Kultur

Når var det det slutta?

Skal ikke gutta få ta seg en øl aleine heller, nå da?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bak forsiden MENN, MENN, MENN kunne VG denne uka fortelle at bak Erna Solbergs likestilte statsrådskollegium står et kobbel med menn. Erna Solberg jobbet hardt for å få på plass en kvinneregjering à la Gro. Det går ikke av seg selv, og at hun fikk det til fortjener hun ros for. Men bakover i rekkene er det skrint: 43 menn har tatt plass som statssekretærer og politiske rådgivere, Ernas statsråder fant bare plass til 18 kvinner i slike posisjoner. Ronny Røste (Frp), rådgiver i Likestillingsdepartementet, erkjenner at partiet tidligere har hatt problemer med å rekruttere kvinner. Men: «For oss er det kompetanse og ikke det mellom beina som er viktigst».

På neste side omtales herrelaget til Sigbjørn Aanes (H). Lutefiskfesten med kompisgjengen har han hatt i mange år. Nå har den vokst. «Blir du ikke forbanna?» ble jeg spurt. Nei, jeg ble ikke det. Jeg ble heller ikke overrasket over at det fortsatt eksisterer folk i topposisjoner i Norge som synes det er helt naturlig å invitere et 70-tall nære venner til fest - tilfeldigvis bare menn. Men det er litt overraskende at en såpass ung mann som Aanes (32) ikke forstår at det er gammeldags. Og at Erna Solbergs høyre hånd, mannen inn til statsministeren, sier at han ikke ser problemet. På Facebook raljerer Høyre-menn over reaksjonene på festen. «Skal ikke gutta få ta seg en øl aleine heller, nå da?» «Herregud, så humørløst», er noen av meldingene.

Gjestelisten til arrangementet, som Aanes har holdt siden han jobbet i oljeindustriens interesseorganisasjon Norsk olje og gass, er hemmelig. Det er fordi arrangementet er privat, ifølge Aanes. Men ikke mer privat enn at det ble avholdt på Høyres Hus i Skedsmo. Blant Aanes‘ nære venner er olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og forgjengeren Ola Borten Moe (Sp), som ikke skal ha vært der i år. Det var derimot Borten Moes tidligere statssekretær, ordfører Ivar Vigdenes (Sp). Helseminister Bent Høie (H) var innom. Invitert på festen var også tidligere kolleger og bekjente fra First House, Telenor, Statoil, Det norske oljeselskap, en advokat og flere PR-rådgivere, naboer og venner. Og mediefolk, som Fridtjof Jacobsen og Lars Joakim Skarvøy fra VG, Kristian Skard og Tore Gjerstad fra Dagens Næringsliv, Stein Kåre Kristiansen, Aslak Eiriksrud, Kristoffer Thoner og Geir Solaas Moen fra TV 2.

Sosiale sammenkomster på tvers av bransjer og yrker er det ikke noe galt i. Tvert imot tror jeg vi har mye å lære av å snakke mer på tvers. Det kan det komme nye ideer og bedre løsninger ut av. Vi kan få større forståelse for hverandres standpunkter. Og så kan det jo være moro. Da er det dumt å utelukke halvparten av befolkningen. I mediebransjen, for eksempel, har det skjedd en del med kjønnsbalansen de senere årene. Aanes‘ herrelag utelukker Dagens Næringslivs politiske redaktør Sofie Mathiassen, Aftenpostens nye politiske redaktør Trine Eilertsen, VGs politiske redaktør Hanne Skartveit og nyhetsredaktør samme sted, Helje Solberg, Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen og avdelingsleder Martine Aurdal, sjefredaktør Kaia Storvik og meg, som er samfunnsredaktør i Dagsavisen. Adresseavisens tidligere politiske redaktør Ingrid Skjøtskift får Aanes uansett snakket med, ettersom hun er blitt politisk rådgiver i regjeringen.

Er ikke kvinnenettverk også et problem, da? spør noen. Det kan de kanskje bli. Men i dag er de først og fremst en reaksjon på veldig sterke mannsstrukturer og kanskje mer et uttrykk for avmakt enn makt. Kvinnenettverk finnes fordi kvinner holdes utenfor andre nettverk, der de naturlig hører hjemme, men ekskluderes fra på grunn av kjønn.

Mannsdominerte maktarenaer er på ingen måte forbeholdt høyresida. Det kom til syne blant annet i 2011, da World Economic Forum avholdt sitt årlige arrangement i Davos. Et av mange svært interessante temaer var «Closing the Gender Gap». Den nordiske modellen var en av dimensjonene som skulle diskuteres. Dit sendte Norge statsrådene Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Espen Barth Eide. Og et par til, også de menn. Det skal ha vært tilløp til fnising blant de mange mektige menn og få kvinner over at Norge, fyrtårnet for likestilling, sendte en så velmenende, men akk så mannstung delegasjon for å diskutere likestilling.

World Economic Forum har som formål å påvirke samfunnsutviklingen og regnes som en tung premissleverandør. Næringslivstopper og politikere dominerer gjestelista og kvinneandelen har krøpet oppover. Helt til 17 prosent i fjor, ifølge Institutt for samfunnsforskning. Det setter spørsmålet om demokratisk underskudd på agendaen. Kvinner er like fullt sterkere representert i Davos enn i den norske næringslivseliten, hvor siste opptelling viste 13 prosent.

Når var det det slutta? Hvor er det blitt av alle gutta? spurte Lars Saabye Christensen i dikts form i 1991. De er her, de. I samme sentrale posisjoner som før.

Mer fra: Kultur