ANNONSE

14-03-2013

Nathans seier

Domstolens signal om at barnas beste ikke var godt nok utredet fra UNE, er et sterkt og viktig signal.

Når kommer dommen? Når kan vi flytte fra mottaket? Dette er spørsmål sju år gamle Nathan Eshete ofte har stilt sine foreldre etter at han har kommet hjem fra skolen. Tirsdag fikk han svar på det første: Ifølge Oslo tingrett har Utlend­ingsnemnda (UNE) gjort to store feil i forkant av vedtaket om å tvangsutsende sjuåringen og hans familie. Vedtaket er derfor ugyldig.

UNE bestemte seg i går for ikke å anke, og kunngjorde like etter at Nathan og familien hans får bli i Norge. Det er bra. Sjuåringen har ventet lenge nok på et positivt svar.

Ifølge tingretten har ikke UNE begrunnet godt nok hvorfor Nathans tilknytning til Norge er utilstrekkelig for å kunne bli. Det er ikke rart. Nathans foreldre er fra Etiopia, men selv er han født på Stord sykehus og oppvokst i Ytre Arna.

Når noen har levd hele sitt liv i Norge, skal det godt gjøres å argumentere overbevisende for hvorfor vedkommende ikke har tilstrekkelig tilknytning til Norge. «Jeg har ingen venner i Etiopia.» Hilsen Nathan, sju år.

Domstolens signal om at barnas beste ikke var godt nok utredet fra UNE, er et sterkt og viktig signal, og det kan få konsekvenser for de over 600 asylbarna som har bodd i Norge i mer enn tre år. På lengre sikt trengs det en forskriftsendring, slik at barnas beste faktisk 
blir tillagt mer vekt enn innvandrings­regulerende hensyn.

Regjeringen har varslet at den skal evaluere UNEs praksis i juni. Vi forventer at evalueringen blir grundig, framtidsrettet og politisk uavhengig.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Se også

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!