Kultur

Nathans seier

Domstolens signal om at barnas beste ikke var godt nok utredet fra UNE, er et sterkt og viktig signal.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når kommer dommen? Når kan vi flytte fra mottaket? Dette er spørsmål sju år gamle Nathan Eshete ofte har stilt sine foreldre etter at han har kommet hjem fra skolen. Tirsdag fikk han svar på det første: Ifølge Oslo tingrett har Utlend­ingsnemnda (UNE) gjort to store feil i forkant av vedtaket om å tvangsutsende sjuåringen og hans familie. Vedtaket er derfor ugyldig.

UNE bestemte seg i går for ikke å anke, og kunngjorde like etter at Nathan og familien hans får bli i Norge. Det er bra. Sjuåringen har ventet lenge nok på et positivt svar.

Ifølge tingretten har ikke UNE begrunnet godt nok hvorfor Nathans tilknytning til Norge er utilstrekkelig for å kunne bli. Det er ikke rart. Nathans foreldre er fra Etiopia, men selv er han født på Stord sykehus og oppvokst i Ytre Arna.

Når noen har levd hele sitt liv i Norge, skal det godt gjøres å argumentere overbevisende for hvorfor vedkommende ikke har tilstrekkelig tilknytning til Norge. «Jeg har ingen venner i Etiopia.» Hilsen Nathan, sju år.

Domstolens signal om at barnas beste ikke var godt nok utredet fra UNE, er et sterkt og viktig signal, og det kan få konsekvenser for de over 600 asylbarna som har bodd i Norge i mer enn tre år. På lengre sikt trengs det en forskriftsendring, slik at barnas beste faktisk 
blir tillagt mer vekt enn innvandrings­regulerende hensyn.

Regjeringen har varslet at den skal evaluere UNEs praksis i juni. Vi forventer at evalueringen blir grundig, framtidsrettet og politisk uavhengig.

Mer fra: Kultur