Debatt

Klampen i bånn!

BBC gir full gass med lanseringen av nye «Top Gear», nå uten bilbølla Jeremy Clarkson bak rattet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Splitter nye «Top Gear» starter 31. mai, erklærer BBC på sin norske TV-kanal. Racet om 350 millioner «Top Gear»-seere i over 200 land er i gang.
Spørsmålet om BBC klarer å beholde publikum med sitt nye «Top Gear»-mannskap, eller om det var den gamle programledertrioen med den forsofne gubbehumoren seerne likte. Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May skal ha fått 1,9 milliarder kroner for å lage sitt eget motormagasin for Amazon. «The Grand Tour» skal komme på markedet i august. Norske TV-aktører gjør smart i å kapre de norske rettighetene til dette programmet.

Den berømte trioen har allerede vært jorda rundt og gjort opptak, akkurat som da de brukte hele verden som sin personlige bilbane i «Top Gear». Samtidig har «Nye Top Gear» vært ute og reist. De er faktisk i Norge og filmer på Atlanterhavsveien på Nordmøre denne helgen, mens første program i sesong 23 har premiere. BBC har ikke tenkt å gi opp TV-gullet sitt sånn uten videre.

Etter at «Top Gear» ble et polert underholdningsshow i 2002, har det vært BBCs mest verdifulle merkevare. Det har gitt den britiske allmennkringkasteren en halv milliard kroner i årlig ekstrainntekt. Dette er viktige penger for en allmennkringkaster i en tid med politisk press og dårligere lisensrammer. Det er derfor BBC har begynt å sende nye «Top Gear»-avsnitt på sin norske nisjekanal – flere seere på BBC Brit betyr økte reklameinntekter. At det betyr at NRK slutter å sende «Top Gear», siden episodene alt har gått på TV, plager ikke BBC. Serien er så populær at TV 2 sikret seg serien med det samme. På Netflix er den også.

Tirsdag er det altså klart for nye «Top Gear» på BBC Brit. «Nye Top Gear» viser at BBC har erstattet gubbete surmuling bak rattet med nytenkning og mangfold. Programlederne er radio- og TV-profil Chris Evans, som har sans for dyre biler selv, og amerikanske Matt Le Blanc, skuespilleren stadig mest kjent som Joey fra «Friends». De har med seg den motorsportsjåføren Sabine Schmitz, den fartsgale YouTube-stjernen Chris Harris og flere bil- og motoreksperter.

Samtidig har flere veteraner fra «Top Gear»s produksjonsteam sluttet den siste tida, angivelig fordi Chris Evans er en kontrollfrik og diva. Engelske tabloider skriver også at kjemien mellom Evans og Matt Le Blanc er temmelig dårlig. Skriveriene er bare en svertekampanje, fastslo BBC under presselanseringen av showet i London før helga.
Tidligere i år måtte BBC beklage at «Top Gear»-crewet sendte Le Blanc råkjørende rundt et krigsminnesmerke i London sentrum.

Viraken rundt nye «Top Gear» er ingenting sammenlignet med skandalene Jeremy Clarkson sto for i sin tid som programleder. Han var en av de best betalte av BBCs kjendiser, en mann så mektig at Tory-leder David Cameron kom utkledd som The Stig i 50-årslaget hans. Statusen gjorde at Clarkson gang på gang slapp unna med sin antikverte nasjonalsjåvinisme, rasismen, kvinneforakten og utfallene mot alt og alle han mislikte.
BBC kunne ikke lenger overse den ufine framferden, da han slo til en produsent på «Top Gear»-settet i fjor. Grunnen var at middagen hans var blitt kald.

De siste dagene har BBC promotert for det nystylede «Top Gear» i mange land, med høyt turtall og programledere som hyler og roper, som om det skal understrekes hvor helt vilt og fartsfylt dette skal bli.
BBC kan likevel ikke se bort fra at verdens mest populære programledertrio bare er en sommer unna comebacket med sitt eget bilshow. Og de er gutta showerfaring, og ressursene til å bruke verden som lekeplass.

Signaturen deres er sær humor, spektakulære stunts og prangende omgivelser. De har kjørt over en afrikansk savanne med 30 år gamle biler, kjørt bil til Sydpolen og over den engelske kanal (!). Her til lands har de sendt en Mini Morris med jetmotor utfor hoppbakken i Lillehammer, og herjet midtvinters på Beitostølen med en skurtresker utstyrt med snøplog og flammekaster.
Det er ikke tilfeldig at trioen kaller showet sitt «The Grand Tour», og at det nye studioet er et gigantisk sirkustelt.

Nå er det ikke lenge før teppet går opp, og vi får vite om «Top Gear»-suksessen skyldes publikums interesse for bil og motor, eller om det er sirkuset de vil ha.

Mer fra: Debatt