Debatt

Moralvoktere stopper kvinner

Vi må kreve at Norge stiller seg aktivt bak FN-kommisjon.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Sonja Mandt, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Å være født kvinne betyr i mange land at fremtiden allerede er bestemt. Barndom og ungdom vil bestå av huslige plikter og hardt arbeid. Lange turer fra brønnen med småsøskner på ryggen og 15 liter vann på hodet. Innen tenårene er over er hun sannsynligvis gift og gravid med sitt første barn. De påfølgende 10-15 årene vil hun ta vare på hjemmet, barna og gå gravid. Er hun heldig har hun fått noen få års skolegang. Yrkeskarrieren vil sannsynligvis bestå av tungt fysisk arbeid som ikke gir egen inntekt.

Hvordan kan kvinners liv bli annerledes?

I fattige land er det kvinner som sitter med forsørgeransvaret, far er ofte fraværende. Når vi vet at tvangsekteskap og overgrep mot kvinner er svært vanlig, har kvinner uten tilgang til prevensjon eller abort aldri kontroll over når eller hvor ofte hun blir gravid.

Å være frarøvet rettigheten til å selv bestemme når man skal få barn er ikke bare et brudd på menneskerettighetene, men også en fattigdomsfelle.

Kvinner uten utdannelse og kvalifikasjoner har ofte ikke noe annet valg enn å livnære seg gjennom den uformelle sektoren. Dette er en sektor som ligger utenfor det formelle arbeidslivet hvor skatter, rettigheter og reguleringer er fraværende. Her jobber kvinner uforsvarlig lange arbeidsdager til en lønn det ikke går an å leve av. Det som produseres i den uformelle sektoren leveres ofte til store konsern i den formelle sektoren gjennom ledd av underleverandører.

Dette er virkeligheten for svært mange kvinner i utviklingsland. Skal vi løse opp systematikken i denne fattigdomsfellen, som både rammer familiene og landet, må vi starte med å gi kvinner mulighet til å bestemme over livet sitt. Det starter med retten til å bestemme over sitt seksualliv. Derfor er informasjonsarbeidet om seksuell helse og den oppsøkende virksomheten som mange grasrotorganisasjoner gjør i utviklingsland svært viktig. Informasjon om prevensjon, seksuell helse og tilgang til abort under forsvarlige forhold redder liv.

Donald Trump har innført Gag Rule som innebærer kutt til organisasjoner som informerer om abort og kvinners seksuelle helse. Hvorvidt kvinner selv skal kunne bestemme over egen kropp dreier seg om mer enn moral. Det dreier seg om frihet og mulighet til å bestemme over eget liv, men i en større kontekst dreier det seg om økonomisk vekst og utvikling. Å hindre kvinner i å bestemme over kroppen sin er å systematisk styre halvparten av befolkningen inn i fattigdom. Land som har en høy yrkesdeltakelse av kvinner har også sterk økonomisk vekst. Det er et enkelt mattestykke.

Debatten om kvinners reproduktive helse må ikke snevres inn til et moralsk spørsmål om abort. Det dreier seg om så mye mer. Nemlig hvordan både menn og kvinner skal få ta del i det livet har å by på. At menn skal få mulighet til å være far og omsorgsperson – og at kvinner skal få mulighet til å utdanne seg og ha jobb som gir egen inntekt. Å hindre at kvinner får informasjon og tilgang til å bestemme over sin egen kropp er en aktiv handling for å tvinge kvinner til å leve sitt liv innenfor hjemmet med morsrollen som eneste livsoppgave.

Kvinners rett til å arbeide er temaet for FNs kvinnekommisjon som avsluttes denne uken i New York. FNs kvinnekommisjon er en viktig institusjon for å utarbeide felles politiske prinsipper for å bedre kvinners stilling og rettigheter. Under forhandlingene av sluttdokumentet har det imidlertid vist seg at stater med konservativ ledelse aktivt ønsker å trekke likestillingspolitikken tilbake i tid.

Når konservative autoritære krefter snevrer inn kvinners frihet blir internasjonalt samarbeid mellom grasrotorganisasjoner, næringsliv og politisk ledelse i progressive stater enda viktigere. Norge må snakke med høy og tydelig røst på vegne av de kvinner som venter ytterligere knebling fra moralens voktere.

Mer fra: Debatt