Debatt

Nye skoleløgner fra Høyre

Høyre fører en skolepolitikk for større klasser og færre lærere. For å kompensere for manglene ved egen politikk, bløffer Høyre om Arbeiderpartiets skolepolitikk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Martin Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Enda et eksempel på det kom i statssekretær Magnus Thues innlegg i Dagsavisen 27. oktober.

Skoleløgn 1: Thue skriver at Arbeiderpartiet i regjering ikke ga penger til «én eneste permanent lærerstilling i norsk skole». Sannheten er at den rødgrønne regjeringen hvert år fra 2010 ga kommunene 1 milliard kroner til flere lærere på 1.-4. trinn, i tillegg til at vi styrket kommuneøkonomien betydelig. Mener Høyre nå at alle nye lærerstillinger fremover skal være øremerket?

Skoleløgn 2: Thue mener Arbeiderpartiet ikke «fokuserer på at alle elever skal få med seg de grunnleggende ferdighetene de trenger». Hvordan kan det da ha seg at vi innførte prinsippet om tidlig innsats i skolen, og også har foreslått en lese-, skrive- og regnegaranti i skolen? Eller at vi i regjering innførte kartleggingsprøver for å fange opp elever under en bekymringsgrense, og økte timetallet i matematikk, norsk og engelsk på 1.–4. trinn?

Skoleløgn 3: Thue skriver at Arbeiderpartiet vil «innføre et drama- og teaterfag» og et «nytt fag de kaller «Livet»». Dette er ikke Arbeiderpartiets forslag, men forslag som kom opp under høringen på stortingsmeldingen «Fag – Fordypning – Forståelse». Mens Høyre vil legge forslagene i en skuff, mener stortingsflertallet at de kan vurderes av fagfolk i arbeidet med å fornye skolens innhold.

Skoleløgn 4: Thue mener den rødgrønne regjeringens lærersatsing var tidsbegrenset. Det er feil, det er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som har gjort den tidsbegrenset. Vi ville først ha et forsøk med 600 flere lærere, ha følgeforskning for å lære og basert på forskningen lage en lærernorm i skolen. Men i stedet for å beholde lærerne, velger regjeringen nå å kutte hele satsingen og la lærerne være med på regjeringens dugnad for å finansiere titalls milliarder kroner i skattelette for de rike.

Mer fra: Debatt