Debatt

Opposisjonen på stedet hvil

Høyre holder så vidt plassen som største parti.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Gjennomsnittet av alle nasjonale meningsmålinger i november gir borgerlig flertall, viser nye beregninger fra Poll of polls. Blokkstillingen er 87–82 i favør av Høyre, Frp, Venstre og KrF mot 88–81 ved valget. Høyre som gikk forbi Ap som det største partiet på målingene i oktober, er også størst i november.

Ap har falt på hver måling siden november i fjor. Denne måneden stanset fallet. I oktober var snittet for Ap 26,1 prosent. I november gikk snittet ørlite opp til 26,2 prosent. Høyre har 26,4 prosent i gjennomsnitt. Ap og Høyre har med andre ord omtrent like stor oppslutning. Det er bra for Høyre, men svakt for Ap som fortsatt sliter i motbakke.

En trepartiregjering av Høyre, Frp og Venstre hadde med novembertallene fått 84 mandater på Stortinget. Det er bare ett mandat fra flertall på Stortinget. Venstre er over sperregrensen på 4 prosent for tredje måned på rad. Partiets velgere er med andre ord ikke misfornøyd med at partileder Trine Skei Grande forhandler om en plass i regjeringen med Erna Solberg og Siv Jensen.

Kanskje er det nettopp Venstres forsøk på komme i regjering som holder partiet flytende over sperregrensen. Om partiet vil holde seg flytende hvis det går inn i regjeringen på nyåret, er en annen sak. Som regjeringsparti må Venstre svare for alt det regjeringen står for, også Frps mange krumspring. Den politiske avstanden mellom Venstre og Frp er like stor. Trine Skei Grande og Siv Jensen er politikkens svar på Tuppen og Lillemor. I regjering kan de plutselig en dag begynne å slåss.

KrF-leder Knut Arild Hareide sliter. For andre måned på rad ligger KrF under sperregrensen med 3,8 prosent i gjennomsnitt. Partiet henter svært få velgere fra andre partier og fra hjemmesitternes rekker. Skal KrF komme over sperregrensen på målingene må partiets grunnfjell mobiliseres. Grunnfjellet er blitt gammelt, det har ikke så lett for å røre på seg. KrF opplever alle partiers mareritt. Partiets kjernevelgere er i ferd med å dø ut og det kommer få nye velgere til. Det blir spennende å se om KrF fortsetter å miste oppslutning eller om partiet hever seg i løpet av stortingsperioden.

Frp er slitesterkt. Etter en liten dupp ned i oktober gikk det litt opp i november. 14,6 prosent i november er under valgresultatet, men Siv Jensen og hennes parti holder koken til tross for at forslaget til statsbudsjett er det svakeste finansminister Jensen har levert. Frps velgere er nok ikke så opptatt av økonomi som de var for noen år siden. Dagens Frp-velgere er derimot intenst opptatt av innvandring og asylpolitikk. Valgundersøkelsen viser at velgerne mener at på dette området har Frp best politikk.

SV og Sp fortsetter å gjøre det godt. Begge partier har gått litt fram siden valget. Rødt har også en liten framgang, mens MDG må notere en tilbakegang i november. Styrkeforholdet mellom partiene er omtrent uendret siden valget i september. Det er fortsatt borgerlig flertall fordi Ap ikke har klart å komme seg etter valgnederlaget. Novembermålingen kan være et varsel om at Aps nedtur på målingene er stanset. Men det vet vi først mer om når desembertallene fra Poll of polls kommer i slutten av neste måned.

Partier som taper valg, fortsetter gjerne å miste velgere. Velgerne er som et idrettspublikum. De er svake for vinnerne. Men som på idrettsbanen, er det mulig å komme tilbake. I mars 2002 hadde for eksempel Ap meningsmålinger helt ned på 14-tallet. Ved kommunevalget året etter ble resultatet 27,5 prosent. Ved stortingsvalget i 2005 fikk Ap 32,7 prosent og statsministeren i en rødgrønn regjering.

Etter stortingsvalget i 2013 ble Sp og SV lagt på sotteseng. SV berget seg så vidt over sperregrensen, mens Sp gjorde sitt dårligste valg noensinne. Fire år senere sto Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken fram som valgvinnere. Det kan snu seg fort i politikken.

Etterpåklokskap er en eksakt vitenskap. Jonas Gahr Støre og hans stortingsgruppe må ikke gjenta feilene fra forrige stortingsperiode da gruppa la seg tett opp til regjeringen. Støre bør bruke Stoltenbergs resept fra 2005 med å bygge allianse til SV og Sp. Det markerte tydelig avstand til den borgerlige Bondevik-regjeringen der Høyre, men ikke Frp var med. Det burde ikke være noe vanskeligere for Ap i dag å skape et tydelig alternativ til en regjering av Høyre og Frp.

Det blir ikke mer problematisk å være opposisjonsparti hvis Venstre går med i regjeringen. Det blir enklere. En regjering som strekker seg fra ytre høyre til det liberale Venstre, havner i en politisk spagat. Den stillingen blir ekstra krevende fordi regjeringen ikke kan støtte seg på et flertall i Stortinget. Opposisjonen kan ikke ønske seg et bedre utgangspunkt enn dette. Hvis ikke Ap klarer å vokse med en slik utfordring, er det ikke håp for partiet.

Mer fra: Debatt