Debatt

Prinsippets pris

Hvorfor er Drammen Frp mot noe de egentlig er for?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sylvi Listhaugs lokale partikamerater ville ikke ha besøk av henne. Frps to mest markante bystyrepolitikere hadde sågar sagt det høyt i lokalavisa. – Vi har informert statsrådens medarbeidere om vårt syn, og fortalt at dette prosjektet ikke er i tråd med Frps syn på integrering, uttalte gruppeleder Jon Helgheim til Drammens Tidende. – For vår del er det veldig greit om Sylvi Listhaug prioriterer annet arbeid denne dagen, supplerte Lavrans Kierulf.

Vanligvis ville de to stått med åpne armer og tatt imot statsråden sin, men i går var det ikke en eneste lokal Frp-er å se på Union Scene. Slik ville de markere sin motstand mot et prosjekt de fleste andre er for. Internasjonale Drammen, som prosjektet heter, skal få flere innvandrere ut i jobb. Det skal skje gjennom et samarbeid mellom det offentlige, organisasjoner og private bedrifter. Frp er ellers varme tilhengere både av høyere sysselsetting blant innvandrere og offentlig-privat samarbeid. I denne saken har dermed Helgheim og Kierulf markert seg mot noe de egentlig er for.

– På prinsipielt grunnlag blir det feil å løfte fram og gi fordeler til noen mennesker basert på deres etniske bakgrunn. Tiltak for å hjelpe folk uten jobb inn i arbeidslivet, bør rettes mot alle, og ikke bare innvandrere, uttalte Kierulf til Drammens Tidende. Han er altså bekymret for at Internasjonale Drammen vil føre til at jobbsøkere med innvandrerbakgrunn får fordeler på arbeidsmarkedet.

Kierulf burde heller bekymre seg for den diskrimineringen disse menneskene opplever når de skal søke jobb. For noen år siden sendte forskere ved Institutt for samfunnsforskning og Fafo ut 1800 fiktive jobbsøknader på reelle stillingsutlysninger. De sendte to søknader på hver stilling; én fra en jobbsøker med et utenlandskklingende navn, og én fra en med et helnorsk navn. De to fiktive jobbsøkerne var på papiret like godt kvalifiserte for jobben.

Forskerne fant ut at sjansen for å bli kalt inn til jobbintervju var 25 prosent mindre for jobbsøkere med utenlandskklingende navn. Mannlige søkere var mer utsatt for etnisk diskriminering enn kvinner, og diskriminering var mer utbredt i privat næringsliv enn i offentlig sektor.

Internasjonale Drammen er et forsøk på å motvirke noe av denne typen diskriminering. Prosjektet har som mål at 500 bedrifter skal ansette to «utradisjonelle» medarbeidere hver innen 2020. Noen av dem som ikke blir kalt inn på jobbintervju fordi navnet deres ikke høres norsk ut, skal altså få muligheten til å vise seg fram på arbeidsmarkedet. De skal få sjansen til å skaffe seg en jobb, lære bedre norsk og bli i stand til å forsørge seg selv og familien. Akkurat slik Frp krever at innvandrere skal gjøre.

Drammen Frp har også hengt seg opp i at Drammen kommune har bidratt med 100.000 kroner til prosjektet uten politisk behandling. Partiet stilte ingen spørsmål da kommunen brukte 75.000 kroner på nyttårsfyrverkeri uten saken hadde vært oppe i bystyret. De erfarne politikerne i Frp vet utmerket godt at administrasjonen innenfor politisk vedtatte rammer står fritt til å bevilge penger til ulike formål. Siden dette ikke er et formål partiet støtter, har de 100.000 kronene nå blitt en sak for kontrollutvalget etter forslag fra nettopp Frp.

Alle som trenger hjelp til å skaffe seg jobb skal selvsagt få det. Noen trenger imidlertid mer hjelp enn andre, og blant disse er arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn. Det finnes svært god dokumentasjon på at det foregår etnisk diskriminering i det norske arbeidslivet. Derfor er det også vanskelig å forstå at ikke Drammen Frp ser behovet for Internasjonale Drammen.

Sylvi Listhaug kom til Drammen selv om hennes lokale partifeller ikke ville at hun skulle komme. Slik fikk Frp igjen gjort det de er best på: Dobbeltkommunikasjon. For Frp i regjering er åpenbart ikke det samme som Frp i Drammen. Og Frp i Drammen har tydeligvis ingen problemer med å være prinsipielt mot noe de egentlig er for.

Mer fra: Debatt