Kultur

Om å nekte SIAN å leie møterom

Arne Tumyr har søkt om å leie møterom i Kristiansand folkebibliotek. Dette har blitt avslått med henvisning til at formålet til SIAN ikke samsvarer med de verdiene som Kristiansand kommune og folkebiblioteket legger til grunn for sin virksomhet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det avslaget som Tumyr har fått på sin søknad om leie lokaler i folkebiblioteket i Kristiansand til et opplysningsmøte, er meget betenkelig. NRK Sørlandet skriver om saken at planen var at Tumyr skulle holde et foredrag på cirka tre kvarter, og deretter skulle det åpnes opp for frie ytringer fra de fremmøtte. Men Kristiansand folkebibliotek har avslått søknaden om å leie bibliotekets 2. etasje i to timer den 27. februar.

Biblioteksjefen sier i sitt avslag at formålet til SIAN og opplegget for det planlagte opplysningsmøtet, ikke samsvarer med de verdiene som Kristiansand kommune og folkebiblioteket legger til grunn for sin virksomhet, og forteller at også rådmannen og kulturdirektøren i kommunen er enig i denne vurderingen.

I avslaget heter det videre at «Kommunens strategi for etnisk likestilling inneholder følgende hovedretningsmål: Kristiansand er en kommune hvor alle har like rettigheter, plikter og muligheter til samfunnsdeltakelse, kulturell utfoldelse, utdanning og arbeid uansett hudfarge, etnisk bakgrunn, religiøs tilhørighet eller nasjonalitet».

Biblioteksjefen påpeker også at Kristiansand folkebibliotek er den kulturarenaen i Agder som har flest brukere med ulik kulturbakgrunn i samtlige aldersgrupper og at folkebibliotekene i Norge har en viktig funksjon som uformelt læringsverksted, utstillingsarena og møtearrangør. Men dette tilsier at det bør være rom for også ytterliggående ytringer. Nettopp fordi biblioteket skal være en uavhengig møteplass for ulike typer arrangementer med litterær og samfunnsmessig verdi.

For å ivareta uavhengige rollen på en god måte, slik at alle innbyggere i Kristiansand føler seg hjemme på biblioteket, uavhengig av religiøst eller politisk ståsted, er det viktig at det er svært høyt under taket når det gjelder mulighet til å benytte biblioteket til møter.

SIAN – en rasistisk organisasjon?

SIAN er en fremmedfiendtlig organisasjon og Arne Tumyr har ved flere anledninger uttalt seg på måter som må kalles rasistisk. Men rasister har også ytringsfrihet – når de ikke uttaler seg rasistisk! Og det er det man skal være forsiktig med å ta for gitt på forhånd. For om man avviser å leie ut til et arrangement fordi man tror det kan komme ubehagelige eller endog rasistiske ytringer, så er dette sensur når den som nekter kan sies å representere myndighetene. Og Kristiansand folkebibliotek er en offentlig instans, finansiert av offentlige ressurser.

Det er selvsagt mulig å henvise til at de antatte eller forventede uttalelsene vil stride mot straffelovens § 135a. Men det er altså betenkelig å forhånds-benytte en henvisning til en lov. Det har vi neppe anledning til i norsk rett. Altså må man vente med å bruke rasismeparagrafen til noe rasistisk, hatefullt, krenkende eller lignende faktisk har blitt uttalt. Her er det også forskjell på hva en avisredaktør kan gjøre på vegne av egen avis, og hva en offentlig myndighet som forvalter fellesressurser, kan gjøre.

Det er forståelig at Tumyr føler dette som en utilbørlig begrensning av hans/SIANs ytringsfrihet.

Det er derfor betenkelig å avvise utleie til SIAN og Tumyr fordi arrangementet framstår som «ensidig», eller mer presist selv om SIAN i større og større grad har blitt rasistisk. Hvilket kan dokumenteres av en gjennomgang av uttalelser fra organisasjonen, artikler av Tumyr og kommentarer på SIANs hjemmesider. I tillegg til den allerede anførte betenkeligheten knyttet til den sensur som bedrives ved at en offentlig instans bruker en verdibegrunnelse for avslaget, kommer at ikke alle rasistiske uttalelser er straffbare eller straffverdige.

Det innebærer at det må andre tiltak til enn sensur eller eventuell straffereaksjon i rettsvesenet.

Motoffensivt

Det er derfor nødvendig å opptre motoffensivt. Det viktigste «vi» – dvs. folk i Kristiansand, biblioteksjef, leserbrevskribenter, nettdebattanter osv. – kan gjøre er å ta til motmæle. Altså bruke ytringsfriheten til å stille Tumyr og SIAN til ansvar for sine uttalelser, rasisme og islamofobi.

Biblioteksjefen og kulturdirektøren bør gjøre om avslaget, gi tillatelse til arrangementet og selv være til stede på møtet. De må gjerne ta det opp på bånd. Og om det framkommer rasistiske eller andre menneskeverdsrenkende og mulig lovstridige uttalelser fra Tumyr – eller andre deltakere på arrangementet – bør anmeldelse for overtredelse av § 135a innleveres til politiet.

Men enda viktigere enn anmeldelse vil være å fortsette å ta til motmæle mot de uttalelser som framkommer på møtet – i en fortsatt offentlig debatt. Gjerne på et nytt møte arrangert på Kristiansand folkebibliotek med biblioteksjefen som initiativtaker.

Lars Gule

Mer fra: Kultur