Debatt

På lag med framtida

Dessverre er det gamle toner som kommer fra LO-leder Gerd Kristiansen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Silje Lundberg, nestleder i Naturvernforbundet.

Vi er takknemlige for at LO og LO sine medlemsorganisasjoner er med i kampen mot farlige og urettferdige klimaendringer. Fagbevegelsen sin rolle er helt avgjørende dersom vi skal klare å skape et rettferdig og bærekraftig samfunn som er godt å leve for alle. Samtidig må LO og fagbevegelsen tørre å ta diskusjonen om den største elefanten i rommet – oljenæringen. Dersom vi skal klare å kutte utslippene raskt nok kan vi ikke frede den største forurenseren. Gerd Kristiansen har helt rett i at ingen er tjent med at prisen for grønn omstilling er fattigdom og arbeidsløshet. Nettopp derfor mener vi det er viktig å utfordre den tilsynelatende etablerte sannheten om at det er norsk oljenæring som også fremover er løsningen på disse utfordringene.

I vårt innlegg i Dagsavisen er poenget at fagbevegelsen må dumpe en næring som tilhører fortida, nettopp av hensyn til arbeiderne. Dersom vi åpner for nye, sårbare havområder og bygger ut rådyr infrastruktur som låser oss fast til eksport av norsk olje og gass i mange tiår fremover risikerer vi å bli både den økonomiske og moralske taperen.

Dessverre er det gamle toner som kommer fra LO-leder Kristiansen når hun blir utfordret på akkurat dette. Naturvernforbundet er helt enig i at en global pris på CO2 hadde vært bra. Men etter klimatoppmøtet i Paris, hvor vi har fått en klimaavtale som tydelig sier at de rike landene er nødt til å øke sine utslippsambisjoner, kan vi ikke lenger gjemme oss bak et foreløpig utopisk krav om en global CO2-pris. Vi er nødt til å redusere utslippene på hjemmebane.

I spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja uttalte Kristiansen følgende til Hegnar online i mars «Jeg skulle ønske man startet med konsekvensutredning allerede nå. Dette er en bransje som er så tidkrevende at om du ikke skal få en ny dipp frem i tid, er vi nødt til å opprettholde leteaktivitet». Kristiansen vet med andre ord like godt som Naturvernforbundet at en konsekvensutredning er en del av en formell åpningsprosess hvor hensikten er å åpne for oljeboring. Det finnes allerede 6.500 arbeidsplasser innenfor reiseliv og fiskeri i Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvorfor skal vi risikere å ødelegge for disse?

Våren 2017 er det LO-kongress. Der ser vi frem til at LO tar det grønne skiftet på alvor og sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mer fra: Debatt