Debatt

Politikk for arbeid

Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen påstår at regjeringen fører en politikk for økt ulikhet og at vi «sitter rolig» i møte med den stigende arbeidsledigheten (4.02). Begge deler er feil.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

La meg først slå fast at Andersen kaster stein i glasshus. Sannheten er nemlig at forskjellene økte under den rødgrønne regjeringen. Et par tall: Andelen med lavinntekt økte fra 7,7 til 8,6 prosent de siste to årene med Ap i regjering. Også andelen innvandrere med lavinntekt økte frem til Arbeiderpartiet ble byttet ut av folket ved valget i 2013.

Når jeg er åpen på at forskjellene trolig vil øke noe de neste årene, så skyldes det ikke minst den høye innvandringen til Norge. Mange kommer hit med to tomme hender og et stort hjelpebehov. Da tar det selvsagt tid før de er fullt ut integrert og kan forsørge seg selv. Både blant arbeidsinnvandrere og andre innvandrergrupper er yrkesaktiviteten lavere enn for dem med norsk bakgrunn.

Jeg mener skole og arbeid er oppskriften på å redusere inntektsforskjellene mellom folk. Frafallet i videregående opplæring er høyt, og mange unge har svake grunnleggende ferdigheter. Det viktigste sosialpolitiske virkemiddelet vi har, er derfor å sørge for at flere fullfører skolen. Derfor er jeg glad for den sterke satsingen denne regjeringen har på skole og utdanning.

La meg nevnte to tiltak på vår satsing: I januar opprettet vi et nytt toårig opplæringstiltak i regi av NAV, rettet mot personer med svake grunnleggende ferdigheter. Ledige med liten eller ingen arbeidslivserfaring, får arbeidstrening som kan inngå i helhetlige kompetanseløp for å fullføre videregående opplæring. Vi har også sørget for å få på plass egne Nav-veiledere i videregående skoler, som skal fange opp ungdom som står i fare for å droppe ut.

Nye jobber

Skal vi få folk ut av fattigdom og redusere forskjellene, må vi skape nye jobber. Regjeringens tiltakspakke på om lag fire milliarder kroner er penger som vil skape ny aktivitet og nye jobber for mange arbeidsledige. Pakken er målrettet mot Sør- og Vestlandet, som er hardest rammet av den fallende oljeprisen. I statsbudsjettet er det også en storstilt satsing på investeringer i vei og bane. Vekstfremmende skattelettelser, en mer fleksibel arbeidsmiljølov og skattereformen for næringslivet stimulerer til økte investeringer, omstilling og nyskaping.

For personer med nedsatt arbeidsevne har regjeringen sørget for å få på plass et nytt og varig lønnstilskudd og et nytt inkluderingstilskudd. Dette gjør det lettere for arbeidsgiverne å ansette personer som ellers ville hatt vansker med å komme i arbeid.

Regjeringen har fullt trøkk på å redusere arbeidsledigheten, og setter inn nødvendige tiltak fortløpende. Senest i forrige uke la jeg frem forslag til endringer i dagpengeregelverket, som vil gjøre det lettere for ledige å kombinere utdanning og dagpenger. Det blir også enklere å etablere egen bedrift og samtidig motta dagpenger. De mange positive tilbakemeldingene tyder på at regjeringen har valgt rett medisin.

Mer fra: Debatt