Kultur

Pragmatikeren

Erna Solberg har vært landets statsminister siden oktober 2013. Hvordan har det gått med den ubestridte lederen på borgerlig side?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Forventingene var over middels når Erna Solberg presenterte den første borgerlige regjeringen siden 2005 en høstdag i midten av oktober utenfor Slottet. Det var et rutinert mannskap med kjente fjes, men også noen spennende valg som Sylvi Listhaug (Frp) som landbruksminister, Torbjørn Røe Isaksen (H) som kunnskapsminister og Ine Marie Eriksen Søreide (H) som forsvarsminister. Erna Solberg har vært landets øverste leder siden 16. oktober 2013. Hvor har det gått med bergenseren rundt kongens bord?

Jern-Erna forsvant under nyttårstalen

Etter nyttårstalen var Jern-Erna fra Bondevik-regjeringen borte, og en mer Merkel-aktig statsleder talte til nasjonen. Angela Merkel har perfeksjonert hvordan man skal gå fra kjedelig og kald, til en varm og empatisk, men fortsatt en tøff kvinnelig statsleder. Det er hevdet over enhver tvil at Høyre har jobbet godt med imaget til Erna Solberg over en årrekke og det har gitt gode resultater. Hun er ikke like folkelig som Jens Stoltenberg, men hun har kommet et godt stykke på vei, og kan vokse i rollen som landets mektigste person. Om hun kommer like langt som Angela Merkel, som har blitt en historisk skikkelse i europeisk politikk er tvilsomt, men Erna Solberg har startet reisen mot et gjenvalg i 2017 i hvert fall.

Faglig dyktig

Noe som har blitt en smygende realitet er at Erna Solberg bekler rollen som statsminister. Hun oppførerer seg, snakker og fremstår som en politiker som har vært statsminister over en lengre periode (akkurat slik justisminister Anders Anundsen gjør). I bunnen av dette ligger en solid politisk bakgrunn fra Stortinget og Bondevik-regjeringen. Erna Solberg er faglig dyktig, noe man må innse uansett partitilhørighet. Hvis man er kompetent kommer man langt i politikken, noe som var en del av det som reddet Bill Clintons presidentskap. Solberg vil bare bli bedre og bedre i rollen som statsminister, men man kan selvsagt fortsatt gjøre store politiske tabber. Norge har fått en pragmatisk statsminister som tenker fornuftige løsninger og ikke radikale forandringer, men unntak av reservasjonstabben.

Reservasjonstabben

Reservasjonsretten har vært en gresk tragedie hvor man har gitt opposisjonen en gavepakke av dimensjoner. Har det vært verdt den politiske prisen? Svaret er nok et rungende nei. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har gått fra lovende og en fremtidig stjerne, til bilde av det erkekonservative Norge man trodde forsvant etter Roe v. Wade-avgjørelsen i amerikansk høysterett i 1973. Man trenger kvinnelige stemmer hvis man skal vinne valg i demokratiske land, hvorfor sette på agendaen den verst tenkelige saken hvis man skal vinne disse stemmene? Det har vært og forblir dårlig politisk håndtverk. Erna Solberg og regjeringen har snudd, og statsministeren demonstrerte sin pragmatiske side, men uansett var det noen måneder for sent.

Svenneprøven

Om man har sett en ny kursendring kan debatteres og det kommer an på hvem man spør. Det er uansett til høsten som blir den første svenneprøven for Erna Solberg (hvis ikke noe annet uventet dukker opp). Det første blåblå statsbudsjettet skal sette sitt merke på norsk politikk. Majoriteten av velgerne ville ha en borgerlig regjering og da forventer man naturligvis borgerlig politikk, ikke Stoltenberg-regjeringen ett hakk til høyre. Om man vil få borgerlig politikk vil være det store spørsmålet. Høyre-velgerne vil nok bli rimelig fornøyd, akkurat slik Arbeiderparti-velgerne var i åtte år. Det går ofte slikt når man er desidert det største partiet i koalisjonen. Kjernevelgerne til Frp vil være en utfordringen. Den andre svenneprøven til statsministeren (og Siv Jensen) blir å takle kritikken som kan komme fra disse velgerne. Og her ligger noe av nøkkelen til suksess. Man må klare å holde disse velgerne fornøyd helt til september 2017.

Må vinne i 2017

Etter at det blåblå statsbudsjettet har blitt presentert vil fokus bli flyttet til kommunevalget, som også blir et referendum om Solberg-regjeringen. Det er ikke uvanlig at man taper oppslutning to år etter at man har vært i posisjon. Hvis Høyre/Frp-regjeringen går tilbake kan veien mot et gjenvalg for Erna Solberg i 2017 bli vanskelig. Målingene viser allerede at Frp kan lide samme skjebne som SV gjorde under regjeringsperiodene, selv om partiet har levert i posisjon. Problemet er også at Jonas Gahr Støre står i veien og det kan bli en motstander som kan skape store problemer for statsministeren. Solberg vil få en tøff kamp fra Støre som allerede er statsministerfavoritten ifølge en fersk statsministermåling. Erna må vinne gjenvalg i 2017 hvis ikke regjeringsprosjektet med Frp skal bli sett på som en delvis fiasko. Det er selvsagt for tidlig å spekulere om dette, men vi vil få en antydning etter kommunevalget 2015 hvor regjeringsprosjektet til Erna Solberg bærer hen.

Av Steinar Ottesen

Redaktør av www.politiskenyheter.no

Foto: Statsministerens Kontor

Mer fra: Kultur