Debatt

Koster skjorta

Manchester United selger nesten tre ganger flere drakter enn Chelsea.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fotballklubber på toppnivå er på sett og vis pengemaskiner. Eierne bruker milliarder på noe som kan ligne på en hobby, mens pengene renner inn fra fans, TV-avtaler og sponsorer. Etter innføringen av fair play-regler for økonomien, i 2010, er det et krav at klubbdriften skal være sunn. Da disse reglene ble kjent, håpet flere klubbeiere at de da slapp å investere nye penger inn i driften, men tvert imot kunne ta ut utbytte. Derfor er regelen om balanse tatt godt i mot av for eksempel Chelseas Roman Abramovitsj. Men hva gjør man så om man ikke lenger kan sprøyte penger inn i klubben? Man vil jo bli større og bedre.

Jo, man selger rettighetene til TV, selger billetter til kamper, bygger opplevelser på stadion som turister betaler for, samarbeider med sponsorer og den slags. Og ikke minst; man selger drakter. Nylig kom listen over hvilke klubber som solgte flest drakter i verden i 2016. Fire av klubbene på topp ti er engelske, to er spanske og to italienske, mens Tyskland og Frankrike har én klubb hver på topp ti.

Om vi regner at en drakt koster noe sånt som en tusenlapp, Manchester United skal ha 108 pund for sin, er det enorme summer vi snakker om her. Manchester United solgte nemlig 2.850.000 drakter i fjor. Det er snaut tre milliarder kroner det. Real Madrid solgte nest flest drakter med 2.290.000, foran Barcelonas 1.980.000. Chelsea er klubben som solgte nest flest i England med 1.650.000, mens Bayern München solgte 1.500.000 på 4. plass. Så følger Arsenal (1.225.000), Juventus (850.000), Liverpool (705.000), PSG (685.000) og AC Milan (650.000).

Det er mye penger det her. Men det er et tankekors at Manchester United selger nesten dobbelt så mange drakter som Chelsea. Premier League-tabellen viser at penger ikke er alt. Men uten penger vinner du aldri serien.

Mer fra: Debatt