Debatt

MDG på vippen

Rasmus Hansson og Siv Jensen kommer styrket ut av budsjettkrisen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den første partimålingen etter budsjettforliket i helgen sender Miljøpartiet De Grønne over sperregrensen til Stortinget med 4,5 prosent. MDG får betalt for at klimapolitikken er i skuddet. Frp går fram til 13,2 prosent og får for sin del betalt for at partiet ikke ville åpne bilpakka.

Målingen fra Kantar TNS som TV 2 offentliggjorde i går kveld, er oppsiktsvekkende. Regjeringspartiene og samarbeidspartiene havner i mindretall i Stortinget med 79 mandater. De rødgrønne får 82 og mangler 3 mandater på flertall. Hvis MDG får 4,5 prosent ved valget, vil Rasmus Hanssons enmannsgruppe vokse til en stortingsgruppe på 8 personer. Dermed er den grønne gruppa på vippen i Stortinget og kan bestemme hvem som skal bli statsminister av Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

Budsjettkampen de siste ukene har vært en kamp om klimapolitikken. MDG har ikke deltatt i kampen, men partiet har åpenbart vunnet velgere på at partiets hovedsak har stått i sentrum for oppmerksomheten. Hvis klima også blir en hovedsak i den lange valgkampen som nå er i gang, noe klimapolitikken bør bli fordi det er viktig, kan MDG se positivt på stortingsvalget.

Ved valget i 2013 fikk Miljøpartiet De Grønne bare 2,8 prosent og én mann på Stortinget. Med 8 representanter vil Miljøpartiet De Grønne havne i en vippeposisjon som er alle mindre partiers ønskeposisjon. Høyre og Ap vil komme i en i en neglebitende posisjon. Hvem vil Miljøpartiet velge av Solberg og Støre?

På landsstyremøtet i helgen vedtok Miljøpartiet at det ikke vil støtte en regjering der Frp er med. MDG er blokkuavhengig og det har ingen statsministerfavoritt. Miljøpartiet vil støtte statsministeren fra det partiet som kan tilby den beste klimapolitikken. Det bør bli en lett match for Ap-leder Jonas Gahr Støre å vinne en klimaduell med Erna Solberg der MDG er overdommer.

Etter Miljøpartiets avklaring i helgen er det bare Høyre og Frp som ønsker den sittende regjeringen et liv etter valget. Høyre er nå Frps eneste venn. Alle de andre vil ha Siv Jensens parti ut av regjeringskontorene.

Finansminister Siv Jensen gir seg ikke så lett. Hun gjentar og gjentar at Frp ikke vil støtte en regjering som partiet ikke er med i. Partiets velgere liker tydeligvis at finansminister Siv Jensen er sta og at hun tviholdt på bilpakka under budsjettkrisen.

På meningsmålingen i TV 2 gikk Frp fram med 1,4 prosentpoeng. Resultatet på 13,3 prosent er 3 prosentpoeng svakere enn valgresultatet i 2013, som ikke var noe godt valg for Frp. Men før budsjettkrisen satte inn for alvor, viste alle målinger at Frp var på vei ned. Denne første målingen etter at krisen gled over, kan tyde på at fallet har stanset. Ultimatumet om bilpakken kan ha vært en fulltreffer for finansminister Siv Jensen. Det vil gi Jensen og hennes partifeller mer blod på tann i fortsettelsen.

Høyre får ikke betalt for strevet med å få flertall for statsbudsjettet. Partiet går litt tilbake, til 23 prosent. Det er nesten 4 prosentpoeng svakere enn valgresultatet. Verken statsminister Erna Solberg eller Høyre har fått det til i høstsesjonen.

Det har derimot Ap, til tross for at partiet har sittet ganske stille i båten. Partiet går riktignok på denne målingen tilbake med 0,8 prosentpoeng til 37,2 prosent. Men det er et sterkt tall. Om dette blir valgresultatet, så vinner Ap valget. Men ifølge TV 2-målingen vil det være MDG som avgjør om Støre blir statsminister.

Sp står støtt med 6 prosent. Venstre, KrF og SV sliter alle med sperregrensen. SV er så vidt under med 3,9 prosent. KrF er så vidt over med 4,3 prosent. Venstre ligger og vipper på grensen. Valget vil til slutt bli avgjort av hvem av disse partiene det er som kommer over eller havner under sperregrensen.

Mer fra: Debatt