Debatt

Mye mer trøkk i årets valgkamp

Samme dag som Erna gikk ut i ferie, gikk Jonas ut i valgkamp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I øyeblikket ligger Jonas Gahr Støre best an til å bli statsminister. På gjennomsnittet av de nasjonale målingene i juli fra Poll of polls får de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV til sammen 86 mandater og flertall på Stortinget. Miljøpartiet De Grønne har sensasjonelt nådd fire prosent som er sperregrensen for utjevningsmandater. Partiet er dermed inne på Stortinget med sju representanter. Rødt får én representant. Det gir opposisjonen et solid flertall med 95 representanter.

Hadde jeg vært Erna Solberg, hadde jeg gjort som Venstres leder Trine Skei Grande, og satt ferien på vent. Det var akkurat det hun gjorde . I dag følger hun i Støres fotspor på Vestlandet og på Sørlandet.

Nå ligger ikke Erna så dårlig an som Trine. Samme hva hun gjør kommer det ikke til å gå bra for Venstre. Statsminister Solberg på ny valgturné kan rette opp inntrykket etter den svake rundreisen Norge rundt før fellesferien. Det er ikke nok for en statsminister å vise seg fram på TV. Hun må også ha noe politisk å fare med når hun reiser rundt. Det at hennes regjering ikke har et tydelig felles program for neste valgperiode, kan bli regjeringens bane.

Det blir en annerledes valgkamp. Forrige valgkamp engasjerte ikke velgerne. Flertallet hadde bestemt seg for å skifte ut Jens Stoltenberg med Erna Solberg før valgkampen startet. Regjeringspartiene og støttepartiene har ligget under de rødgrønne på meningsmålingene ti måneder på rad. Men det skal ikke mer til enn at SV faller under sperregrensen før bildet snur. Det blir spenning til siste slutt.

Styrkeforholdet mellom partiene er annerledes enn ved starten på valgkampen i 2013. På dette tidspunkt for fire år siden var Høyre favoritt med 31 prosent på målingene. Ap hadde fått taperstemplet på seg med en oppslutning på 28 prosent. Nå er Ap favoritt til å vinne valget med 32 prosent på målingene. For fire år siden lå Venstre an til et comeback på Stortinget etter å ha falt under sperregrensen fire år før. Partiet kom over grensen og inn på Tinget med ni representanter. Målingene viser at Venstre er på vei ut igjen.

Sp blir årets valgsensasjon. Forrige valg var Sps dårligste noensinne med 5,5 prosent. Snittet av meningsmålingene i juli gir partiet 11,4 prosent. Sp blir et nøkkelparti i regjeringen Støre.

Valgkampens hovedsaker blir også andre denne gangen. I 2013 var det ingen store enkeltsaker som dominerte. Helse, eldre og skole gikk igjen i debatten. Slike velferdssaker skiller i liten grad partiene fra hverandre. Enighet senker temperaturen i valgkampen.

For første gang i etterkrigstiden vil konflikten mellom by og land – sentrum og periferi – stå helt sentralt i en stortingsvalgkamp. Sps lederduo, Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad, har på mesterlig vis utnyttet regjeringens kompakte sentraliseringspolitikk til sin fordel. Færre lensmannskontorer, Nav-kontorer, ligningskontorer, akuttavdelinger, svekket landforsvar og Frps landbrukspolitikk, har sammen med ulven skremt velgerne over til Sp. Ap som er et parti for både by og land, ble tidlig satt på sidelinjen i denne debatten.

Skatt blir også viktig for første gang siden valget i 2001. Ap går til valg på et løfte om mer skatt. Det kan hende at det slår an. Det viser i alle fall klart forskjellen mellom Aps og regjeringens skattepolitikk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Arbeidsledighet, og spesielt ungdommens problemer med å få seg jobb, blir en hovedsak. Ingen brydde seg om arbeidsledigheten under valgkampen for fire år siden. Det er annerledes i år med den største ledigheten på over 20 år. Klima må bli viktig. Det har det ikke vært siden valget i 1989. Hetebølgene og skogbrannene i Europa denne sommeren og flomkatastrofene her hjemme, har vist oss hvilke enorme skader klimaendringene vil påføre landet og innbyggerne i framtida. Politikerne svikter hvis de ikke gjør klima og miljø til hovedsak i valgkampen.

Regjeringsspørsmålet blir sentralt. Forskjellen til valget sist er at borgerlige velgere da ble garantert en borgerlig regjering der også Frp var med. KrF og Venstre har reist tvil om det ved å lansere et regjeringsalternativ av Høyre, KrF og Venstre. Det er ikke realistisk fordi Erna Solberg holder fast ved Frp som regjeringspartner.

Jonas Gahr Støre blir statsminister hvis det borgerlige flertallet går tapt. Men hvem han tar med seg i regjeringen utenom Sp, er fortsatt uklart. Forsøket på å rydde i uklarheten denne uka var ikke vellykket. Støre utelukker MDG og Rødt fra regjeringssamarbeid. Han åpner for KrF og Venstre. Jens Stoltenberg tok et skritt til venstre da han åpnet døra for SV i 2005. Støre tar et skritt til høyre hvis han slipper inn KrF og Venstre. Og Aps grunnfjell selv roper da ikke langt hurra, for å vri på Rolv Wesenlunds satiriske 17. mai-tale. Den talen ble det bråk av. Bråk blir det også hvis Støre tar sin regjering mot høyre.

Mer fra: Debatt