ANNONSE
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet

Vis bildetekst
Foto:

27-07-2017

Mangfold

Når det påstås at norske universiteter skal foretrekke nordmenn, at nordmenn skal kvoteres inn, minnes jeg et klassisk psykologisk eksperiment om følgene av manglende stimulering.

En naken person senkes i lunkent vann med ansiktsmaske som hindrer syn og hørsel slik at alle stimuli forsvinner. I begynnelsen føles det avslappende og behagelig. Men det tar ikke lang tid før personen blir rastløs og begynner å klø alle steder. Behovet for stimuli trenger seg på. Hvis kroppslige bevegelser også blir hindret, skjer det noe i hodet. Situasjonen blir ikke til å holde ut. Personen blir forvirret, og begynner å hallusinere.

Dette psykologiske eksperimentet får meg til å lure på hvor vi ville ha vært hvis vi levde i en lunken og behagelig kultur som ikke ble stimulert utenfra.

De understimulerte personene i de psykologiske eksperimentene får vrangforestillinger, får barnslige og forvirrede tanker, slik at eksperimentene må avsluttes inne tre timer for at forsøkspersonene ikke skal miste både sensoriske og motoriske ferdigheter. Det skjer på individnivå. Historien har vist at tilsvarende degenerering også skjer i samfunn. Når en stat eller et samfunn i overmot og selvrettferdighet stenger seg inne i forsvar for sine egen verdier, er det veien til paranoia og stagnasjon.

Hvis vår egen identitet føler seg truet av stimuli, så får det heller være, synes jeg, da er ikke identiteten vår mye verdt. Da er kulturen vår uten komparative fortrinn. Ikke bærekraftig, som det heter.

Mangel på stimuli er farlig det. Kanskje trenger vi mer mangfold i mangt, ikke mindre.


nyemeninger

Se også

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!