Debatt

Lytt til fagfolk, Lan Marie!

Brannfolk frykter for sikkerheten i byen. Det kan ikke miljø- og samferdselsbyråden sitte stille og se på.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo Brannkorpsforening er skuffet over byrådets budsjett for 2017, og brannsjef Jon Myroldhaug sa til Dagsavisen at han er skuffet over at byrådet ikke har lyttet til faglige råd. Det bør byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ta innover seg. Lytt til fagfolk, byråd Lan Marie Nguyen Berg!

De som døgnet rundt sørger for sikkerheten i Oslo har kommet med beskjedne krav. De ber om 15 nye røykdykkerstillinger, og ber om penger til investeringer, slik at de kan øke takten på utskifting av utstyr og biler. Oslo kan ikke være bekjent av at veihjelpmedlemskap i Viking er nødvendig for å kunne taue havarerte brannbiler.

Målet er 63 brannfolk på jobb, men kravet som beredskapsanalysen beskriver er 58 mann. I dag er det en minimumsbemanning på 53. Med 58 mann vil det til enhver tid være fire røykdykkere i røykdykkerbilene. Brannvesenet er i dag avhengig av hjelp fra frimannskaper og nabobrannvesen for å ha en utholdende røykdykkerinnsats.

«Vi er nødt til å ha utstyr som virker. Investeringsbudsjettet vårt er høyere enn tidligere, men vi fikk likevel ikke det nivået for 2017 som vi hadde håpet på», sa brannsjef Jon Myroldhaug til Dagsavisen 8. oktober.

I fjor fikk Oslo brann- og redningsetat (Obre) 13 millioner kroner ekstra i revidert budsjett til investeringer og ansettelse av nye 10 nye brannfolk. For 2017 er de ikke i nærheten av hva fagfolkene mener er forsvarlig for å kunne opprettholde beredskapen i Oslo. De som daglig er ute og slukker branner, eller på de mange andre oppdragene etaten har, er oppriktig bekymret.

Som innbygger er jeg opptatt av at brannmannskapene umiddelbart kan sette i gang slokking og redning hvis det brenner hos meg. Det hjelper lite å legge en responstid på drøyt seks minutter til grunn fra alarmen går til første brannbil er på stedet, om den bilen som kommer først ikke har nok mannskaper eller det utstyret som trengs for å sette i gang redning eller slukking av brannen. Derfor er det viktig å ha tilstrekkelig slagkraft ved fremkomst, det vil si fulle brannbiler.

Oslo er en av de raskest voksende byene i Europa, og trenger en god beredskap døgnet rundt. I 2015 hadde brannvesenet i Oslo 12.502 utrykninger. 2.302 av disse var på branner. 443 av disse var det brannvesenet betegner som bygningsbranner, ifølge brann- og redningsetatens årsrapport for 2015.

De som jobber med dette til daglig urolig for sikkerheten i byen. De mener det ikke holder med en minimumsbemanning, og tro at det sjelden «brenner to steder på en gang». Oslo bør ha en brannberedskap som tar høyde for worst case. Flere hendelser den siste tida har satt brannvesenet og beredskapen på prøve, og viser hvor sårbar den er når flere store hendelse skjer på en gang.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg sier at hun tar sikkerheten og beredskapen i Oslo på alvor, men hun kan ikke love mer penger til verken mannskap eller biler. Hun viser også til at Oslo har et godt samarbeid med nabokommunenes brannvesen. Det er en uttalelse brannmannskapene og Oslo Brannkorpsforening fnyser av. De mener hun ikke tar brannberedskapen på alvor, når hun ikke lytter til faglige råd, verken fra Oslo Brannkorpsforening, brannsjefen, eller anbefalingene som er kommet fram i ROS-analysen og beredskapsanalysen.

For en storby som Oslo er det viktig å ha en beredskap som ligger i forkant av befolkningsveksten. Oslo vokser med over 10.000 innbyggere hvert år. Myndighetene kan ikke gå på akkord med beredskapen, og må sørge for at de som slukker branner og redder liv har de verktøyene de trenger. Uavhengig av budsjetter og hvem som styrer.

Nå må du reagere, Lan Marie, for det brenner under beina på deg.

Mer fra: Debatt