Debatt

Klare ord fra nord

Mens regjeringen i helgen spekulerte på en avtale med støttepartiene i Oslo, ble det også laget politikk andre steder i landet. Arbeiderpartiets fylkeslag i både Troms og Finnmark sa nei til konsekvensutredning om utvinning av olje og gass utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dette er et betydelig signal til Ap-ledelsen. Arbeiderpartiet har et landsmøtevedtak fra 2013 der de åpner for å utrede konsekvensene av leting i disse områdene. Der står partiledelsen fortsatt. Saken splittet partiet og i intervju med Aftenposten i august utelukket ikke Støre å gi partiet føringer.

Nord-Norge har tradisjonelt vært en Ap-bastion, men ved stortingsvalget i 2013 mistet Ap 5,7 prosentpoeng i Troms, 5,5 i Finnmark og de gikk ned 4,2 prosent i Nordland, fylket som vil være mest berørt av utvinning i LoVeSe. Nordland Ap står fortsatt på sitt ja-vedtak. «Vedtaket i Troms var som forventet, men jeg er svært overrasket over at Finnmark landet på nei», sier leder i fylkeslaget i Nordland, Bjørnar Skjæran til NRK. Han sitter også i programkomiteen som forbereder landsmøtet 2017, Skjæran ser ikke bort fra at arbeidet blir vanskelig nå som rådene nordfra spriker. Det spriker også innad i Lofoten. Fylkeslaget i Nordland sier ennå «ja», men alle kommunene har vedtatt «nei». Helgens møter kan vippe pila til et flertall mot konsekvensutredning og AUF jubler.

Vi har hatt en nokså høy arbeidsledighet over en viss tid nå, og hvis den holder seg på dette nivået, blir det en ytterligere tilspissing mellom fullt vern og forventede arbeidsplasser. Vern av LoVeSe var også kravet fra Venstre og Kristelig Folkeparti for å inngå samarbeidsavtale med regjeringen. Disse partiene kan bli viktige støttepartier i dette spørsmålet også ved et regjeringsskifte neste år. Fra før har vi hørt krefter i Aps rødgrønne partner Sp si de vil utrede og utvinne.

Hvis Arbeiderpartiet snur til våren, vil det være en fornuftig og fremtidsrettet tilpasning av prinsipper og politikk til en miljøsak som kommer til å være viktig ved alle valg i all overskuelig fremtid.

Mer fra: Debatt