Debatt

Mørke skyer på Clinton-himmelen

Det burde ha vært en lett match. Men Hillary Clinton sliter i motbakke.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

PHILADELPHIA (Dagsavisen): I går kveld ble Hillary Clinton endelig offisielt valgt til demokratenes presidentkandidat. Hun er den første kvinnelige presidentkandidaten for noen av de to store partiene. Hun skaper historie, og det på høy tid, 96 år etter at amerikanske kvinner først fikk stemmerett. Hun har årevis med imponerende politisk erfaring, både som førstedame, folkevalgt og utenriksminister. Med en Donald Trump som motstander, burde seieren 8. november være selvsagt. Det er den ikke.

For det er mørke skyer på Clinton-himmelen. Ikke bare her i Philadelphia, der tordenvær tvang demokratene til å evakuere medieteltene mandag kveld. De siste meningsmålingene gir Donald Trump ledelsen, men det er ikke først og fremst dette som truer Clinton-seieren. Det er ikke uvanlig med et hopp på meningsmålingene rett etter et landsmøte, slik republikanerne nå ser etter forrige ukes møte i Cleveland. Dessuten er meningsmålingene i vippestater som Ohio og Pennsylvania langt viktigere enn nasjonale målinger. I Ohio er det så godt som uavgjort mellom Trump og Clinton.

Men Hillary Clinton har større problemer enn som så. Hun sliter med å få demokratene til valglokalene. En kvinnelig delegat fra Indiana her på landsmøtet illustrerer problemet godt. Regina Robinson hadde tårer i øynene, Robin Hood-hatt på hodet og Bernie Sanders-button på jakkeslaget da vi møttes. Hennes store helt Bernie Sanders, Clintons motstander inntil for bare en måned siden, hadde akkurat holdt en strålende tale der han stilte seg fullt og helt bak Hillary Clinton. Sanders ba alle sine tilhengere gjøre det samme. Robinson, og mange med henne, kommer sannsynligvis til å stemme på Hillary Clinton. De føler de må. Valget er tross alt mellom Clinton, en demokrat, og en brautende, usympatisk republikansk kjendisriking med utallige diskriminerende og rasistiske utsagn på rullebladet.

Men entusiasmen er lik null. «Vi har jobbet så hardt for å endre USA. Så står vi igjen med Clinton», sukket Robinson. For henne representerer Clinton mer av det samme: Større økonomiske forskjeller, et USA i krig og et mektig Wall Street. Og enda viktigere: «Jeg kommer ikke til å klare å overbevise naboene mine om å stemme Clinton», fortalte Robinson, som kommer fra landlige strøk i Indiana. Det er heller ikke sikkert hun kommer til å prøve. Å jobbe frivillig, banke på dører, ringe velgere, er noe en bare gjør for kandidater en virkelig liker og tror på. Et flertall av Bernie-tilhengere sier nå de kommer til å stemme på Clinton. Men de kommer neppe til å dra med seg horder av nye velgere til valglokalene. Det kan derimot Trumps ihuga tilhengere få til.

Jeg lar meg alltid overraske av amerikaneres intense hat mot Hillary Clinton. Ikke bare i Cleveland, der republikanerne møttes sist uke, der taktfaste rop om «Killary» og krav om å låse henne inne gjallet i veggene i landsmøtesalen. Også blant såkalte vanlige amerikanere er mistilliten så stor at det ofte minner mer om kvinnehat mer enn Hillary-hat. Opptil 70 prosent av amerikanske velgere sier de misliker den tidligere førstedamen. Det er ingen tvil om at kvinner blir evaluert på en helt annen måte enn menn. Det gjelder over alt, men kanskje særlig i amerikansk politikk.

Det betyr ikke at Clinton ikke har begått feil. At hun brukte sin private e-postserver som USAs utenriksminister var en gedigen tabbe. Måten hun håndterte avsløringene på, var like dårlig. Hun har beholdt rådgiverne som sto i sentrum av skandalene, og framstår som lite opptatt av å forsøke å rette opp eller be om unnskyldning. Hun svarte på samme måte etter helgens nye e-postskandale, der det kom fram at det demokratiske partiet, som skal være nøytralt, diskuterte hvordan de kunne felle Bernie Sanders. Den utskjelte partitoppen Debbie Wasserman Schultz gjorde det eneste riktige, og trakk seg fra stillingen sin. To timer senere sendte Hillary Clinton ut en hyllende pressemelding, der hun erklærte Schultz for en nær venn og ansatte henne som et slags æresmedlem i Clintons valgkampgruppe.

Ting endrer seg raskt i amerikansk politikk. Det er ikke lenge siden mange av oss så på kjendismilliardær Donald Trump som en litt dårlig vits, en som tok plass og ropte høyt, men som aldri på alvor kunne bli USAs president. I dag har kommentatorer og eksperter flest skrevet sine mea culpa-saker, og er i full gang med å spå resultatet i presidentvalget i november. Stadig flere peker på Donald Trump som den mest sannsynlige vinneren.

Men kampen er langt fra tapt. Rett etter landsmøtets slutt fredag, starter Clinton og visepresidentkandidat Tim Kaine en tre dagers busstur gjennom Pennsylvania og Ohio. Det er her slaget står. Ifølge Clintons venner og nære medarbeidere, er hennes sterkeste side at hun er så god til å lytte. Skal Clinton vinne i november, må hun begynne å vise at hun hva de frustrerte velgerne i vippestatene har å fortelle henne.

Mer fra: Debatt