Kultur

Nyrasisme, nynazisme og ”pastor” Anders Helge Myhren i ”Evangeliekirken Arendal”

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Norsk lov forbyr rasisme og har ulike straffebud for overtredelser ved forskjellige alvorlighetsgrader av rasistiske handlinger. Diskriminering kvalifiserer til relativt lav straffeutmåling. Straffereaksjonen skjerpes noe ved nedverdigende eller hatefulle og diskriminerende ytringer. Skadeverk og voldshandlinger ansees for å være (trinnvis) enda mer alvorlig. Folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser topper straffepyramiden og vil kunne kvalifisere til inntil 30 års fengsel når den nye straffeloven er trådt i kraft.

Bunnivået i den antydede ”straffepyramiden” i lovverket definerer hva rasisme er for noe, gjennom bestemmelsene i diskrimineringsloven. Rasediskriminerende handlinger er diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn. At slik diskriminering er rasediskriminering, fremgår via FN-konvensjon nummer 2106 av 21.12.1965 om verdensomspennende bekjempelse av rasistisk diskriminering, som også utgjør en del av den norske diskrimineringsloven.

Selve det gammelnazistiske ordet ”rase” er ikke begrepsmessig kriterium i diskrimineringslovens opplisting av konkrete lovbrudd i lovens §1. Moderne genetikk har godtgjort at det gammelnazistiske rasebegrepet ikke kan ha noe som helst fornuftig meiningsinnhold, og et meiningstomt uttrykk har selvsagt ingen relevans ifm. eventuell, rettslig behandling. Men begrepet ”rasistisk” er allikevel en del av norsk lov, fordi hele FN-konvensjonen er innlemmet i diskrimineringsloven gjennom lovens §2.

Moderne rasisme tyter frem i samfunnet på en rekke bauger og kanter. I gammelnazismens dager fikk ”jøder” gjennomgå. Nå er målgruppen for rasehatet ”muslimer”.

I blogg-gettoer på internett og på diverse kommentarfelter popper rasistene opp i betydelig antall og serverer sine utsagn, gjerne på mindre seriøse nettsteder hvor fravær av lovbestemt utøvelse av redaktøransvar er kombinert med anledning til å opptre anonymt. Noen prøver å forkle virksomheten sin som ”innvandringsdebatt”, andre kaller seg såkalte ”islamkritikere”.

En hardere og mer ekstrem gruppe innen disse ”internett-klikkene” er hva man kan kalle ”Fjordman-apostlene”. De prediker fanatiske konspirasjonsteorier omkring et såkalt ”eurabia”, ut fra nordmannen Peder Nøstvold Jensen sine fantasifulle kreasjoner. Det hittil voldsomste utslaget av slik, rasistisk fanatisme kom da terrorist, massemorder og ”Fjordman-apostel” Anders Behring Breivik gikk amok 22. juli i fjor og forårsaket utstrakt ødeleggelse og lidelse.

Det fins også politiske partier med rasistisk agenda i sine programerklæringer. De fleste og mest ekstreme blant dem, er små og uten tilstrekkelig velgeroppslutning til å ha noen særlig politisk innflytelse.

Ett mellomstort parti, ”Fremskrittspartiet”, beveger seg i grenseland mellom rasisme og politikk, slik det fremgår av partiets egen presentasjon av seg selv i programunderavdeling ”Asyl- og innvandingspolitikk” under subavdeling ”Vi mener” på partiets hjemmeside. Der går det frem at Frp vil diskriminere ut fra nasjonal opprinnelse når det gjelder innvandring og familiegjenforening. Slik diskriminering er rasistisk og forbudt i følge norsk lov.

Rendyrkede rasistorganisasjoner florerer også. Mest kjent er kanskje SIAN og NDL. Men det fins en rekke flere. Siste nytt på Sørlandet er ”pastor” Anders Helge Myhren i ”Evangeliekirken Arendal” som prediker sin bekymring for ”den hvite rase”, erklærer seg som ”nasjonalist”, gulper opp innholdet i Fjordmans/Breiviks ”eurabiateori”, og hyller avdøde Arne Myrdal, som var hittil siste, høyreekstremistiske lederskikkelse av noe format i Norge, i følge PST sin forrige, offentlige analyse av sikkerhetsrisiki.

Det er vondt å oppleve at all denne brune gørra tyter opp til overflaten i samfunnet. Vi trodde da virkelig at rettsoppgjøret i Nurnberg satte punktum for uvesenet. Men tydeligvis ikke, det kan se ut som at nå har vi det muligens gående igjen? Utfordringene for påtalemyndighet, domstoler og kriminalomsorg synes å være formidable.

Mer fra: Kultur