Debatt

Nervøst under palmene

Sikkerhetsopplegget i Cannes er tidenes største. I helgen ble det satt på prøve.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

CANNES (Dagsavisen): Lørdag kveld i Cannes står tusenvis i og utenfor festivalpalasset i påvente av kveldsfilmen. Dagsavisen er på innsiden på vei inn i kinosalen da alle blir beordret ut mens bombehunder og en tungt bevæpnet vaktstyrke løper inn. I mengden utenfor reagerer folk på ulikt vis. De fleste tar det hele med ro, men noen tilløp til uro og panikk er det før det hele avblåses etter drøyt tjue minutter.

En gjenglemt veske etter forrige visning satte det gedigne sikkerhetsopplegget i Cannes på prøve, og må fjernes før franske Michel Hazanavicius’ film «Le Redoutable», et nidportrett av den franske regissøren Jean-Luc Godard, kom i gang. Noen vittige tunger mente at dette kunne vært et stunt regissert av Godard selv. Så vel var det nok ikke.

Paris og Nice

Filmfestivalen i Cannes, som er et av de største og mest profilerte publikumsarrangementene i Frankrike, er regnet som et mulig terrormål etter angrepene i Paris og Nice, også de rettet mot steder der større folkemengder har samlet seg.

Daglig og spesielt i helgene under den nesten to uker dager lange festivalen, er titusener av mennesker samlet ute i gatene og inne i festivalens etablissementer, både skuelystne, filmfans, filmbransje og presse. Festivalledelsen og byen selv har tatt konsekvensene av virkeligheten vi lever i.

– Terrorfaren er stor i Frankrike, etter de tre angrepene som har vært det siste halvannet året, alle rettet mot sivile mål. Uansett hvem som samles i stort antall, om det er politikere eller filmstjerner, så regner vi faren for angrep som høyere enn til daglig. Men ingen av de tilreisende stjernene har bedt om ekstra beskyttelse, sa sikkerhetsrådgiver Jefferey A. Slotnick til Variety før helgen.

Det mest synlige tiltaket er foruten tungt bevæpnet politi som patruljerer gatene, alle sikkerhetsslusene og metalldetektorene man må gjennom for å komme inn til visningssteder, de enkelte lands paviljonger og de største hotellene. Synlig blir også køene, og frustrasjonen over stadige forsinkelser på filmene som resultat av at folk ikke rekker inn i tide.

Flyforbud

Tiltakene inkluderer videre anti-dronesystemer over Cannes og omegn og stengning av all flytrafikk over flyplassen i Cannes og over noen av de mest eksklusive hotellene utenfor byen. At også den sterkt utvidede politi- og militærstyrken som er plassert i Cannes under festivalen, er utstyrt med kraftigere automatvåpen og ammunisjon er noe av det som har lekket ut av sikkerhetsforanstaltningene, men langt fra alle tiltak er synlige for den forbipasserende. Det som imidlertid er synlig er de store og langt over meteren høye krukkene med palmer og planter langs Croisetten. De er etter forholdene pent laget, men grunnen til at de står der og veier et tonn hver er selvsagt for å danne barriere fra veien og inn mot en av Europas mest berømte strandpromenader, Croisetten.

Det aller siste Cannes vil er en repetisjon av fjorårets angrep i Nice, der en terrorist kjørte en semitrailer inn i folkemengden på strandpromenaden og drepte 85 mennesker på nasjonaldagen. 14. juli. Tiltaket så langt er barrierer av ulik art, til en pris av 6 millioner euro.

Mer fra: Debatt