Nyheter

Merkels hjerte

Striden om flyktningene skjerpes i Europa, og den vil bli enda mer intens utover senvinteren.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

BERLIN: Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia har gjort det klinkende klart at de vil sabotere Angela Merkels politikk. Det betyr at det såkalte Weimar-trianglet som utenriksminister Hans-Dietrich Genscher skapte for 25 år siden for å trekke Polen inn i et trekantsamarbeid med Tyskland og Frankrike, ikke lenger eksisterer. Polen går samme vei som Ungarn. Frankrike har mer enn nok med trusselen fra Le Pen. Absolutt intet tyder på at Merkel vil seile i medvind etter EUs toppmøte.

CSU i Bayern er åpent uenig med Merkel, og nå kommer også CDU-politikere ut av sine rottehull og gnager på hennes føtter. Kristelig-demokratenes industriråd (CDU-Wirtschaftsrat) krever en kursveksel av Merkel. Det vil sikre EUs yttergrenser og kaste Hellas ut av Schengen-samarbeidet. I mars er det tre viktige delstatsvalg som ganske sikkert vil gå Merkel imot. AfD – Alternativ for Tyskland – ventes å fosse frem.

Selv gammelkansler Gerhard Schröder distanserer seg fra Angela Merkel ved å si at hennes beslutning om å åpne døren for de syriske flyktningene viser at «hun har et hjerte, men ingen plan». Kanskje dette utsagn er sannere enn kynikeren Schröder, som blir betalt av russiske gassinteresser, er klar over.  Angela Merkel har nemlig et hjerte for dem som tvinges på flukt og risikerer livet. Det har noe å gjøre med hennes bakgrunn i politistaten DDR som skjøt ned dem som forsøkte å flykte og terroriserte alle som ikke klarte det. Det måtte en innsiktsfull amerikansk spaltist til å forstå dette, Robert Cohen i New York Times: Angela Merkel har et hjerte, et hjerte for dem som forfølges og lider.

Slike politikere har vi ikke mange av i verden i dag. Den tyske forbundspresident Joachim Gauck, som også kommer fra DDR, ser imidlertid problemet med bare å følge sitt hjerte. Han mener et samfunn må sette begrensninger for å overleve som demokrati. Hvis ikke overlates alt til populister og fremmedhatere.

Jeg kunne ikke la være å registrere virkningene av deres propaganda da jeg nylig besøkte Berlin. Mennesker som jeg hadde ventet å finne en liberal og åpen innstilling hos, var nå blitt negative til fremmede. Det er oppsiktsvekkende i en metropol som er kjent for å være åpen og tolerant. Se til NeuKöln, gjentok de. NeuKöln er en del av Berlin som flyktningene har strømmet til og der det er store problemer. Gamle venner gikk lange omveier for å unngå Tempelhof, den tidligere flyplass der tusenvis av flyktninger er stuet sammen i hangarer og det ventes stadig flere. Det er stadig bråk, og folk i nabolaget føler seg ikke lenger sikre. Og utenfor Berlin kan man flere steder se flunkende nye flyktningmottak som er brent ned.

Jeg mener i likhet med Roger Cohen at Angela Merkel gjorde det riktige ved å ta imot mennesker på flukt. Hun fulgte sin samvittighet. Hun viste at hun hadde et hjerte. Hennes Tyskland er mer europeisk enn noe annet land. Men det betaler hun en meget høy pris for.

Det gjorde også Willy Brandt da han åpnet for øst-vest-dialogen som førte til Berlin-Murens fall og Warszawapaktens og Sovjetunionens oppløsning. En øst-tysk spion i Willy Brandts indre krets var årsaken, men de som svingte bøddeløksen var hans egne partikolleger. Et Europa der det ikke er plass for moralske politikere som Willy Brandt og Angela Merkel har jeg liten tro på. Den tsjekkoslovakiske statsmannen Thomas Masaryk sa at «Europa er et laboratorium over en kjempestor kirkegård». Det har dagens politikere glemt.

Mer fra: Nyheter