skal være en kamporganisasjon i valgkampen, men målene må være politisk og ideologisk begrunnet. «Det manglet», slo Kolberg fast.

Ønsket om comeback for det rødgrønne samarbeidet har bred støtte i fagbevegelsen. Der ser man ikke med like blide øyne på MDG, men den opprinnelige alliansen av Ap, SV og Sp står fjellstøtt blant de fremste forbundslederne. I Ap er meningene mer delte. Partiledelsen er usikker på hva som er riktig, men også på toppen har man forstått at utydeligheten rundt regjeringsalternativet bidro til valgnederlaget. Invitasjonen til sentrum, KrF og Venstre før valget ble en flopp. Den kom tilbake som en bumerang på valgdagen. Det var også en tabbe å utelukke Rødt og MDG fra samarbeid slik Jonas Gahr Støre gjorde i et intervju med VG.

Når de tidligere partisekretærene Raymond Johansen og Martin Kolberg, tar kraftig til orde for å bygge opp et nytt rødt og grønt alternativ på venstresiden, blir det lagt merke til. Partilederen og nestlederne har ikke uttalt seg offentlig. Ikke ennå. Jeg tror det kommer. Det tar bare litt tid å innrømme at man tok feil tidligere.

Ap-ledelsens håndtering av regjeringsspørsmålet var et feilgrep fra start til slutt. Det rødgrønne alternativet falt sammen etter stortingsvalget i 2013 fordi SV og Sp lå med brukket rygg. Først meldte SV seg ut. Det var forståelig fordi partiet trengte tid på å få ryggen på plass. Deretter meldte Sp seg ut. Partiet hadde mer enn nok med sin interne maktkamp.

Da Jonas Gahr Støre overtok etter Jens Stoltenberg, burde parolen ha vært den gamle gode om samling om Ap. Partiet var da sterkt nok til å stå fram som et selvstendig regjeringsalternativ med meningsmålinger på rundt 40 prosent. I stedet for å ha blikket stivt festet på valget i 2017, begynte blikket å flakke mot sentrum og høyre.

Ap-ledelsen ble utydelig i stemmen og med en viss rett beskyldt for å vingle. SV og Sp kom etter hvert på beina. På et tidspunkt i god tid før valget kunne Aps ledelse ha invitert dem tilbake i den rødgrønne folden. Det skjedde ikke. I stedet fortsatte ledelsen å mumle om samarbeid med KrF og av alle – Venstre!

Det måtte gå galt, og det gikk som kjent veldig galt ved valget. Ap gikk ned for telling og har senere ikke klart å reise seg. Gårsdagens meningsmåling i TV 2 viser at det er et solid borgerlig flertall på Stortinget og at Høyre er større enn Ap. Martin Kolberg og Raymond Johansen har helt rett når de påpeker at Ap er i en kritisk situasjon.

Det var ikke høyresiden som vant valget. Det ble avgitt flere rødgrønne stemmer enn borgerlige. Tida er inne for å gjenreise den rødgrønne alliansen i samarbeid med fagbevegelsen. Rødt og MDG hører naturlig hjemme i en slik allianse, hvis de vil. Ap-leder Støre må i alle fall ikke gjenta feilen fra valgkampen om å utelukke dem.

Raymond Johansen sier at Martin Kolberg peker på noe veldig klokt: Når vi sammen med fagbevegelsen er en sterk bevegelse, har vi kraft til å definere hva som er rett og galt. I valgkampen så vi at den kraften er for liten nå. Klokt sagt av Raymond Johansen som noen mener kan bli den neste lederen i Ap.

Mer fra: Debatt