Debatt

På sitt beste og verste

Stortingets opptreden foran morgendagens utdeling av Nobelprisen er enestående i sitt slag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er flott at Stortingets flertall, Ap, SV, Sp, KrF og Venstre, har gått sammen om et forslag der regjeringen blir bedt om å utrede konsekvensene av et atomvåpenforbud for Norge. Det er et håndslag til fredsprisvinner ICAN og et slag i ansiktet på den blåblå regjeringen som ikke støtter prisvinnerens arbeid for et internasjonalt atomvåpenforbud.

Det er ikke bra at Stortinget hastebehandlet nye regler for valg til Nobelkomiteen for å hindre at Frps kandidat, vararepresentant Carl I. Hagen, skulle bli valgt. Det hadde vært ryddigere om Stortinget hadde hengt bjella på katten og sagt at Hagen med sine holdninger til fredsarbeid ikke har noe i Nobelkomiteen å gjøre. Frps stortingsgruppe dummet seg ut når den i et forsøk på å plastre Hagens gamle sår etter at gruppa vraket Hagen forrige gang, insisterte på å velge ham denne gang.

«Sirkus Hagen» åpnet med at Ap-leder Jonas Gahr Støre ville understreke Nobelkomiteens uavhengighet av Stortinget. Han husker godt fra sin tid som utenriksminister hvor umulig det var å overbevise kineserne om at Nobelkomiteen ikke var en forlengelse av Stortinget og regjeringen, men at komiteen tok et helt selvstendig valg da den tildelte fredsprisen til den fengslede opposisjonelle Liu Xiaobo. Støre hadde i forveien signalisert til komitéleder Thorbjørn Jagland at det ikke var ønskelig å gi prisen til Liu Xiaobo. Det skulle ikke mye fantasi til for å forstå at det ville skade forholdet til kineserne. Jagland bøyde seg ikke. Forholdet mellom Norge og Kina brøt sammen.

Etter Kina-affæren burde Stortinget ha ryddet opp i uklarhetene rundt uavhengigheten ved å få på plass et regelverk som sa at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kunne velges som medlem av komiteen. Stortinget burde også ha slått fast at tidligere statsministre og nordmenn med viktige internasjonale verv heller ikke var valgbare. Det hadde vært et hardt slag mot Thorbjørn Jagland. Men det fikk han tåle. I stedet er Jagland nå trukket inn i «Sirkus Hagen» på en helt urimelig måte.

Han ble ikke engang spurt om han ønsket gjenvalg da Ap oppnevnte ham på nytt. Nå forlanger Høyre at Ap skal be Jagland trekke seg fra Nobelkomiteen fordi han er generalsekretær i Europarådet. Jagland har saklig grunn til å føle seg tråkket på. La oss si det med Peer Gynt: «Om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal det jamres.»

I går stengte Stortinget «Sirkus Hagen». Sirkusdirektøren ble ikke valgt. Carl I. Hagen var oppsiktsvekkende naiv da han helt til det siste trodde han kunne bli valgt når Stortingets flertall motsatte seg det. Frps gruppe gikk på en smell fordi gruppa holdt fast ved Hagen som et trassig barn selv etter at Stortinget hadde vedtatt at han ikke var valgbar.

Håndteringen av Nobel-saken viste Stortinget på sitt verste. Forslaget om at regjeringen skal utrede konsekvensene av et atomvåpenforbud for Norge viser Stortinget på sitt beste. Og det er et lyspunkt at Ap har våknet som opposisjonsparti. Ap fredet regjeringen i utenrikspolitikken i forrige periode. Partiet red en gammel kjepphest om at utenriks- og sikkerhetspolitikk er regjeringens ansvar. Stortinget skal ligge lavt. La oss håpe at Ap har satt kjepphesten på stallen.

Regjeringspartienes selvoppnevnte talsperson i utenriksspørsmål, Christian Tybring-Gjedde fra Frp, er opprørt. Han hevder helt feilaktig at stortingsflertallet med dette forslaget støter an mot NATO-forpliktelsene og norsk alliansepolitikk. Høyres utenriksminister og Høyres forsvarsminister har ikke sagt noe. Det heter at den som tier samtykker. Det spiller ingen rolle. Regjeringen er i mindretall. Regjeringen må pent gjøre som Stortinget bestemmer.

Det blir flere nederlag i Stortinget for regjeringen i tida framover. Det blir ikke enklere for regjeringen selv om Venstre blir med. Venstre i regjering gir ikke flertall i Stortinget. Stortingsvalget har skapt en ny situasjon. Stortinget har fått mer makt over regjeringen.

Mer fra: Debatt