Debatt

Lula, Aletheia og Bilvaskoperasjonen

Forhenværende president Lula hadde hittil vært skjermet for den politiske korrupsjonsskandalen som har rystet Brasil siden høsten 2014. Det var imidlertid inntil fredag morgen, da han og kona Marisa Leticia ble hentet i sitt hjem i Sao Paulo og fraktet til politistasjonen på flyplassen Congonhas til avhør. Lulas avhør er en del av den 24. fasen av en gigantisk korrupsjonsoppvask av den brasilianske regjeringen og blir referert til som «bilvask-operasjonen» eller «Lava Jato» på portugisisk. Denne fasen i operasjon Lava-Jato har symbolsk nok fått navnet «Aletheia» som er gresk for sannhet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Lula har i flere tiår vært en frontfigur i PT (Arbeidernes Parti). Det ble tegnet et bilde av en grasrotforkjemper som skulle redde landet fra fattigdom da han ble valgt til president i 2001.    I en periode viste Lulas politikk seg å være en suksess i fattigdomsbekjempelse blant annet gjennom det såkalte «Bolsa familia» programmet.  Lula var også en populær president på internasjonalt plan og satt på mange måter Brasil i søkelyset i begynnelsen av 2000-tallet.  For mange brasilianere representerte nåværende president Dilma (PT) en videreføring av Lulas politikk da hun ble valgt i 2010 og senere gjenvalgt i 2014.     

Sterk misnøye hos befolkningen

I det siste året har misnøyen vokst til en kritisk tilstand blant befolkningen og kom til det punkt der opposisjonen gikk inn for å stille nåværende president Dilma Rousseff for riksrett i desember 2015.  Siden 2013 har det vært utallige protester i Brasil og man mente den brasilianske befolkningen endelig hadde «våknet opp» fra det som tidligere kan regnes som en generell apatisk holdning til landets politikk. Ikke siden overgangen fra militærdiktatur til demokrati på slutten av 1980-tallet har det vært et slikt omfang av protester i Brasil.  Protesterende folkemengder hadde fredag morgen hopet seg opp utenfor Lulas hjem og på flyplassen Congonhas i São Paulo.  Utover fredagen oppstår flere spontane protester rundt omkring i de største byene i Brasil. Det ser ut til at Lulas avhør har igangsatt en ny bølge av protester der det er naturlig å tro at disse vil øke i løpet av helgen.

Det var i år at Lula kom direkte i operasjon Lava-Jatos søkelys etter at det kom frem uklarheter knyttet til hans eierskap av en treetasjes luksusleilighet i strandbyen Guarujá i Brasil. Likevel var det ikke før Lulas tidligere pressetalsmann og kampanjerådgiver ble arrestert for noen uker siden, at temperaturen begynte å stige for alvor rundt eks-presidenten.  Operasjon «Aletheia» har satt søkelyset på korrupsjon tilknyttet tenkesmien «Instituto Lula» og en rekke eiendommer og personlige eiendeler tilknyttet Lula og hans familie.  Det blir blant annet undersøkt mislighold av private midler på rundt 40 millioner kroner bevilget «Instituto Lula», som ideell organisasjon ikke er skattepliktig i Brasil.  En mistenker at disse midlene blant annet har blitt brukt til å finansiere selskaper eid av Lulas barn.

Høy opptur, hard landing

Brasil hadde i midten av forrige tiår en urealistisk høy økonomisk vekst som fikk alle verdens øyne til å se til landet.  De aller fleste har sett oppgangen og nedgangen via «The Economist» legendariske forsider av kristusstatuen som ser ut til å lette opp i stratosfæren.  Noen år senere får vi igjen et lignende bilde på magasinets førsteside, men denne gang stuper statuen for å illustrere at landets økonomi nå er på vei mot en hard landing, og det i rekordfart.  Brasilianere har blant annet fått merke at strømregningene steg 49 % i 2015.  Dollarkursen mot brasilianske Real har skutt i været de siste årene og ligger nå nesten på det dobbelte av det den lå på for to år siden.  Interessant nok gikk dollarkursen i dag ned for første gang på flere måneder. Flere nasjonale aviser mener dette er en direkte følge av Lulas avhør på fredag.  Det at man tar tak i korrupsjonen ser ut til å ha en direkte effekt på Brasils troverdighet, noe som sårt trengs i disse tider.

Et militært spøkelse fra fortiden

Spørsmålet som gjenstår nå er hva som kommer til å bli enden på visa av operasjon Lava-Jato?   I beste fall kommer Brasil ut på andre siden med store skuddskader, men med alle kortene på bordet og en ny sjanse i et land med enorme naturresurser og enormt vekstpotensial.  Et annet dystrere alternativ er en militær løsning, som det allerede hviskes stille om i korridorene.  Utsiktene til en mulig militær løsning får det til å gå kaldt nedover ryggen på mange mennesker, spesielt de som ble direkte rammet av militærdiktaturet som varte helt frem til 1985.  Sårene fra militærdiktaturet kan enda ikke sies å ha grodd helt igjen.  Dette gjelder spesielt fordi mange mennesker som etter all sannsynlighet ble henrettet under diktaturet, fortsatt har status som savnet.   Vi kan fortsatt håpe på en demokratisk løsning i Brasil og forhåpentligvis mindre aksept for korrupsjon i fremtiden.

Mer fra: Debatt