Debatt

På parti med folket?

Hvis målet er å sjekke om deler av befolkningen er underrepresentert i offentligheten, tror jeg det finnes mer interessante spørsmål enn journalisters partipreferanser ved valg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Selv skulle jeg for eksempel likt å vite hvor mange journalister og politikere som liker dansebandmusikk og harryhandel.

Hvert år presenterer valgforsker Frank Aarebrot tall under Nordiske Mediedager som viser at norske journalister stemmer lengre til venstre enn befolkningen for øvrig. Fra miljøet rundt den konservative nettavisen Minerva er interessen høy. «Venstrevrien er medias største tillitsproblem», skrev nyhetsleder Kristian Meisingset.

Jeg må innrømme at jeg egentlig ikke er så veldig opptatt av hva journalister og redaktører stemmer. Ei heller har jeg stilt spørsmål om det ved ansettelser. For det første tror jeg det er naturlig at mer individ- og næringsorienterte personer søker seg til yrker der de tjener bedre enn som journalister. Venstresiden er sikkert like underrepresentert blant aksjemeglere og advokater som det høyresiden er i landets redaksjoner.

For det andre mener jeg at den blå delen av offentligheten er godt dekket i Norge. Selv om tallene til Aarebrot viser noe annet, er det faktisk sånn at et flertall blant kommentatorer, journalister og redaktører i Stortingets presselosje stemmer blått. I tillegg oppfordret Norges største avis, Aftenposten, leserne til å stemme Høyre ved siste valg, og Dagens Næringsliv kommer riktignok på rosa papir, men rød er den ikke.

Likevel er det grunn til å stoppe opp ved problemstillingene som fører til at enkelte føler seg underrepresentert i offentligheten. Folk flest har stor forståelse for at leger, advokater, forskere og ingeniører er høyt utdannede fagfolk, som gjerne tjener godt og kanskje legger seg til finere vaner enn andre. For å sette det på spissen: Hvem vil vel legge seg på operasjonsbordet til en lege uten utdanning? Men har de den samme forståelsen når det kommer til journalister og politikere? Ønsker vi ikke alle å bli representert av mennesker som forstår oss og deler våre interesser og smak?

De siste 30 årene har vi hatt en profesjonalisering av både journalistikk og politikk. Langt flere har utdannet seg med tanke på en karriere innen disse to feltene, og vi har garantert flere skoleflinke journalister og politikere enn før. Hva ville disse svart om spørsmålene ikke gjaldt partipreferanser, men dansebandmusikk, Lothepus, Paradise Hotel, pølser, karsk og kartongvin? Ansatte i konservative, akademiske og elitistiske aviser som Minerva svarer neppe det samme som «folk flest». God fredag!

Mer fra: Debatt