Debatt

Kraftig KrF-spark til Frp

Budsjettbehandlingen blir ingen lett match for regjeringen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KrFs alternative statsbudsjett blir tungt å svelge for finansminister Siv Jensen. Det forslaget Knut Arild Hareide og partiets nestleder og nye finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, la fram denne uka, treffer Frp på alle partiets ømme punkter.

KrF vil øke skatter og avgifter med over 8 milliarder kroner. Det skal koste mer å være bileier og det skal bli dyrere å drikke alkohol. Partiet vil øke momsen på brus og godteri og endre taxfreekvoten. KrF vil reversere Frps seier fra 2014 da partiet fikk gjennomslag for at tobakkskvoten kan byttes med vin. KrF vil også øke antallet kvoteflyktninger med 1.500 personer. Med disse forslagene og flere til, blir det budsjettkrig mellom Frp og KrF fra første runde som starter tirsdag i neste uke.

KrFs budsjett ligger nærmere Aps politikk enn regjeringens. Ser vi bort fra noen gjengangere blant KrFs hjertesaker som for eksempel kontantstøtten, ville Ap og KrF lett ha funnet det ut med hverandre. Men det er ikke Ap som KrF skal forhandle med i denne omgang. Partiet har lovet å stå sammen med Venstre i budsjettforhandlingene med Høyre og KrF.

Skulle regjeringens forhandlinger med KrF skjære seg, må regjeringen finne flertall for budsjettet andre steder. Slike steder finnes ikke. For å berge statsbudsjettet og dermed overleve må Høyre og Frp sikre seg støtte fra KrF. Venstres stemmer er ikke lenger tilstrekkelig til å skaffe flertall for statsbudsjettet.

Siv Jensen kan heller ikke ta Venstres støtte for gitt. Mandag skal Venstres ledertrio, Trine Skei Grande, Terje Breivik og Ola Elvestuen, legge fram sitt alternative statsbudsjett. Partiet kan ikke presentere et budsjett som har en svakere sosial profil og som er mindre miljøvennlig og grønt enn KrFs. Finansministerens elleville kutteliste må vekk. Venstre vil stå sammen med KrF og slå tilbake den hensynsløse økonomiske behandlingen av frivilligheten.

I likhet med KrF vil Venstre stanse regjeringens forslag til kraftig kutt i pressestøtten. Hvis regjeringens forslag hadde blitt vedtatt, ville det ha truet eksistensgrunnlaget til Klassekampen, Nationen, Vårt Land og Dagsavisen. De andre opposisjonspartiene slår også ring om pressestøtten. Dermed har hele opposisjonen slått tilbake regjeringens angrep på mediemangfoldet.

Resultatet av budsjettforhandlingene vil avgjøre om Venstre går inn i regjeringen. Hvis Høyre og Frp slår seg vrange under budsjettdrøftelsene, har det ingen hensikt for Trine Skei Grande å gå i regjeringsforhandlinger med Erna Solberg og Siv Jensen. Statsbudsjettet er det viktigste dokumentet regjeringen leverer Stortinget. Hvis regjeringspartiene er uenige om budsjettet, kan de ikke styre sammen.

«Alle» regner med at Venstre er regjeringsmedlem neste år. Men først skal det forhandles om en regjeringsplattform og hvilke statsråder Venstre skal få. Det vil neppe stå på Høyre. Statsminister Erna Solberg er ivrig etter å få Venstre med. Siv Jensen er i utgangspunktet også velvillig innstilt. Pipa kan få en annen lyd når Venstres betingelser for å gå med kommer på bordet. Det holdt på å bli regjeringskrise på statsbudsjettet to ganger i forrige periode på grunn av Venstres steile holdning og insistering på en bedre klimapolitikk. Frp har ikke blitt et miljøparti siden sist. Det er bare å lytte til olje- og energiminister Terje Søviknes hvis noen skulle tro det. Søviknes mener det er et demokratisk problem at det ikke blir oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja når det er flertall i Stortinget for det. Hvis Frp står fast på oljeleting i Lofoten, blir det ingen utvidelse. Venstre har stilt som et ufravikelig krav at det ikke skal letes etter olje i dette området.

Statsminister Erna Solberg kommer til å innfri Venstres oljekrav. Venstre i regjering er viktigere enn oljeboring Lofoten. Statsministeren håper kanskje på at Venstres inntreden vil få en smitteeffekt på KrF. Går det bra med Venstre i regjering, kan det tenkes at KrF kommer etter. Knut Arild Hareide tenker ikke slik. Han har valgt å stå fast på vippeposisjonen i opposisjon.

Mer fra: Debatt